×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Η Αργεντινή αρνείται να υποκύψει στον εκβιασμό των ΗΠΑ για το χρέος

Ιούνιος 17, 2014
jumbo-banner
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ

Η Αργεντινή δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να πληρώσει αποζημιώσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, διεμήνυσε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ. Η απόφαση αυτή εντείνει τους φόβους για μια νέα κρίση χρέους στη χώρα.

Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα αργά το βράδυ της Δευτέρας η Αργεντίνα ηγέτης χαρακτήρισε “εκβιασμό” την αμερικανική δικαστική απόφαση αλλά υπογράμμισε πως η χώρα της θα συνεχίσει τις πληρωμές προς τους πιστωτές της.

“Θέλουμε να εκπληρώσουμε και να τιμήσουμε το χρέος μας, και αυτό θα το κάνουμε” είπε η Κίρχνερ, όπως μετέδωσε το Reuters, και πρόσθεσε: “Έδωσα εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να θέσει σε εφαρμογή όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την πληρωμή όσων εμπιστεύτηκαν την Αργεντινή”.

“Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ως πρόεδρος, είναι να υποβάλω τη χώρα σε τέτοιον εκβιασμό”, τόνισε ωστόσο η Κίρχνερ επισημαίνοντας ότι “δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά και αδύνατο”, δεδομένου ότι τα 1,33 δισ. δολάρια ισοδυναμούν με πάνω από το 50% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Επίσης υπογράμμισε πως η Αργεντινή “δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση για τον αναδομημένο χρέος”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε τη Δευτέρα την προηγούμενη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει πληρωμές στο χρέος που έχει αναδιαρθρώσει εκτός και αν πληρώσει επίσης τα hedge funds που αρνήθηκαν να «κουρέψουν» το χρέος της χώρας απέναντί τους στο 30% της αξίας του.

Η δικαστική αυτή απόφαση ουσιαστικά θέτει την Αργεντινή εκ νέου ενώπιον του κινδύνου πτώχευσης, καθώς στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την επόμενη πληρωμή των πιστωτών ύψους 900 εκατ. δολαρίων.

Στα χέρια των ομολογιούχων βρίσκονται σχεδόν 24 δισ. δολάρια του αναδιαρθρωμένου χρέους, αναφέρει το Reuters.

Newsroom Enet

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot