Εφηβεία και διαδικτυακή κακοποίηση

Δεκέμβριος 11, 2014
jumbo-banner
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί έφηβοι δέχονται διαδικτυακή κακοποίηση από τα άτομα με τα οποία διατηρούν σχέση.
 
Η κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως η επίμονη παρακολούθηση, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση μέσω οδυνηρών σχολίων.
 
Τα ευρήματα βασίστηκαν στις απαντήσεις εφήβων που επισκέφτηκαν σχολικές κλινικές της βόρειας Καλιφόρνια και για αυτό δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία για τη συχνότητα αυτού του τύπου κακοποίησης στην ευρύτερη ομάδα των εφήβων.
 
Η μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι πιο ευάλωτες στη διαδικτυακή κακοποίηση είναι οι μη λευκές έφηβες με αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νούμερα που βρέθηκαν αποδεικνύουν ότι η διαδικτυακή κακοποίηση από σύντροφο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.
 
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υποστηριχτούν οι προσπάθειες πρόληψης που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση, αναφορικά με τους διαφορετικούς τύπους κακοποίησης στις σχέσεις των εφήβων, καθώς και στην ενθάρρυνση των γονέων, των εκπαιδευτικών κι εν γένει των ενηλίκων που αλληλεπιδρούν με τους νέους να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με το πώς είναι μια υγιής σχέση.
 
Πιο αναλυτικά, στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 έφηβοι ηλικίας 14-19 που επισκέφτηκαν σχολικές κλινικές μέσα στο έτος 2012-2013, είτε για να αναζητήσουν βοήθεια για θέματα σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή την αντισύλληψη είτε για να κάνουν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Τα σχολεία βρίσκονταν τόσο σε πόλεις όσο και σε προαστιακές περιοχές και το 95% των συμμετεχόντων δεν ήταν λευκοί.
 
Πάνω από το 40% των εφήβων ανέφερε ότι είχε την εμπειρία της διαδικτυακής κακοποίησης από σύντροφο μέσα στους περασμένους τρεις μήνες. Το 45% από αυτούς ήταν γυναίκες και το 31% άνδρες.
 
Τα νούμερα αυξάνονταν, επίσης, μεταξύ των μη λευκών (37%-44%), αυτών που έβγαιναν ραντεβού με πάνω από έναν συντρόφους, καθώς και μεταξύ των ατόμων με αμφιφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό (56%).
 
Οι πιο συχνοί τύποι κακοποίησης ήταν η επίμονη παρακολούθηση που είχε τη μορφή της συνεχούς επικοινωνίας, με σκοπό τον έλεγχο του πού βρίσκεται το άτομο, τι κάνει και ποιος είναι μαζί του, καθώς και η διατύπωση κακόβουλων και οδυνηρών σχολίων. Το 8%, μάλιστα, δήλωσε ότι είχε δεχτεί επιθετικά και απειλητικά σχόλια. Οι έφηβοι που ήταν θύματα διαδικτυακής κακοποίησης από σύντροφο βρέθηκε επίσης πως είναι πιο πιθανό να βιώσουν και άλλες μορφές κακοποίησης, όπως είναι η σωματική, η σεξουαλική και η ψυχολογική.
 
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι αυτή η ομάδα εφήβων που επισκέπτεται τις σχολικές κλινικές δεν είναι αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού. Συνήθως, στις κλινικές αυτές απευθύνονται οι νέοι που υιοθετούν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας.
 
Μια από τις κριτικές που δέχτηκε η παρούσα μελέτη είναι ότι δεν συμπεριέλαβε στις μορφές της διαδικτυακής κακοποίησης από σύντροφο το αίτημα αποστολής γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών. Οι πρόσφατες μελέτες που διερευνούν το ζήτημα του εκφοβισμού στην εφηβεία έχουν βρει ότι ένας στους τρεις εφήβους έχει δεχτεί ένα τέτοιο μήνυμα. Οι εδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολλοί οι έφηβοι που δεν ξέρουν πώς να απαντήσουν σε ένα τέτοιο αίτημα, ενώ παράλληλα δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών που θα έχει η αποστολή τέτοιων φωτογραφιών. Η συχνότητα των αιτημάτων αυτών καθιστά πολύ σημαντική την ενασχόληση των γονέων με το ζήτημα, έτσι ώστε να συζητήσουν με τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να εξοπλιστούν κατάλληλα, για να μπορέσουν να τα διαχειριστούν.
 
Οι έφηβοι μπορούν πολύ εύκολα να αποκρύψουν τη διαδικτυακή κακοποίηση, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να επιμένουν διακριτικά, να κάνουν ερωτήσεις και να προάγουν έναν ανοιχτό διάλογο χωρίς κριτική διάθεση με τα παιδιά.
 
Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λύση δεν είναι η απαγόρευση του smartphone ή της εξόδου. Αυτό που είναι σημαντικό να κάνουν οι γονείς είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ώστε να εντοπίζουν τις τοξικές σχέσεις, να έχουν την αυτοπεποίθηση που θα τους επιτρέψει να αντισταθούν σε συμπεριφορές κακοποίησης καθώς και να ζητήσουν βοήθεια, οποτεδήποτε χρειαστούν.

Πηγή: cbsnews

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot