arxiki selida

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Τα έκαναν μπάχαλο! Κινδυνεύουν να χαθούν από το ΕΣΠΑ έργα πνοής για την Κω.

Ιούλιος 12, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner
Αποκαρδιωτική η «εικόνα» των έργων.
 
Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του «Σ» σχετικά με την πορεία μεγάλων έργων του νησιού μας. Κάποια από αυτά απεντάχθηκαν, κάποια άλλα κινδυνεύουν να απενταχθούν…
 
Τα έργα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απεντάχθηκαν, αφορούν σε:
α) Περιβαλλοντική αποκατάσταση ΧΑΔΑ δημοτικής κοινότητας Πυλίου στη θέση Αγ. Κωνσταντίνος. Το έργο εντάχθηκε στις 7/7/2011 στο ΕΣΠΑ, ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία Ράμμος Ε και ΣΙΑ ΕΕ Στεφάνου Ε. με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Κίνδυνος απένταξης «λόγω ιδιοκτησιακού». Δηλαδή, δεν έγιναν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Αυτό σημαίνει ότι, δεν έχει συμβασιοποιηθεί και οδηγείται σε απένταξη.
β) Επέκταση ΧΥΤΑ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 23/11/2012 με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ (συν περίπου 500.000 ευρώ το κόστος της μελέτης). Κίνδυνος απένταξης «λόγω ιδιοκτησιακού». Αυτό σημαίνει ότι, δεν έχει συμβασιοποιηθεί και οδηγείται σε απένταξη.
γ) Τα δίκτυα αποχέτευσης Αντιμάχειας, Μαστιχαρίου, Καμαρίου έχουν ήδη απενταχθεί ως έργο λόγω καθυστέρησης υλοποίησης, αλλά παραμένει η μελέτη την οποία είχε συμβασιοποιήσει ο πρώην δήμαρχος Ηρακλειδών Στέργος Μπίλλης.
δ) Κλειστό προπονητήριο στίβου με προϋπολογισμό 431.500 ευρώ, συνχρηματοδοτούμενο με 200.000 ευρώ από την γ.γ. υπουργείου Αιγαίου. Απορρίφθηκε από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων, αλλά εκτός αυτού, εστάλησαν λάθος στοιχεία (του προϋπολογισμού) με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα έργα αστικών αναπλάσεων καθυστερούν διότι, δεν έχουν σταλεί εγκεκριμένες μελέτες από το δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι συγκεκριμένες μελέτες έχουν τροποποιηθεί ως προς το φυσικό τους αντικείμενο, χωρίς αυτές να έχουν συζητηθεί - εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ως απαιτείται, προκειμένου να περάσουν σε άλλη φάση.
 
Τις πληροφορίες του «Σ» σχετικά με την εξέλιξη των έργων, επιβεβαίωσε ο δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της «Δύναμης Αλλαγής» Δαυίδ Γερασκλής, ο οποίος παράλληλα μας πληροφόρησε πως, πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της παράταξής του και επερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο προκειμένου να ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Το γενικό κλίμα είναι ότι, από δω και πέρα πολύ δύσκολα θα εντάσσονται έργα και θα χρηματοδοτούνται, από τη στιγμή που δεν γίνονται αυτά που θα έπρεπε να γίνουν.
«Δηλώνω τη βαθιά ανησυχία μου, η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας της τεχνικής υπηρεσίας, όχι τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο που ελπίζω να έχουν γίνει αυτά που έπρεπε να γίνουν σε επίπεδο εγγράφων και διαδικασιών, αλλά για το ότι, κάνουμε προτάσεις, εγκρίνουμε χρηματοδοτήσεις έργων τα οποία εν πολλοίς δεν έχουν ούτε μελέτες, ξεκινάμε και στο τέλος όλα αυτά τα έργα είναι στον αέρα, με κίνδυνο πολλά να είναι σε φάση απένταξης. Αυτά δε, που έχουν ήδη ξεκινήσει που σημαίνει ότι, έχουν εκταμιευτεί χρήματα και στο τέλος απενταχθούν, θα πρέπει να τα πληρώσει ο δήμος στον εργολάβο» μας δήλωσε.
 
Αυτά τα έργα, σύμφωνα με τν κ. Γερασκλή, αφορούν στις αστικές αναπλάσεις. «Όλα έχουν αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο, στα υλικά, στις μελέτες που δεν έχουν εγκριθεί» σημειώνει, προσθέτοντας πως, έχοντας μία «εικόνα» της κατάστασης, κατέθετε στο δημοτικό συμβούλιο τις ενστάσεις του. «Όχι απλά επιβεβαιώνομαι σε αυτά που έλεγα, αλλά δυστυχώς βλέπω ότι, είναι τρισχειρότερο το επίπεδο της ανωριμότητας και της επιπολαιότητας της διαχείρισης των έργων» συμπλήρωσε.
 
Γιατί τροποποιούνται οι μελέτες; ρωτήσαμε τον κ. Γερασκλή.
«Διότι δυστυχώς, το υπόβαθρο των μελετών αποτελείται από αντίγραφο του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως, το οποίο ουδέποτε έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αποτέλεσμα, όταν πάμε να εφαρμόσουμε την μελέτη πρέπει να την αλλάζουμε συνέχεια. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει για να μην έχουμε προβλήματα σε χρηματοδοτούμενα έργα, είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν καλύτερες και αρτιότερες μελέτες και δυστυχώς οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους μελέτες».

Εάν γίνει αποτύπωση π.χ. μιας οδού η οποία θα αναπλαστεί, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην μελέτη, η επισήμανσή μας.
«Αυτό έπρεπε να προηγείται όλων των διαδικασιών, αλλά δεν έγινε. Έτσι λοιπόν και λόγω αυτού αλλά και λόγω εξυπηρέτησης συμφερόντων ή άλλο τι, αλλάζουν το φυσικό αντικείμενο των μελετών, κάτι που σημαίνει απένταξη έργων» η απάντηση.

Σημείωσε τέλος πως, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης μελετών και φυσικών αντικειμένων των έργων, αλλά πρέπει να υπάρχει πράγματι πολύ σοβαρός λόγος ο οποίος δεν μπορούσε να προβλεφθεί, κάτι που στην περίπτωση τη δική μας δεν υπάρχει.
 
Η τακτική που πρέπει να ακολουθείται για την τροποποίηση μιας μελέτης, είναι η εξής: γίνεται συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή, δίνεται η προέγκριση και στη συνέχεια περνάει από το δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Σύμφωνα με τον κ. Γερασκλή, ουδέποτε ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία.
 
Σημείωση:
Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με το δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά και όχι με δική μας υπαιτιότητα. Αυτό σημαίνει πως, δεν είχαμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε και την άποψη της δημοτικής αρχής στο σχετικό ρεπορτάζ, την οποία θεωρούμε άκρως απαραίτητη για την όσο το δυνατόν αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών μας.
 
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot