×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Ομπάμα: Έτσι βάζουμε τέλος στην «αποθήκευση» παρακολουθήσεων από την NSA

Μάρτιος 27, 2014
jumbo-banner

Τα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται στις ΗΠΑ θα παραμένουν μόνο στην κυριότητα των εταιρειών τηλεφωνίας.

Το σχέδιό του για την μεταρρύθμιση του καθεστώτος διαχείρισης των δεδομένων που συλλέγονται από τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, τα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων που γίνονται στις ΗΠΑ δεν θα συλλέγονται πλέον ούτε θα αποθηκεύονται από την NSA, αλλά θα παραμένουν στην κυριότητα των εταιρειών τηλεφωνίας.

«Αφού μελέτησα με προσοχή τις διαθέσιμες επιλογές, αποφάσισα ότι ο καλύτερος δρόμος είναι το κράτος να μην συλλέγει πλέον, ούτε να αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα όπως-όπως», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο που σκοπεύει να υποβάλει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα σημειώνει επίσης ότι θα ήθελε να δοθεί τέλος στο πρόγραμμα τηλεφωνικής παρακολούθησης όπως αυτό υφίσταται σήμερα και το οποίο αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν τον περσινό Ιούνιο, διαφυλάσσοντας ωστόσο παράλληλα την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών να εντοπίζουν ενδεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις υπόπτων τρομοκρατών.

Σύμφωνα με την πρότασή του, η οποία χρειάζεται την υιοθέτηση ενός νέου νόμου από το Κογκρέσο, οι αρχές θα πρέπει κατ' αρχήν να εξασφαλίζουν ένταλμα από έναν δικαστή του μυστικού δικαστηρίου εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών, για να μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες τηλεφωνίας λεπτομέρειες για τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός συγκεκριμένου τηλεφωνικού αριθμού (διάρκεια, χρονολογικός κατάλογος κλήσεων, αριθμοί που εκλήθησαν, αλλά όχι τις εγγραφές των συνομιλιών). Μια εξαίρεση προβλέπεται στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με την εθνική ασφάλεια.

«Η προσέγγιση αυτή θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τις πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τις ανάγκες μας σε δεδομένα ενισχύοντας ταυτοχρόνως την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και αποθηκεύονται οι πληροφορίες» υποστηρίζει, τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα.

Πηγή: protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot