Σοκ:Τούρκοι πωλούν σωσίβια & σαμπρέλες στους πρόσφυγες

Αύγουστος 20, 2015
jumbo-banner

Πριν φτάσουν στην Ελλάδα οι Σύροι πρόσφυγες ζουν ένα άλλο επεισόδιο του δράματος στα τουρκικά παράλια. Το Reuters καταγράφει σε μια σειρά φωτογραφιών τις άθλιες συνθήκες στους δρόμους γύρω από την αποβάθρα της Σμύρνης. 

Ενα κοριτσάκι από τη Συρία κοιμάται πάνω σε χαρτόκουτα, σε δρόμο κοντά στο λιμάνι της Σμύρνης. 

 Πρόσφυγες από τη Συρία περιμένουν στον περίβολλο ενός τζαμιού, κοντά στην αποβάθρα της Σμύρνης αναζητώντας ένα μέσο για να περάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί. 

Στα τουριστικά καταστήματα της Σμύρνης, εκτός από ρούχα, πωλούνται πλέον και σωσίβια για τους πρόσφυγες που θα δοκιμάσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. 

Πλανόδιος πωλητής πουλάει στους πρόσφυγες χρωματιστά μπαλόνια για να βάλουν μέσα στα κινητά τηλέφωνά τους. 

Ενας πλανόδος πουλάει φουσκωμένες σαμπρέλες στους πρόσφυγες για να τις χρησιμοποιήσουν ως σωσίβια. 

Το αδιαχώρητο στη Γευγελή

Περίπου 2.000 μετανάστες εισέρχονται καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, από την Ειδομένη στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ, στον σιδηροδρομικό σταθμό της οποίας επικρατεί το αδιαχώρητο.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι οι ελληνικές Αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας των συνόρων, ώστε να εμποδιστούν οι αθρόες μεταναστευτικές ροές προς την ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά δεν προχωρά σε καμία αποτελεσματική προστασία των συνόρων που θα εμπόδιζε την εισροή παράνομων μεταναστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίβο Κότεφσκι.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταβαίνουν στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία και από εκεί, μέσω Βελιγραδίου, οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ουγγαρία, με σκοπό να φθάσουν στη Γερμανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Σερβία επιδιώκουν να απαλλαγούν το συντομότερο από την παρουσία των μεταναστών. 

Οι αρχές της ΠΓΔΜ τους χορηγούν τριήμερη άδεια παραμονής στη χώρα, όμως αυτοί χρειάζονται μόλις μερικές ώρες για να φθάσουν -με το τρένο κυρίως ή με άλλα μέσα- στα σύνορα με τη Σερβία.

Εκεί, οι σερβικές Αρχές υποτίθεται ότι δεν τους επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα. Στην ουσία, όμως, τους εφοδιάζουν με διήμερη άδεια διαμονής σε κέντρα υποδοχής στη συνοριακή πόλη Πρέσεβο, απ' όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν το δρόμο για το Βελιγράδι, με σκοπό να φθάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η κυβέρνηση, όμως, του Β. Ορμπάν στην Ουγγαρία ενισχύει με χιλιάδες αστυνομικούς τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρώσει, ως το Νοέμβριο, τηνκατασκευή ενός φράκτη, μήκους 170 χλμ και ύψους 3,5 μέτρων, για να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της.

Φωτογραφίες Reuters - Πηγή: thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot