×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Σμύρνη: Πωλούν σωσίβια σε μετανάστες

Αύγουστος 14, 2014
jumbo-banner
Τον περασμένο Ιούλιο οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 4.175 μετανάστες που είχαν εισέλθει διά θαλάσσης μέσω της Τουρκίας.
 
Προσοδοφόρο εμπόριο με πελατεία τους παράτυπους μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα και να φτάσουν στην Ελλάδα έχουν στήσει Τούρκοι καταστηματάρχες στην περιοχή Μπασμάν της Σμύρνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Hurriyet. Η συγκεκριμένη περιοχή της Σμύρνης τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον από το 2007) είναι ένα από τα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι παράτυποι μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Καταστήματα της περιοχής «έχουν πάρει χαμπάρι» τη δουλεμπορική δράση που υπάρχει στην περιοχή και έχουν προσαρμόσει ανάλογα και το εμπόρευμά τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι τα άτομα που αγοράζουν τα σωσίβια και άλλο σχετικό εξοπλισμό είναι πρόσφυγες που μένουν στο Μπασμάν και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πρόκειται συχνά για πρόσφυγες από χώρες όπως Ιράκ, Σομαλία και Συρία.
 
Οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα πάντα με τη Hurriyet, έχουν συλλάβει φέτος 5.789 μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν διά θαλάσσης στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα φυσικά ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται μεγάλος, καθώς μόνο μέσα στον περασμένο Ιούλιο οι αρχές είχαν συλλάβει 4.175 μετανάστες που είχαν μπει διά θαλάσσης μέσω της Τουρκίας. Ωστόσο, επισημαίνουν πηγές του Λιμενικού, η πίεση της ελληνικής πλευράς είναι διαρκής προκειμένου η γειτονική χώρα να εμπλακεί πιο ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος που σχετίζεται με τη φύλαξη και των δικών της συνόρων. Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι ακόμα ιδανική, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης
 
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν διαρκώς το τελευταίο διάστημα να βελτιώσουν τις υποδομές και την επιχειρησιακή τους ικανότητα ως προς τα περιστατικά στο Αιγαίο αλλά και τη διαχείριση προσφύγων που έρχονται εδώ. Επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης πραγματοποιούνται καθημερινά κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, με μεγάλο βάρος να πέφτει στις λιμενικές αρχές νησιών όπως η Χίος, η Μυτιλήνη, το Αγαθονήσι, η Σάμος κ.ά. Μόλις προχθές το βράδυ ένα πλοιάριο με 11 άτομα, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία, εντοπίστηκε κοντά στο Αγαθονήσι από σκάφος του Λιμενικού. Ακόμη 18 αλλοδαποί εντοπίστηκαν πρωί της ίδιας ημέρας στην Ερμιόνη Χίου. Χθες το πρωί άλλα 24 άτομα -που επέβαιναν σε φουσκωτό μηχανοκίνητο πλοιάριο- εντοπίστηκαν κοντά στο Αγαθονήσι. Οι μετανάστες συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
 
kathimerini

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot