Λίστα Λαγκάρντ: Το usb, οι διαγραφές και το «σάπιο» στο βασίλειο του ΣΔΟΕ

Μάρτιος 10, 2015 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Με την κατάθεση του πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. κ. Απόστολου Δελτσίδη συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο, στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Δελτσίδης έχει ιχνηλατήσει την «πορεία ζωής» του επίμαχου usb και κλήθηκε δεύτερη ημέρα στο δικαστήριο προκειμένου να δεχθεί τις ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

«Αν είχαμε το αρχικό μέσο αποθήκευσης, θα μπορούσε να μας δώσει στοιχεία για τη διαγραφή των τριών επίμαχων αρχείων;» ρώτησε πρώτος ο πρόεδρος τον μάρτυρα. «Όλα είναι πιθανά, θα μας έδινε σίγουρα περισσότερα στοιχεία» απάντησε ο κ. Δελτσίδης.

«Και αν η διαγραφή των τριών αρχείων γινόταν μετά τη μεταφορά των στοιχείων στο usb (από το αρχικό cd που εστάλη από τις γαλλικές αρχές), θα άφηνε ίχνη;» επέμεινε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσος. «Από έναν άριστο χρήστη, θα μπορούσαν και να εξαλειφθούν τα οποία ίχνη» δήλωσε ο μάρτυς.

Όταν πάντως τον λόγο έλαβε ο κ. Τάκης Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυς έδωσε ενδιαφέρουσα εξήγηση για το πώς το στικάκι με τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης φέρει μεταξύ άλλων ημερομηνία «κατασκευής» 4 και 5 Αυγούστου 2010, προτού δηλαδή φθάσει στα χέρια των ελληνικών αρχών.

«Πολλά μπορούν να έχουν συμβεί. Ένα από αυτά είναι να έχει αλλάξει η ημερομηνία στον υπολογιστή στον οποίο κατασκευάστηκε…» απάντησε ο κ. Δελτσίδης.

«Πιθανολογείτε άρα ότι κάποιος έπαιζε με τις ημερομηνίες, τον Οκτώβριο του 2012, ερήμην του κ. Παπακωνσταντίνου;» έδωσε το επιχείρημα της υπεράσπισης ο συνήγορος, για να προσθέσει με νόημα «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!»

Ο κ. Βασιλακόπουλος επέμεινε με ερωτήσεις για το αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τις ημερομηνίες ανοιγμάτων των αρχείων στο όποιο στικάκι. «Τεχνικά τα πάντα είναι δυνατά» τον επιβεβαίωσε ο μάρτυς.

Ο συνήγορος υπογράμμισε μάλιστα, μέσω της συναίνεσης του κ. Δελτσίδη, την ύπαρξη κοινών προγραμμάτων -μπορεί να τα κατεβάσει κανείς από το Διαδίκτυο- ασφαλούς διαγραφής στοιχείων.

Και βεβαίως εκμαίευσε από τον μάρτυρα ότι «δεν του έχει τύχει» κάποιος να εξαφανίζει, να καταστρέφει ένα usb (παραπέμποντας στη συμπεριφορά του κ. Διώτη ως προς το στικάκι που του παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντινου, το οποίο και κατέστρεψε).

«Οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτός που το κάνει θέλει να αποκλείσει την έρευνά του;» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, για να δεχθεί την παρέμβαση του προέδρου, που έκρινε την ερώτηση περισσότερο ως «δικανικό» συμπέρασμα.

Στο τέλος της εξέτασης του μάρτυρα έκανε σχόλιο ο συνήγορος κ. Β. Δημακόπουλος τονίζοντας ότι τούτων δοθέντων όχι μόνο βεβαιότητα ενοχής του Γ. Παπακωνσταντινου δεν υπάρχει, αλλά ούτε καν επισφαλές συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί.

Την προβολή της λίστας Λαγκάρντ σε ειδική επιφάνεια στο Ειδικό Δικαστήριο επιφυλάσσει η αυριανή (σ.σ.: Τρίτη) συνεδρίαση. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προβληθούν τα αρχεία τόσο του usb που προέρχεται από τον κ. Ι. Διώτη, όσο και του δεύτερου cd που παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές από τη Γαλλία (με τα 2.062 αρχεία).

Ο κ. Πάσσος δήλωσε επίσης ότι το δικαστήριο κρίνει σκόπιμο να κλητευθεί ως μάρτυρας η συνεργάτιδα του κ. Διώτη, κυρία Γαλάτεια Μανέ.

Το ΒΗΜΑ

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot