Εν βρασμώ η Τουρκία – Δώδεκα νεκροί από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οκτώβριος 08, 2014
jumbo-banner
Διαδηλώσεις Κούρδων σε όλη τη χώρα για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί την Κομπάνι που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.
 
Δώδεκα τουλάχιστον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της νύκτας που στιγματίστηκαν από τις συγκρούσεις Κούρδων διαδηλωτών με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και μέλη ισλαμιστικών κινημάτων σε πόλεις όλης της χώρας, με αφορμή τη στάση «αναμονής» που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στην πολιορκία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος.
 
Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην «πρωτεύουσα» των Κούρδων της Τουρκίας, Ντιγιάρμπακιρ. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους. Όλες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους.
 
Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές .
 
Από τις συγκρούσεις των Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.
 
Οι Κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP). Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κμπάνι η οποία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
 
Στο Ντιγιαρμπακίρ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κούρδων ακτιβιστών με μέλη ισλαμιστικών κινημάτων. Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές στο Μαρντίν και στο Βαν όπου έχει επέμβει ο στρατός.
 
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Η βία δεν είναι λύση, δεν είναι αποδεκτή» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός προειδοποιώντας τους Κούρδους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως «αυτές τις παράλογες αντιδράσεις, αλλιώς θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».
 
Οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι, καθώς παρά το «πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών, η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Άγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια πολεμική κατάσταση η οποία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.
 
Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερη σκληρότητα συνεχίζονται οι μάχες στο Κομπάνι μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους οι θέσεις του οποίου χτυπήθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εκτελεί ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
fortunegreece.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot