ΒΟΜΒΑ 11,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ: Καυτά ονόματα στη λίστα Παναμά

Απρίλιος 04, 2016
jumbo-banner

Η «βόμβα» 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων, των «Panama Papers», αναφέρεται σε 214.000 υπεράκτιες εταιρείες και αποκαλύπτει ότι η «μυστική» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca βοήθησε τους πανίσχυρους πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα και να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους.

Τα ονόματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, του Ναουάζ Σαρίφ συνδέονταν με μυστικές offshore εταιρείες, όπως και στενών συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα έγγραφα περιέχουν στοιχεία για το πώς στενοί φίλοι του Ρώσου προέδρου πλούτισαν μέσω ενός κυκλώματος ξεπλύματος χρήματος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διηύθυνε η Bank Rossiya, η ρωσική τράπεζα που βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας. Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε το πώς λειτουργούσε η Rossiya: χρήματα περνούσαν μέσω offshore εταιρειών, δύο από τις οποίες βρίσκονταν στην ιδιοκτησία ενός πολύ στενού φίλου του Πούτιν.

Οι συνεργάτες

Ο λόγος για τον βιολοντσελίστα Σεργκέι Ρολντούγκιν, τον άνθρωπο που γνώρισε στον Πούτιν τη σύζυγό του Λουντμίλα και έγινε νονός της κόρης τους Μαρία. Εγγραφα από τις εταιρείες του αναφέρουν ότι «η εταιρεία είναι μία εταιρική βιτρίνα που ιδρύθηκε κυρίως για να προστατεύει την ταυτότητα και την εμπιστευτικότητα του τελικού της».

Μάλιστα αναφέρεται ότι το χαμηλό προφίλ του μουσικού ορχήστρας ήταν ιδανικό για τη βιτρίνα του Πούτιν. Αν και το όνομα του ίδιου προέδρου της Ρωσίας δεν εμφανίζεται πουθενά, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ένα μοτίβο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», σύμφωνα με το οποίο οι φίλοι του κέρδιζαν εκατομμύρια δολάρια από συμφωνίες που δεν θα μπορούσαν να είχαν κλείσει χωρίς αυτόν και ότι η ίδια η οικογένεια του Πούτιν επωφελήθηκε αυτών των χρημάτων.

Αντιμέτωπος με φωνές για παραίτηση και πρόωρες εκλογές βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος είχε κρύψει εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ισλανδικές τράπεζες μέσω υπεράκτιας εταιρείας που κατείχε μυστικά. Ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αγοράσει την offshore Wintris το 2007, την οποία δεν δήλωσε όταν εξελέγη στο Κοινοβούλιο το 2009 και το 50% της οποίας πούλησε οκτώ μήνες αργότερα στη σύζυγό του έναντι ενός δολαρίου.

Βρετανία

Σε σκάνδαλα ξεπλύματος μαύρου χρήματος εμπλέκονται και έξι μέλη της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, ενώ γίνονται γνωστές νέες λεπτομέρειες για τις υπεράκτιες συναλλαγές του αποβιώσαντος πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στις πιέσεις για τη μεταρρύθμιση των φορολογικών παραδείσων.

Με υπεράκτιες εταιρείες συνδέονται και συγγενείς του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Ζιπίνγκ, ο οποίος έχει ορκιστεί να πολεμήσει τους «στρατούς της διαφθοράς», καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως μεταρρυθμιστής σε μια άκρως διεφθαρμένη χώρα.

Στα έγγραφα περιλαμβάνουν και δεκάδες νομικά και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, λόγω των αποδεικτικών στοιχείων ότι έχουν συνεργαστεί με το μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών, τρομοκρατικές οργανώσεις ή κράτη, όπως η Βόρειος Κορέα και το Ιράν.

Μία από τις εν λόγω εταιρείες παρείχε καύσιμα σε πολεμικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης που βομβάρδισαν και σκότωσαν χιλιάδες Σύρους πολίτες, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Οπως προκύπτει από τα «Panama Papers», σχέσεις με offshores είχαν και μεγάλα ονόματα από τον χώρο του αθλητισμού, μεταξύ των οποίων ο ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι αλλά και ο Μισέλ Πλατινί, ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στο σκάνδαλο της FIFA.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Παγκόσμιο δίκτυο σε 42 χώρες
Η Mossack Fonseca έχει τη βάση της στον Παναμά αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο μέσω ενός δικτύου 600 ανθρώπων σε 42 χώρες. Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν, 2,6 terrabytes από τη βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, ήλθαν στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung», η οποία στη συνέχεια τα μοιράστηκε με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εκατόν επτά οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε 78 χώρες ανέλυσαν τα έγγραφα.

Ο Ζεράρ Ράιλ, επικεφαλής της ICIJ, δήλωσε ότι τα έγγραφα καλύπτουν τις καθημερινές «δουλειές» στη Mossack Fonseca για διάστημα άνω της 40ετίας. «Πιστεύω ότι η διαρροή θα αποδειχθεί ως το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία για τον κόσμο των offshores λόγω της έκτασης των εγγράφων», ανέφερε ο Ράιλ.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot