Μέρκελ: Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται στην Ελλάδα

Μάρτιος 02, 2016
jumbo-banner

Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια να κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χθες Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήλωση της καγκελαρίου αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το Βερολίνο δεν είναι πλέον πρόθυμο να επιτρέψει σε παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Γερμανία και να ζητήσουν άσυλο.

Η κυρία Μέρκελ ζήτησε επίσης από όλες τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν την πολιτική μη συμμετοχής στο προσφυγικό και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν την Συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση.

Επιπλέον, αμέσως μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Τιχομίρ Ορέσκοβιτς ανέφερε ότι «ένας πρόσφυγας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει να πάρει άσυλο σε μία συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ».

Η Άνγκελα Μέρκελ ερωτήθηκε και για τα επεισόδια στην Ειδομένη και πιο συγκεκριμένα αν δείχνουν μια κατάσταση ανάλογη εκείνης στα σύνορα της Ουγγαρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οδήγησαν ουσιαστικά την Γερμανία να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. «Νομίζω ότι οι δύο καταστάσεις δεν συγκρίνονται. Τώρα έχουμε ξεκινήσει μια σειρά προετοιμασιών στην Ελλάδα, κάποια από τα hotspots λειτουργούν. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και πρέπει οι πρόσφυγες να τα χρησιμοποιούν. Είναι ξεκάθαρο: Υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την ίδια πάντως οι εικόνες στην Ειδομένη αποδεικνύουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, η οποία μάλιστα οδηγεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου.

iefimerida.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot