Συστάσεις Κομισιόν για το Προσφυγικό: ΖΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Φεβρουάριος 03, 2016
jumbo-banner

Καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, βελτίωση στην καταγραφή, δακτυλοσκόπηση και υποδοχή των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, αλλά και επιστροφή των οικονομικών μεταναστών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.

Αυτές είναι οι βασικότερες συστάσεις-εντολές της Κομισιόν προς την Αθήνα προκειμένου να καλυφθούν «τα κενά και οι ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» που επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν.

«Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης που θα καλύπτει τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία», τόνισε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οπως ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις, αυτό το σύστημα επιτήρησης θα μπορεί να περιλαμβάνει θαλάσσιες περιπολίες (με πλοία και ελικόπτερα) καθώς και έναν ικανοποιητικό αριθμό χερσαίων περιπολιών στα νησιά. «Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό ακόμα και μικρών πλοίων που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή κάνει χρήση «όλων των διατάξεων του Κώδικα Σένγκεν, για να διασφαλίσει ότι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων λειτουργεί σωστά».
Ταυτοποίηση
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητά τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ταυτοποίησης των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων. Παράλληλα ζητά να δημιουργηθούν οι «αναγκαίες εγκαταστάσεις στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής» και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Επίσης, η Επιτροπή ζητά να βελτιωθεί η επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου και να ενισχυθεί η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Οι συστάσεις αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες και η Ελλάδα θα έχει διορία τριών μηνών για να καλύψει τις ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων που της καταλογίζουν οι χώρες Σένγκεν. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Αρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν.

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 26, δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης Σένγκεν να επαναφέρουν προσωρινά ελέγχους στα σύνορά τους για διάστημα από έξι μήνες έως δυο χρόνια, «ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν». Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Δεν τίθεται θέμα για το τέλος της ζώνης Σένγκεν, ούτε για αποκλεισμό κάποιου κράτους-μέλους από αυτήν», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Σένγκεν και παράλληλα ετοιμάζεται για όλες τις επιλογές. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «το πρόβλημα των ροών παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα και διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

«Σήμερα προτείνουμε συστάσεις για να διασφαλίσουμε ότι, σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, διεξάγονται έλεγχοι σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν. Τόσο ο Ελληνας Επίτροπος, όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις τόνισαν ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές Αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση και ότι η χώρα «ήδη δουλεύει για να διορθώσει τις ελλείψεις» με τη «στήριξη» της Επιτροπής και άλλων κρατών-μελών.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot