Τέλος δεν έχει η τραγωδία: Φόβοι μέχρι και για 900 νεκρούς- «μας κλείδωσαν στο αμπάρι» (βίντεο)

Απρίλιος 20, 2015
jumbo-banner

Mόνο 28 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από την τραγωδία με το σκάφος που βυθίστηκε στο Κανάλι της Σικελίας, με μαρτυρίες να μιλούν ακόμη και 950 επιβαίνοντες -ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό όσων θεωρούνται ότι έχουν πνιγεί στην απέλπιδα προσπάθεια να φτάσουν στο «όνειρο της Ευρώπης», μεταξύ των οποίων 200 γυναίκες και περίπου 50 παιδιά.

«Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες -πράγμα που η Ακτοφυλακή θεωρεί ότι θα εξηγούσε γιατί το πλοίο βυθίστηκε. «Βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, έχοντας ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο 24 σορούς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης, σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών…

Εάν επιβεβαιωθεί το μέγεθος της τραγωδίας, τότε θα πρόκειται για τη χειρότερη που θα έχει σημειωθεί στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.
Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές Ακτές.

Συγκονίζουν οι εικόνες από τις προπάθειες διάσωσης, μετά το τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο.

Η τραγωδία σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά από την Λαμπεντούζα, όταν σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες ανατράπηκε.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των νεκρών, τη στιγμή που αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για 700 νεκρούς.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών από το ναυάγιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι. Ο Eλληνας πρωθυπουργός συντάχθηκε με το αίτημα του Ιταλού ομολόγου του για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση.

{youtube}VJfRHDIz4jw{/youtube}

{youtube}mTM0AjGPaRY{/youtube}

thetoc.gr-in.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot