ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ: Οι Σκοπιανοί έκλεισαν αιφνιδιαστικά τα σύνορα για τους πρόσφυγες

Νοέμβριος 20, 2015
jumbo-banner

Ενταση και μικροεπεισόδια χθες στην Ειδομένη, όπου από το πρωί οι Αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ενώ κλειστή ήταν και η λεγόμενη βαλκανική οδός, καθώς αυστηροί ήταν οι έλεγχοι σε Σερβία, Σλοβενία και Κροατία, που πλέον δεν επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων πλην Σύρων, Αφγανών και Ιρακινών.

Πάνω από 3.000 άτομα εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη, ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι η γειτονική χώρα θα σηκώσει φράχτη κατά μήκος της μεθορίου, από τις όχθες του Αξιού ως τις γραμμές του τρένου.

Τάφρος 1,5 χλμ.
Ηδη σκαπτικά μηχανήματα υπό την εποπτεία του στρατού έκαναν την εμφάνισή τους και καθάρισαν μία τάφρο, μήκους 1,5 χλμ.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε χθες στα Σκόπια ότι μηχανήματα του στρατού ξεκίνησαν εργασίες για τον καθορισμό και τη διαμόρφωση του χώρου στα σημεία διέλευσης των προσφύγων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηθεί φράχτης, οι επίσημες Αρχές της χώρας όμως δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση για το κλείσιμο των συνόρων.

Από προχθές το βράδυ οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και χωρίς αιτιολογία άφησαν στην ουδέτερη ζώνη πρόσφυγες και μετανάστες από τις άλλες εθνικότητες. Χθες το πρωί όμως αιφνιδιαστικά τα σύνορα έκλεισαν για όλους.

Οι Σκοπιανοί έκλεισαν αιφνιδιαστικά τα σύνορα για τους πρόσφυγες

«Προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα, η κατάσταση είναι δύσκολη και φτάνει σε οριακό σημείο», δήλωσε στο «Εθνος» ο συντονιστής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Αντώνης Ρήγας, ενώ η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή, ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να μη φτάσουν άλλα λεωφορεία με πρόσφυγες, μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να αποφορτιστεί η περιοχή.

Και η Σερβία έκλεισε τα σύνορά της το απόγευμα της Τετάρτης για όλες τις εθνικότητες πλην των Σύρων, των Αφγανών και των Ιρακινών.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot