Η Αυστρία το... χαβά της: Διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες

Φεβρουάριος 22, 2016
jumbo-banner

Δεν έφτανε το γεγονός πως ουσιαστικά ήταν η πρώτη που παραβίασε τα όσα συμφώνησαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Αυστρία προχωρά ακόμη ένα βήμα πιο πέρα:

καλεί σε διάσκεψη στη Βιέννη τους ηγέτες των κρατών των δυτικών Βαλκανίων για να συντονίσουν την... πολιτική τους στο προσφυγικό!
Από την περασμένη Παρασκευή, πριν καλά καλά τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δηλαδή, η Αυστρία έβαλε... πλαφόν στον αριθμό αιτούντων άσυλο και διερχόμενων προσφύγων από τα εδάφη τους. Τι κι αν αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας τη Βιέννη για παραβίαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου; Αυτί δεν ίδρωσε.

Υπήρξε όμως και συνέχεια: ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, αμφότεροι έχουν ταχθεί υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν, συγκάλεσαν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Λεπτομέρειες για τη Διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές άμεσα, ενώ έγινε γνωστό πως σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος).

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών στην Αυστρία -με τους Σοσιαλδημοκράτες -συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες ή ακόμη εδώ και μήνες, φραστικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας για δήθεν μη τήρηση των δεσμεύσεών της, για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται, επίσης, υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων- που είναι από την περασμένη Παρασκευή στους 80 και 3.200 αντίστοιχα-, ενώ υποστηρίζουν και ένα κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές, πως θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot