Το ρεκόρ της ντροπής: 10 πνιγμοί την ημέρα στη Μεσόγειο το 2015

Ιανουάριος 07, 2016
jumbo-banner

Για τον πλέον δυσάρεστο λόγο θα μείνει στην Ιστορία το 2015, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, ήταν το χειρότερο έτος σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες απώλειες στα νερά της Μεσογείου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης γνωστοποίησε ότι τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, 3,771 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της τραγωδίας, κάθε μέρα του 2015, χάνονταν δέκα ζωές. Και συνολικά, καταγράφηκαν 492 θάνατοι περισσότεροι από το 2014.«Το γεγονός ότι μέσα στο 2015 χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές είναι σοκαριστικό και αδικαιολόγητο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Οργανισμού, Ουίλιαμ Σουίνγκ.
Το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι θα αλλάξει. Την Τρίτη, 24 άνθρωποι πνίγηκαν ανοιχτά της Τουρκίας στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, τα θύματα προέρχονταν από το Ιράκ, την Αλγερία και τη Συρία.

Ο τραγικός απολογισμός αποτελεί συνέπεια και της ιδιαίτερα αυξημένης μεταναστευτικής τάσης που παρατηρήθηκε το 2015.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στην Ευρώπη διά ξηράς και θαλάσσης ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.
Ο χειρότερος μήνας από πλευράς απωλειών ήταν ο Απρίλιος (1.250 θάνατοι), κυρίως λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης, όταν περίπου 800 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Deaths of migrants on the Mediterranean hit record numbers in 2015

Tim Hume by CNN

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot