Η Πτώση του Τείχους - 8.000 μπαλόνια θα ανάψουν απόψε στο Βερολίνο

Νοέμβριος 07, 2014
jumbo-banner

"Η ελευθερία δεν είναι ψευδώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα ή "αριστερό" πολιτικό πρόσχημα. Η ελευθερία είναι ιδεολογία", είπε κάποτε σε ομιλία του ο Πρόεδρος Κένεντι (JFK).

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 ολόκληρη η Ευρώπη ένιωσε τι θα πει ελευθερία. Ήταν μια στιγμή κατά την οποία όλα φαίνονταν δυνατά, ο κόσμος ένιωθε ευτυχισμένος και παντού κυριαρχούσε η ιδέα μιας ειρηνικής επανάστασης.

Η μέρα που έπεσε το Τείχος είναι μια μέρα ξεχωριστή για το Βερολίνο, τη Γερμανία, την Ευρώπη. Αλλά επίσης είναι μια μέρα πραγματικά ξεχωριστή για όλο τον κόσμο, ο οποίος σαν ένα σώμα είχε καθηλώσει το βλέμμα του στο Βερολίνο για να δει πώς μια ειρηνική επανάσταση κατορθώνει να ρίξει έναν τοίχο.

Ο επετειακός εορτασμός αυτής της ιστορικής για την ανθρωπότητα μέρας ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου.

Η Πτώση του Τείχους - 8.000 μπαλόνια θα ανάψουν απόψε στο Βερολίνο

8.000 φωτισμένα μπαλόνια γεμάτα ήλιον που "στέκονται" κατά μήκος της γραμμής του "Τείχους του αίσχους", στερεωμένα στο έδαφος σε στύλο ύψους δύο μέτρων(όπως και το ύψος του Τείχους), ορίζοντας το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν και υπενθυμίζοντας την πραγματική σημασία της διαίρεσης της πόλης, θα ανάψουν απόψε για πρώτη φορά και θα αποτελέσουν το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την πτώση του. Σκοπός των διοργανωτών είναι να θυμίσουν με αυτή την ειδική εγκατάσταση που αποτελεί σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο χωρίς τείχη, τόσο στους Γερμανούς, όσο και στον κόσμο τι σημαίνει η διχοτόμηση. Αυτή η φωτεινή γραμμή μήκους δεκαπέντε χλμ(όσο και το μήκος του τείχους), που θα περνάει από το Check point Charlie, το Ράιχσταγκ, την πλατεία Πότσνταμερ, το Κροιτσμπεργκ, τη πύλη του Βραδεμβούργου και από άλλα σημεία, θα είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα αν ο καιρός είναι καλός και η ατμόσφαιρα διαυγής.

Τα μπαλόνια αυτά αποτελούν ένα σύμβολο ελευθερίας και αναπαριστούν τα αναμμένα κεριά που κρατούσε ο κόσμος εκείνη την συναισθηματικά φορτισμένη ιστορική βραδιά, η οποία αποτέλεσε μοναδικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία και σταθμό στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η Πτώση του Τείχους - 8.000 μπαλόνια θα ανάψουν απόψε στο Βερολίνο

Μεθαύριο, στις 9 Νοεμβρίου, όταν θα συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη στιγμή που ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΓΛΔ Γκίντερ Σαμπόφσκι ανακοίνωνε ότι οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας μπορούσαν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Δύση, τα μπαλόνια δεμένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν το νοητό Τείχος, θα ελευθερωθούν στον βερολινέζικο ουρανό από πέντε σημεία της πόλης, συμβολίζοντας την ιστορική πτώση. Την ίδια ώρα η μουσική από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν "Ωδή στη Χαρά" θα κατακλύσει κάθε γωνιά της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδοθεί ζωντανά από τους τηλεοπτικούς δέκτες σε όλο τον κόσμο η στιγμή της απελευθέρωσης των φωτεινών μπαλονιών στον ουρανό.

Ο τριήμερος εορτασμός της επετείου περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το μνημείο του Τείχους στην οδό Μπερνάουερ, ποδηλασία κατά μήκος του τείχους, επισκέψεις στα ορμητήρια της Στάζι, περιοδεία σε αυτοκίνητο Trabant , ενώ κατά μήκος της γραμμής, στα σημεία-ορόσημα του Βερολίνου, θα στηθούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό για το Τείχος, την ιστορία της διχοτόμησης και την πτώση του. Την ίδια ώρα μεγάλες οθόνες θα δείχνουν αποσπάσματα από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αφορά το Τείχος, ενώ παράλληλα, κατά μήκος του «ίχνους» που αυτό έχει αφήσει θα εγκατασταθούν επεξηγηματικές πλακέτες, με διηγήσεις «τραγικών ή χαρούμενων γεγονότων, σχετικών με την ιστορία της κομμένης στα δύο πόλης.

Τείχος δεν υπάρχει σήμερα στο Βερολίνο, εκτός από λίγα χιλιόμετρα, απομεινάρια κατά μήκος του ποταμού Σπρεέ. Μια γραμμή από τούβλα «χτισμένα» στην άσφαλτο, δείχνει στους περαστικούς την διαδρομή του διαχωριστικού που υψώθηκε στην καρδιά της Ευρώπης και η οποία δεν βρίσκεται σε «νεκρή ζώνη», αλλά διαπερνά πλέον δρόμους, πεζοδρόμια, ακόμη και δημόσια κτίρια.
Στις 9 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που άλλαξε η Ευρώπη και ο κόσμος. Η ιστορία, οι πρωταγωνιστές, οι μνήμες και το σήμερα θα είναι όλοι παρόντες. Σε εκδήλωση που θα διοργανώσει η πόλη θα συμμετάσχουν ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του Συνδικάτου «Αλληλεγγύη» Λεχ Βαλέσα, ο Μίκλος Νέμεθ, Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας την περίοδο 1988-1990, αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Την ίδια μέρα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα εγκαινιάσει τη νέα μόνιμη έκθεση στο Μνημείο του Τείχους, ενώ θα αναπτυχθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της γραμμής του Τείχους.

Όλες οι αναμνήσεις, οι απόψεις, οι επιθυμίες και οι σκέψεις σχετικά με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 2014 έχουν συγκεντρωθεί κι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην διαδραστική πύλη: www.fallofthewall25.com.

Όλες οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες για έναν κόσμο με ειρήνη και χωρίς τείχη ενώνονται μέσα σε αυτό το μοναδικό on line σύστημα μέσα από το οποίο καλούνται και ενθαρρύνονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο να στείλουν τα μηνύματά τους για την 9η Νοεμβρίου και να γίνουν συμβολικά "νονοί" ενός φωτεινού μπαλονιού που θα απελευθερωθεί στον ουρανό περιέχοντας το δικό τους μήνυμα.
imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot