Αρκτικός χειμώνας προ των πυλών;

Νοέμβριος 02, 2015
jumbo-banner
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν oι επιστήμονες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως ο χειμώνας του 2016 στη Γηραιά Ήπειρο μπορεί να εξελιχθεί στον πιο κρύο των τελευταίων 100 ετών εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, που επιστρέφει ισχυρότερο από ποτέ. 

Το Ελ Νίνιο είχε να μας... επισκεφθεί μία εξαετία, ωστόσο επιστρέφει φέτος και μάλιστα με τη μεγαλύτερη ένταση από τη δεκαετία του 1950. Εάν οι προβλέψεις των επιστημόνων επαληθευτούν, αέριες μάζες από την Αρκτική θα φτάσουν σε λίγο στην Ευρώπη και ο ήλιος θα εμφανίζεται πολύ σπάνια στον ορίζοντα.


Οι ειδικοί, πάντως, υπόσχονται να δώσουν καλύτερες εκτιμήσεις τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα υπάρχουν νέα δεδομένα.



Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης θα πρέπει να προνοήσουν ήδη για πουλόβερ και ζεστά μπουφάν. 

Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ αναφέρει ότι «η χειμερινή σεζόν 2016 υπόσχεται να είναι ασυνήθιστα κρύα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

«Δεν θα πρέπει να προσδοκούμε καλύτερο καιρό την άνοιξη. Ακόμα και τον Μάρτιο οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές. 

»Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιμένουμε το μήνα Απρίλιο προκειμένου να νιώσουμε κάπως ζέστη κάτω από τις ακτίνες του ήλιου» προσθέτει.

Ο Joe Bastardi, μετεωρολόγος στη μετεωρολογική υπηρεσία AccuWeather, τονίζει πως«ο χειμώνας που έρχεται θα σημαδευτεί από την άφιξη αρκτικών αέριων μαζών που κινούνται πάνω από την Ευρώπη. Η μείωση της ηλιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα αυξήσει τη πτώση της θερμοκρασίας, που θα είναι ακόμα χαμηλότερη».

Η Εlena Volosiouk, ειδικός στο μετεωρολογικό κέντρο Fobos, επισημαίνει ότι «στο ηλιακό σύστημα επίσης οι εποχές αλλάζουν. Αυτό σχετίζεται αφενός με τη διαταραχή της κυκλοφορίας των αερίων μαζών. Όταν ο αέρας πνέει από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες αποψύξεις και υγρό χιόνι. Θυμηθείτε τους πρόσφατους χειμώνες: τα ξεπαγώματα σχεδόν ποτέ δεν συνέβησαν. Είχαμε μόνο κυκλώνες από τον Νότο, οι οποίοι προκάλεσαν χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες. Και τότε ήρθε το πολικό ψύχος. Συνήθως η αλλαγή στις μορφές της κυκλοφορίας σχετίζεται με την ηλιακή δραστηριότητα. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια περίοδο τοπικής μείωσης της θερμοκρασίας, αλλά είναι πρόωρο να μιλάμε για παγκόσμια ψύξη και “Εποχή των Παγετώνων”».

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο σε έξαρση

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως ο φετινός χειμώνας ακόμα και στην Ελλάδα θα είναι βαρύς. Αυτό μεταφράζεται σε κύματα ψυχρών εισβολών και χιονοπτώσεων.

Το Ελ Νίνιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων θα κορυφωθεί στα τέλη ΔεκεμβρίουΟι επιστήμονες προειδοποιούν πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής και μέσα στον Ειρηνικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δεχθούν πολλές περιοχές της Ευρώπης ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το Ελ Νίνιο θα κορυφωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα εκείνη τη χρονική περίοδο πιθανώς να χτυπηθεί από ψύχος, σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πανίσχυρες καταιγίδες.

Δείτε πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζει να ενισχύεται: 

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για απότομη μεταβολή του καιρού»

Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας Νίκος Καντερές, μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρει πως υπάρχει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για το φαινόμενο Ελ Νίνιο και την επίδρασή του στον καιρό της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. «Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και το παρακολουθούμε. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επίδρασή του στη χώρα μας» ξεκαθαρίζει ο κ. Καντερές.

«Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με το πιο έντονο Ελ Νίνιο»

«Το Ελ Νίνιο έχει ξεκινήσει από πέρυσι και φαίνεται ότι θα κορυφωθεί τους επόμενους δύο μήνες. Όντως θα δημιουργήσει έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα έντονος συσχετισμός του επεισοδίου Ελ Νίνιο με τον καιρό της Ευρώπης. Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για βαρύ και ελαφρύ χειμώνα. Βεβαίως παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο επηρεάζει τον καιρό του πλανήτη» επισημαίνει ο Μιχάλης Μυρσιλίδης, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής
Υπηρεσίας. 
«Μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα»

«Πραγματικά το Ελ Νίνιο είναι σε έξαρση φέτος και επηρεάζει ήδη ολόκληρο τον κόσμο με καιρικά φαινόμενα κατά τόπους εντονότερα από άλλες χρονιές. Ιδιαίτερα η κεντρική και βόρεια Ευρώπη φαίνεται ότι θα έχει φέτος έναν πολύ βαρύ χειμώνα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, φαίνεται ότι γλιτώνουμε τα πολύ έντονα φαινόμενα. Τα φαινόμενα δηλαδή σ' εμάς δεν θα είναι τόσο ισχυρά. Όμως θα είναι περισσότερα από εκείνα που είχαμε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια» δηλώνει o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου προγνώσεων της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, μιλώντας στο zougla.gr, εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με τα όσα ακούγονται για τον καιρό. Αν και, όπως επισημαίνει, «φέτος είναι η χρονιά του Ελ Νίνιο», διευκρινίζει πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθούν οι συνέπειες του φαινομένου στην Ευρώπη».
zougla.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot