Menu
Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δελφίνι αρνείται να εγκαταλείψει το νεκρό μωρό της!

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δ…

Στο βίντεο και στι...

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αegean Regatta 2017

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αege…

Την Κυριακή το πρωϊ ...

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέταιρο του Μπόμπολα παραχωρεί το management της Πήγασος ο Σαββίδης

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέτα…

Σε ποιον συνέταιρο τ...

Ασφαλιστικό για κλάματα: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψεις για να πάρεις σύνταξη 1.000€

Ασφαλιστικό για κλάματα: …

«Πόσα χρόνια είπες...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Καρδούλια: ..."Ο μαστραντώνης μ΄ ασβηστο μεράκι"...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Κα…

Έφυγε ο καλός φίλος,...

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου: Φήμες για χωρισμό, λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας!

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – …

Μπορεί να ετοίμαζαν ...

«Μάγεψε» μικρούς και μεγάλους η «Η Ωραία Κοιμωμένη» (φωτό-βίντεο)

«Μάγεψε» μικρούς και μεγά…

Ναι, αυτή η Ωραία Κο...

Ανεγκέφαλο άτομο σημάδευε με λέϊζερ διερχόμενο πάνω από την Κάλυμνο αεροπλάνο

Ανεγκέφαλο άτομο σημάδευε…

Σύμφωνα με πληροφο...

Για λίγους η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης - Οι χαμένοι των αλλαγών

Για λίγους η εξαγορά πλασ…

Η εξαγορά πλασματικώ...

Το νέο trend στις σχέσεις λέγεται love bombing και είναι χειρότερο από το να αδιαφορεί ο άλλος για σένα

Το νέο trend στις σχέσεις…

Πόσο αθώες είναι τελ...

Prev Next

Stratfor: Ανίσχυρη η ΕΕ, σε «παγίδα θανάτου» η Ελλάδα

Stratfor: Ανίσχυρη η ΕΕ, σε «παγίδα θανάτου» η Ελλάδα
jumbo-banner
Η αδιαφορία της Τουρκίας να συμβάλει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης και η αδυναμία Βερολίνου-Βρυξελλών. Κίνδυνος ολοκληρωτικού lockdown.
Αν η Ελλάδα νόμιζε πως το 2015 ήταν μια χρονιά που καλύτερα να ξεχάσει, το 2016 όπως φαίνεται, θα είναι εξ ίσου άσχημο. Το βασικό πρόβλημα για την Αθήνα φέτος δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο φυσικό –αν και η οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται ως συνέπεια των capital controls που επιβλήθηκαν πέρυσι και της πτώση των επενδύσεων.Το πρόγραμμα διάσωσης ανάγκασε την Αθήνα να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, κάτι που προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Τώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πιθανής λύσης του προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης, σημειώνει το Stratfor σε ανάλυσή του.
Αν δεν μπορούν να εμποδιστούν οι πρόσφυγες από το να φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία και δεν μπορεί να τους επιτραπεί να φθάσουν στον «κορμό» της Ευρώπης λόγω των δραματικών πολιτικών προβλημάτων που προκαλούν, τότε ίσως η λύση είναι απλά να χτιστεί ένας μεταφορικός τοίχος γύρω από την Ελλάδα. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο ενοχλεί ξεκάθαρα την Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα να αρνείται να επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα του σε μια «αποθήκη ψυχών».
Ευτυχώς για την Ελλάδα, φαίνεται πως ούτε οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θέλουν αυτό το αποτέλεσμα, όχι ακόμα τουλάχιστον. Η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και διάφοροι θεσμοί της ΕΕ, εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα λυθεί το πρόβλημα στην Τουρκία. Ελπίζουν πως οι Τούρκοι μπορούν να πειστούν να σοβαρευτούν σε ότι αφορά το σταμάτημα της ροής των προσφύγωνν στη σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Στο μεταξύ, το μήνυμα της Μέρκελ προς την Ελλάδα είναι: «βαστάτε γερά».
Το ΝΑΤΟ
Πλοία του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σε μια άλλη προσπάθεια να υπάρξει λύση στο ζήτημα. Ο βασικός προσφυγικός δρόμος περνά μέσα από την υδάτινη έκταση που διαχωρίζει τα Ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Όμως οι προσπάθειες για να σταματήσουν οι βάρκες και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία περιπλέκονται λόγω των τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και των εκκρεμών εδαφικών διαφορών. Αυτό δημιουργεί εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οπως τονίζει το Stratfor, o επίσημος ρόλος των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι να παράσχει πληροφορίες και συντονισμό, παρέχοντας ένα κανάλι για τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών και πληροφορώντας και τις δύο για τον εντοπισμό μετακίνησης προσφύγων. Αυτά τα πλοία θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά ύδατα, ενώ οι εθνικές ναυτικές δυνάμεις θα περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα.
Όμως ο βασικός ρόλος του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τα πλοία. Θα παρεμβαίνει άμεσα μόνο για να διασώζει τους επιβάτες πλοίων και να τους επιστρέφει στην Τουρκία, ασχέτως από τα ύδατα στα οποία έχουν διασωθεί.
Ωστόσο, με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν πνιγεί από την αρχή του έτους η αναλογία των πλοίων που βρίσκονται σε κίνδυνο φαίνεται χαμηλή. Επίσης, αν η ελληνική ακτοφυλακή διασώσει πρόσφυγες, θα συνεχίσει να μην μπορεί να επιστρέψει αυτούς που διέσωσε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα πίσω στην Τουρκία.
Το πρόβλημα «Τουρκία»
Αυτό σημαίνει πως την τελική ευθύνη για να σταματήσουν να φεύγουν από την Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων. Και εκεί είναι το πρόβλημα.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή προβλήματα και στα τρία βασικά σύνορά της. Στα νότια έχει τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στα βόρεια την κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και στα δυτικά την προσφυγική κρίση με την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Από τα τρία, η επίλυση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης έχει ξεκάθαρα την χαμηλότερη προτεραιότητα για την Άγκυρα.
Οσο πιο πολύ κωλυσιεργεί η Τουρκία στο προσφυγικό πρόβλημα, τόσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί να εξασφαλίσει από την Ευρώπη ως αντάλλαγμα για την μελλοντική βοήθειά της. Η Άγκυρα δεν χρειάζεται να δεσμευτεί στην πλήρη επίλυση του προβλήματος, αφού μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις διάφορες δυσκολίες. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τί θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη που θα παρακινούσε την Τουρκία να αναλάβει αποτελεσματικές ενέργειες. Το άνοιγμα του δρόμου για ένταξη στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο ανέφικτο λόγω του αυξανόμενου απολυταρχισμού της Τουρκίας. Και αν απλά δοθούν χρήματα στην Τουρκία, αυτό μπορεί να... της ανοίξει την όρεξη να ζητήσει κι άλλα!
Οι ευρωπαϊκές ελπίδες πως όλα θα πάνε καλά μετά τη σύνοδο της 7ης Μαρτίου φαίνεται πως είναι εσφαλμένες, τονίζει το Stratfor.
Moνομερείς κινήσεις
Mε τη ροή των προσφύγων να αυξάνεται καθώς βελτιώνεται ο καιρός, και τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να παρακολουθούν χωρίς να μπορούν αντιδράσουν, ορισμένες χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Αυτήν την εβδομάδα, η Αυστρία οργάνωσε διάσκεψη στη Βιέννη και κάλεσε εννέα χώρες από τα Βαλκάνια, μέλη και μη της ΕΕ με σκοπό να συμφωνηθούν οι βασικές αρχές αναφορικά με τη ροή των προσφύγων στα σύνορά τους. Η συμφωνία που προέκυψε είναι η επισημοποίηση ορισμένων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, το βασικότερο όμως, είναι πως υπήρξε κάποια συμφωνία.
Οι χώρες αυτές, και ιδιαίτερα η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Βουλγαρία, είναι γεωγραφικά σημαντικές, αφού είναι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας από την Αδριατική μέχρι την Ευρωπαϊκή Τουρκία. Αφού η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε, η επιρροή των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι περιορισμένη. Ο κίνδυνος είναι μέχρι την επόμενη συνάντησή τους οι 9χώρες να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωτικό lockdown. Αν και θεωρητικά οι πρόσφυγες ίσως επιχειρήσουν να προσπεράσουν τα χερσαία μπλόκα και να πάνε μέσω θαλάσσης στη νότια Ιταλία, το να βρουν πλοία που θα τους μεταφέρουν θα ήταν δύσκολο.
Το πρόβλημα του Τσίπρα, ανίσχυρη η ΕΕ
Όταν το πρόβλημα είναι της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει κάποιο «πάτημα». Για παράδειγμα, έχει γίνει λόγος για μια συμφωνία η ΕΕ να ελαφρύνει κάπως τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας με αντάλλαγμα η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει και να φροντίσει τους πρόσφυγες.
Όταν τα ηνία φεύγουν από τα χέρια του Βερολίνου και των Βρυξελλών, όμως, ο Τσίπρας χάνει την όποια δυνατότητα να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Ακόμα και έτσι, έχει απειλήσει την ΕΕ με βέτο της Ελλάδας στη νομοθεσία της ΕΕ, για να αναγκάσει τη Βόρεια Ευρώπη να κινηθεί για την προσφυγική κρίση. Πάντως, η αδυναμία του στα Βαλκάνια φάνηκε πλήρως όταν προχώρησε στην ισχυρότερη ενέργεια που μπορούσε,δηλαδή όταν ανακάλεσε την Ελληνίδα πρέσβειρα στην Αυστρία για να διαμαρτυρηθεί για τις κινήσεις της ομάδας των εννέα χωρών.
Η κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται ζοφερή. Στα ανατολικά, βλέπει τις ροές των προσφύγων να εξαρτώνται από έναν παλιό και αδιάλλακτο αντίπαλο.
Στα βόρεια, βλέπει την πιθανή έξοδο των προσφύγων/μεταναστών να μπλοκάρεται από κράτη που ενεργούν με ίδιο συμφέρον.
Και η ΕΕ και η Γερμανία, όπου είχε εναποθέσει τις ελπίδες της η Αθήνα, φαίνονται όλο και πιο ανίσχυρες.
Η Ελλάδα μπορεί ακόμα θεωρήσει ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να εξαγοράσει την Τουρκία ή ότι οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αυστρία να σταματήσει να περιχαρακώνει τα Βαλκάνια σε ένα μπλοκ, ακόμα και απειλώντας τις προσπάθειες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σενάριο της «αποθήκης ψυχών» λοιπόν δεν είναι αναπόφευκτο, όμως οι Έλληνες θα χρειαστούν σύντομα κάποια καλά νέα, αν είναι να αποφευχθεί, καταλήγει το Stratfor.
thetoc.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός