Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Οκτώβριος 18, 2015
jumbo-banner

Την πλήρη ενσωμάτωση των κατεχόμενων εδαφών στην Κύπρο επιδιώκει η Αγκυρα με την λειτουργία αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, καταγγέλλει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο ψευδοκράτος στήνεται σήμερα μία προεκλογική φιέστα ανατολικού τύπου (παραμονές των τουρκικών εκλογών) με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα εγκαινιάσει τον αγωγό φτάνοντας στα κατεχόμενα με ελικόπτερο.

Η Λευκωσία κάνει λόγο για προσπάθεια της Αγκυρας να ενισχύσει την εξάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία, ενώ σημειώνει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και τούτο γιατί η ενέργεια μεταφοράς νερού από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνέχιση της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας εις βάρος της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα και τα τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις αντέδρασαν στην μεταφορά νερού από την Τουρκία και κατά της παρουσίας του Ερντογαν στην Κύπρο. Με σύνθημα το «το νερό δεν καθαρίζει το αίμα» τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν το Σάββατο συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατάληξε στην τουρκική πρεσβεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα φθάσει παρανόμως στην κατεχόμενη Κύπρο με ελικόπτερο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εγκαινιάσει το έργο, την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται ωσάν να είναι ιδιοκτήτης ολόκληρης της Κύπρου.

Μάλιστα σε εκδήλωση για τον αγωγό που έγινε στην Τουρκία ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «μεγάλη και μικρή πατρίδα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία είναι πατρίδα και ότι η Κύπρος η μικρή μας παρτίδα. Με απίστευτες εκφράσεις (και επιθέσεις εναντίον της τουρκικής αντιπολίτευσης λόγω των εκλογών) ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «είμαστε εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος πέρασε τα πλοία στη ξερά.

Κάναμε το Μαρμαράϊ κάτω από τη θάλασσα του Βοσπόρου» Απήγγειλε εν συνεχεία στίχους ενός παραδοσιακού τραγουδιού που έλεγε « Εσύ έλα από εκεί και εδώ από εδώ να συναντηθούμε στην Κύπρο» και δήλωσε ότι θα αλλάξει το χρώμα της Κύπρου και από κίτρινο θα το κάνει με το νερό πράσινο και ότι για μισό αιώνα οι τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν πρόβλημα με το νερό. Και τέλος τα έβαλε με την αντιπολίτευση που τόλμησε να χαρακτηρίσει το νέο προεδρικό μέγαρο «Παράνομο Σαράϊ» Και τους αναθεμάτισε: «Να πέσει στα κεφάλια σας μια πέτρα σαν εκείνη του παράνομου σαραγιού. Θα έρθετε σαν τα αρνιά στο παράνομο σαράϊ, δεν έχετε επιλογή», τους είπε.

Πέρα όμως τις προεκλογικές γραφικότητες του Προέδρου Ερντογάν με φιέστες εγκαινίων αγωγού νερού το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για τους Κυπρίους. Οπως αναφέρουν τουρκικά έγγραφα, που παρουσιάζονται στις κυριακάτικες εκδόσεις των κυπριακών εφημερίδων, η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η αναμενόμενη ανάπτυξη της κατεχόμενης περιοχής θα εξουδετερώσει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης πως τον πρώτο λόγο στις περιουσίες έχουν οι ιδιοκτήτες.

Με το νερό θα αλλάξουν οι αξίες των περιουσιών και θα αποκτήσει πλεονέκτημα ο σημερινός χρήστης. Επιπλέον θα υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχόμενων και ειδικότερα της γεωργίας και του τουρισμού. Και το σημαντικότερο σε μία ξηρή περιοχή, όπως είναι Κύπρος, το νερό είναι πολυτιμότερο και από το χρυσάφι. Λόγια τούρκων επισήμων ότι το νερό θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στο νησί, δεν λαμβάνονται υπόψη από κυπριακής πλευράς, αφού η Τουρκία θέλει ανταλλάγματα, όπως φυσικό αέριο.

Το ΒΗΜΑ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot