×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Ουκρανία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Π.Ποροσένκο, με το βλέμμα στον τερματισμό της κρίσης

Ιούνιος 07, 2014
jumbo-banner

Ο "βασιλιάς της σοκολάτας" Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Αργότερα σήμερα ο Ποροσένκο αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την αποκατάσταση της σταθερότητας στις ανατολικές επαρχίες τς Ουκρανίας.

Ο Ποροσένκο αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών που επιδεινώθηκε με την κρίση αλλά κυρίως να επανενώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Μετά την ανατροπή του προκατόχου του, του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Ουκρανία έχασε την Κριμαία που προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της το οποίο χαρακτηρίζεται παράνομο από τη διεθνή κοινότητα. Την Παρασκευή το Κίεβο θρήνησε τον θάνατο ενός αστυνομικού και την απώλεια ενός μεταγωγικού πολεμικού αεροσκάφους από επιθέσεις ανταρτών οι οποίοι ελέγχουν ένα μέρος των συνόρων με τη Ρωσία αλλά και το Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα μιας βιομηχανικής περιοχής στα ανατολικά της χώρας.

Πριν ακόμη την ιστορική χειραψία μεταξύ Πούτιν και Ποροσένκο στη Νορμανδία, η Ρωσία είχε δώσει ένα στίγμα προσέγγισης, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει στο Κίεβο ο πρεσβευτής της, Μιχαήλ Ζουράμποφ, ο οποίος μάλιστα θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου.

kathimerine.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot