Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταφορά προσφύγων αεροπορικώς από την Τουρκία

Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταφορά προσφύγων αεροπορικώς από την Τουρκία
jumbo-banner

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ (17η-18η Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

«Θα είναι (σ.σ. το σχέδιο) μια συμμαχία προθύμων», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών που φέρονται να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καθώς και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

«Το σχέδιο επανεγκατάστασης θα δουλέψει μόνο αν σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση και αν οι τουρκικές αρχές μειώσουν την ροή των προσφύγων σε σημαντικό βαθμό», υπογράμμισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι πρώτες ενδείξεις αποδεικνύουν πως είναι απολύτως ικανοί για να το πράξουν».

Στο περιθώριο της Συνόδου της Κυριακής, οχτώ χώρες της ΕΕ συζήτησαν για την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του, ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας επίσης έλαβαν μέρος στην συνάντηση. Η Γαλλία ίσως ενταχθεί στην ομάδα των χωρών αυτών.

Μολαταύτα, αξιωματούχοι σημείωσαν πως δεν δεσμεύτηκαν όλες οι προαναφερθείσες χώρες για την συμμετοχή τους στο σχέδιο, με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς να εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί.

«Η δημιουργία μιας περιορισμένης ομάδας χωρών που θα προωθήσει το σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς ίσως δημιουργήσει κι άλλα αντικίνητρα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά το να αναλάβουν ευθύνες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συζητήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Την ίδια μέρα διεξάγεται το τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Καθημερινή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός