Το κοινοβούλιο της Καταλονίας είπε «ναι» στην ανεξαρτησία - έτοιμη για επέμβαση η Μαδρίτη

Οκτώβριος 27, 2017
jumbo-banner
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην Ισπανία και πλέον τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει τα γεγονότα των επόμενων ημερών.
Η καταλανική βουλή ενέκρινε το διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καταλονίας, με ψήφους 70 υπέρ και 10 κατά. Νωρίτερα, είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Ciudadanos, αλλά και του αδελφού κόμματος των Podemos, En Comu Podem. «Τιμήσαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Carles Puigdemont, τηρώντας για μια ακόμη φορά χαμηλούς τόνους και ζητώντας διάλογο.
Σχεδόν αμέσως μετά και ενώ στους δρόμους της Βαρκελώνης, της Γιρόνα και άλλων πόλεων είχαν ξεσπάσει πανηγυρισμοί, η ισπανική Γερουσία ενέκρινε το Άρθρο 155 του συντάγματος, λύνοντας τα χέρια στην κυβέρνηση Rajoy για επέμβαση στην Καταλονία και πλήρη κατάργηση της αυτονομίας της -οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στις 6 ώρα Ελλάδας.
Παράλληλα, υπήρξε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της κυβέρνησης της Καταλονίας και των βουλευτών που ψήφισαν «ναι», οι οποίοι πλέον κατηγορούνται με στάση και αντιμετωπίζουν τη σύλληψη και την καταδίκη μέχρι και σε 25 χρόνια φυλάκισης.
Το διάταγμα για την ανεξαρτησία είχαν καταθέσει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πολυσυλλεκτικός συνασπισμός Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και το ακροαριστερό CUP. Σε αυτό γίνεται λόγος για «ίδρυση της Δημοκρατίας της Καταλονίας, ως ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, δίκαιου, δημοκρατικού και κοινωνικού».
Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι μάλλον θα πρόκειται για μια διακήρυξη αρχών και ένα οδικό χάρτη - ο οποίος προφανώς δεν θα τηρηθεί στην πράξη λόγω της αναμενόμενης αντίδρασης της Μαδρίτης.
«Η απειλή για την Καταλονία δεν προέρχεται από το Άρθρο 155, αλλά από τις έκνομες και ανεύθυνες ενέργειες της κυβέρνησής της», είχε δηλώσει το πρωί ο Rajoy, καταχειροκροτούμενος από τους γερουσιαστές του κόμματός του. Σημείωσε δε ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας το συντομότερο δυνατό.
Συγκαλείται εκτάκτως το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο
Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.
«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να 'σκοτώσουν' το Σύνταγμά μας», είπε ο Rajoy στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε
Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες από τη στιγμή που ο Carles Puigdemont δεν προχώρησε χθες στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Καταλονία, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από τους συνεργάτες του. Έτσι, εξανέμισε τις ελπίδες όσων πίστευαν σε μία κίνηση που θα κατεύναζε την πολιτική αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αποτρέποντας την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.
Τελικώς, στο διάγγελμά του, που αναβλήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια της ημέρας, ο πρόεδρος της Καταλονίας υποστήριξε πως δεν έχει λάβει ρητές «εγγυήσεις» από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές η Μαδρίτη δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Άρθρο 155. Παράλληλα, εναπόθεσε στο καταλανικό Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχουν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας) την ευθύνη «να καθορίσει τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του Άρθρου 155 κατά της Καταλονίας».
Πάντως, είναι γεγονός ότι έχει ήδη προκληθεί ρήγμα στο στρατόπεδο -τουλάχιστον των συντηρητικών- δυνάμεων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία. Το ρήγμα αποτυπώθηκε και στην παραίτηση του μετριοπαθούς συμβούλου (υπουργού) Επιχειρηματικότητας, ο οποίος τόνισε πως οι προσπάθειές του για να λειανθεί το έδαφος προς την κατεύθυνση του διαλόγου «απέτυχαν».
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, πριν την εκφώνηση του διαγγέλματος του Puigdemont προχθές κι ενώ διέτρεχε τη χώρα η φήμη πως πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, πολλοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας τον κατήγγειλαν ως προδότη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Palau de Generalitat της Βαρκελώνης, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο αυτό, ενώ πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας απειλούσαν ότι θα παραιτηθούν.
Επιπλέον, οι κεντροαριστεροί του ΕRC, που επίσης συμμετέχουν στον συνασπισμό Junts pel Si (Μαζί για το Ναι), απείλησαν πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ενώ οι αντικαπιταλιστές της CUP, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην πορεία της ανεξαρτησίας, δήλωναν πως θα καταψηφίσουν κάθε πρόταση για εκλογές.

 

Τι προβλέπει το Άρθρο 155
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Άρθρο 155, μεταξύ αυτών και της καθαίρεσης της κυβέρνησης, ο Puigdemont θα παραμείνει στη θέση του έως το Σάββατο, που θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τα μέτρα που προβλέπονται βάσει της εφαρμογής του Άρθρου 155, είναι τα παρακάτω:
Καταλανική Κυβέρνηση
Yπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η καταλανική κυβέρνηση. Ο Rajoy αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου των μελών της, δηλαδή του προέδρου Puigdemont και 13 συμβούλων του (υπουργών). Ένας από αυτούς, ο μετριοπαθής σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, παραιτήθηκε ήδη χθες βράδυ.
Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλονία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για τον έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Rajoy.
Επίσης, ο ίδιος ζητεί από τη Γερουσία να του δώσει την εξουσία να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές «εντός έξι μηνών από την απόφαση της Γερουσίας»--μία εξουσία που διαθέτει ο καταλανός πρόεδρος.
Ο Rajoy ζητεί εξίσου από τη Γερουσία να του δώσει τη δυνατότητα να διορίζει, απολύει και να αντικαθιστά τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την καταλανική Generalitat.
Τοπική Αστυνομία
Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Generalitat, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Rajoy απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.
Οικονομία
Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Generalitat υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύι.
Στην παρούσα περίσταση, η κυβέρνηση ζητεί να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Τηλεπικοινωνίες και MME
Ο Rajoy ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Generalitat της Καταλονίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά τον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».
Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων της TV3 έχουν καταγγείλει τις οδηγίες της διοίκησης που ουσιαστικά καλύπτουν μονομερώς την πλευρά της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά τους, οι συνάδελφοί τους των εθνικών δικτύων έχουν κι εκείνοι καταγγείλει την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην κάλυψη των ειδήσεων, ιδίως σε εκείνες που αφορούν την καταλανική κρίση. Επίσης δε, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον επερχόμενο έλεγχο των μέσων στην Καταλονία.
Το Κοινοβούλιο
Η κυβέρνηση αξιώνει επίσης να τεθεί υπό τον έλεγχό της η λειτουργία του καταλανικού Κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν μία σχετική πλειοψηφία 72 εδρών στις 135.
Χάρις στην πλειοψηφία τούτη, το Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 6 Σεπτεμβρίου την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Rajoy ζητεί να του δοθούν οι εξουσίες ώστε να συστήσει μία «αρχή», η οποία εντός 30 ημερών θα αξιολογήσει και θα ελέγξει ότι κανένα από τα νομοσχέδια, ή καμμία άλλη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία δεν θα αντίκειται στα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο της Καταλονίας.
Μόλις καθαιρεθεί ο Puigdemont, το κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.
Photo by David Ramos/Getty Images/Ideal Image
liberal.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot