Η ιστορία του Γκαλίπ και του Αϊλάν που μας συγκλόνισε

Σεπτέμβριος 03, 2015
jumbo-banner

Οι φωτογραφίες με τα άψυχα κορμάκια τους, ξεβρασμένα στην ακρογιαλιά μας στοιχειώνουν...

Η κατάληξη των δύο αδελφών που πνίγηκαν στον δρόμο προς την σωτηρία... συγκλονίζει. Οι συγγενείς των μικρών προσφυγόπουλων μιλούν στη Daily Mail για το ταξίδι, την ελπίδα και την τραγική κατάληξη που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Τα ονόματά τους Γκαλίπ και Αϊλάν Κουρντί, δύο αδέλφια που δεν φορούσαν σωσίβια και είχαν προορισμό τον Καναδά. Η οικογένεια των Σύρων προσφύγων είχε δεχθεί πρόσκληση από τη θεία των παιδιών αλλά η Τουρκία δεν εξέδιδε βίζα εξόδου. Η Daily Mail αναφέρει λεπτομέρειες από το χρονικό του ναυαγίου και το ταξίδι της οικογένειας από την Αλικαρνασσό με προορισμό την Κω. Ταξίδευαν με μια σάπια βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 17 . Στην εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου, είναι το άψυχο κορμάκι του μόλις τριών ετών Αϊλάν. Τα δύο παιδιά δεν φορούσαν σωσίβια και η βάρκα αναποδογύρισε νύχτα. Τριάντα λεπτά μετά, τα σώματά τους βρίσκονταν άψυχα στην παραλία του τουριστικού θέρετρου. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, τα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πνιγμό.

Οι βαρκάρηδες της περιοχής τα εντόπισαν με το πρώτο φως της ημέρας και αμέσως ενημέρωσαν τις αρχές. Η μητέρα των δύο παιδιών, μαζί με οκτώ άλλους πρόσφυγες, δεν τα κατάφεραν. Επέζησε μόνο ο πατέρας, ονόματι Αμπντουλάχ. Η Τέεμα Κουρντί, αδερφή του Αμπντουλάχ και θεία των δύο παιδιών, πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα στις πέντε το πρωί της Τετάρτης.


Ο Αμπντουλάχ είχε ειδοποιήσει τον αδερφό του Μοχάμαντ με την εξής μία φράση: «Η γυναίκα μου και τα δύο αγόρια μου είναι νεκρά». Η Τέεμα Κουρντί ζει μόνιμα εδώ και 20 χρόνια στο Βανκούβερ του Καναδά. Η οικογένεια του Αμπντουλάχ είχε δεχθεί πρόσκληση, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα με τουρκικές αρχές που δεν έδιναν βίζα.

Σύμφωνα με τα τοπικά τουρκικά μέσα, η βάρκα που ταξίδευαν τα δύο αδέλφια ήταν μια από έναν «στόλο» που ταξίδευαν όλες μαζί. Μια ακόμη αναποδογύρισε και μεταξύ των θυμάτων ήταν δύο ακόμα αδέλφια.

Πρώτο θέμα σε πολλές εφημερίδες η τραγωδία.

   
thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot