Ερχονται καύσωνες ρεκόρ την επόμενη εικοσαετία

Νοέμβριος 28, 2015
jumbo-banner

Ο καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, ανήκει στους δέκα χειρότερους καύσωνες που έχουν πλήξει την Ευρώπη μετά το 1950, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη προβλέπει -και προειδοποιεί- ότι τις δύο επόμενες δεκαετίες έρχονται χειρότεροι καύσωνες και μπορεί να «χτυπήσουν» οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιμόν Ρούσο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών “Environmental Research Letters”, ανέπτυξαν ένα νέο δείκτη, που συνυπολογίζει τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια των καυσώνων. Με βάση αυτό τον δείκτη (Heat Wave Magnitude Index daily-HWMId), συνέταξαν το Top 10 των χειρότερων ευρωπαϊκών καυσώνων μετά τα μέσα του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο χειρότερος καύσωνας μετά το 1950 -και με διαφορά από τον δεύτερο στην Κεντρική Ευρώπη το 2003- είναι αυτός που έπληξε τη Ρωσία το 2010 και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο καύσωνας της Ελλάδας του 2007, που διήρκεσε 21 μέρες, βρίσκεται στην έβδομη θέση της πρώτης δεκάδας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα αυξηθεί τόσο ο αριθμός, όσο και η ένταση των καυσώνων στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου».

«Ακόμη κι αν οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες δεν αυξηθούν πάρα πολύ, θα δούμε ακραίους καύσωνες, που θα είναι πιο καυτοί, πιο μεγάλης διάρκειας και πιο συχνοί», δήλωσε ο Ρούσο.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να υπάρξει πενταπλασιασμός ή και δεκαπλασιασμός των «καυτών» συμβάντων. Αυτό που είναι πιο σίγουρο, είναι ότι πλέον οι καύσωνες μπορεί να πλήξουν οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης, νότιας, κεντρικής ή βόρειας. Όμως οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ποιά κράτη θα πληγούν περισσότερο στο μέλλον.

Ημερησία

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot