Κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Φεβρουάριος 23, 2016
jumbo-banner

Ουάσινγκτον και Μόσχα πρότειναν τη Δευτέρα να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία από το Σάββατο, αν και τα βασικά ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας παραμένουν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τους όρους της διακοπής των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Οι συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες θα πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 12:00 ώρα Δαμασκού) να έχουν ανακοινώσει εάν αποδέχονται την συμφωνία. Εάν συμφωνηθεί, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Η συμφωνία δεν αφορά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Xαλιφάτου, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων στρατιωτικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία αποτελεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια προώθησης των συνομιλιών ώστε να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στη χώρα αυτή, τόνισε απόψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από παράκληση του τελευταίου, για να συζητήσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να τηρηθεί η συμφωνία από όλες τις πλευρές προκειμένου "να ανακουφιστεί ο συριακός λαός από τα δεινά του" και "να επικεντρωθεί" στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Η εκεχειρία, μολονότι όπως είπε θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή της, αποτελεί "μια στιγμή ευκαιρίας" και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν.

"Θα εκπλησσόμουν αν δεν υπήρχαν εμπόδια στον δρόμο για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Θα υπάρξουν κάποια εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεράσουμε, πιθανόν να υπάρχουν πισωγυρίσματα, όμως αυτή είναι μια ευκαιρία και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα την εκμεταλλευτούν", πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η παύση των εχθροπραξιών θα αφορά όλες τις εμπόλεμες πλευρές, εκτός από το ΙΚ και το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το σχέδιο για την εκεχειρία "ένα πραγματικό βήμα" για να σταματήσει η αιματοχυσία. Υπενθύμισε ότι όλες οι εμπόλεμες πλευρές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι δεσμεύονται στην εκεχειρία μέχρι το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου (ώρα Δαμασκού) και ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα καθορίσουν από κοινού για ποιες συριακές ένοπλες οργανώσεις θα ισχύσει η εκεχειρία και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει πρόσβαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτές οι ρωσοαμερικανικές συμφωνίες για τη Συρία μπορεί να αποτελέσουν το υπόδειγμα για την ανάληψη δράσης απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία χαιρετίζει τη συμφωνία που ανακοίνωσαν Ουάσιγκτον και Μόσχα για τη Συρία και διατυπώνει την ελπίδα η Μόσχα να τερματίσει τώρα τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει την ζωή σε αμάχους, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

zougla.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot