×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Αντιμέτωπος με σοβαρή κρίση ο Ερντογάν

Ιανουάριος 21, 2014
jumbo-banner

Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση της 11ετούς πρωθυπουργίας του, έφθασε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις επικρίσεις τις οποίες προκαλεί η πολύ αμφισβητούμενη πρόσφατη δικαστική μεταρρύθμισή του.

Δύο ως τρεις χιλιάδες οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί μπροοστά απο το μεγάλο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε μια πλατεία και κουνούσε ενθουσιωδώς τουρκικές σημαίες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία, τις υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του και τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν από το Βέλγιο, αλλά και από γειτονικές χώρες, διαλύθηκαν στη συνέχεια, γύρω στις 23:45 (τοπική ώρα), χωρίς επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η πρώτη σε πέντε χρόνια, είχε αρχικά προγραμματισθεί με την ευκαιρία της αναζωογόνησης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ. Όμως το σκάνδαλο διαφθοράς που απειλεί την κυβέρνηση του Ερντογάν έχει αναστατώσει την ημερήσια διάταξη.

Ο επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης θα βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών, καθώς οι επικριτές του καταγγέλλουν πως θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του την τουρκική δικαιοσύνη και να συγκαλύψει τις έρευνες που τον απειλούν.

Ο Tούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες τη βούληση της χώρας του να αποφύγει οποιαδήποτε κρίση με την ΕΕ που θα μπορούσε να εκτροχιάσει για μια ακόμη φορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

"Ελπίζουμε, επιθυμούμε το νομοσχέδιο που αφορά το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) να μην προκαλέσει σοβαρή κρίση με την ΕΕ", δήλωσε ο Τσαβούσοβλου σε συνέντευξή του στη φιλελεύθερη εφημερίδα "Μιλιέτ".

"Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρωτοβουλία προκάλεσε ορισμένες συζητήσεις, αλλά θα τους εξηγήσουμε ότι είναι βάσιμη", πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι, όπως είπε, "σύμφωνο με τις πολιτικές προδιαγραφές της ΕΕ".

Μια επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου συζητεί εδώ και δέκα ημέρες το κείμενο αυτό που έχει στόχο να τοποποιήσει τη λειτουργία του HSYK, κυρίως δίνοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία διορισμού των εισαγγελέων.

Η Τουρκία κατέληξε να γνωστοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να εκφράσει την άποψή της για το περιεχόμενό του, δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

"Είναι μια πολύ θετική χειρονομία", σχολίασε η πηγή αυτή, επιφυλασσόμενη πάντως για την ευρωπαϊκή άποψη αναφορικά με την ουσία του νομοσχεδίου, με το οποίο η ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου πρόκειται να ασχοληθεί σήμερα.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε κριτική ή άποψη, εφόσον αυτές οι κριτικές και απόψεις είναι βασισμένες στις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είχε διαβεβαιώσει την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ερντογάν προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, τις οποίες κατηγορεί ότι βρίσκονται στην καρδιά μιας "συνωμοσίας" που έχει εξυφάνει η οργάνωση ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, του Φετουλάχ Γκιουλέν, εναντίον της κυβέρνησής του.

Από τις 17 Δεκεμβρίου, σε δεκάδες επιχειρηματίες και αιρετούς αξιωματούχους προσκείμενους στην κυβέρνηση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή έχουν φυλακιστεί για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων σε μια σειρά από έρευνες που έχουν ήδη προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, η οποία το θεωρεί αντισυνταγματικό, και πολυάριθμες επικρίσεις από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί τούρκοι σχολιαστές έχουν προβλέψει πως η επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα είναι δύσκολη για τον πρωθυπουργό. "Ο κ. Ερντογάν θα ήταν καλύτερα να ματαίωνε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες", έγραψε στην εφημερίδα "Ταράφ" ο αρθρογράφος Σεμίχ Ιντίζ. "Είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει να δώσει ένα μάθημα δημοκρατίας, ακόμη και να νουθετήσει τους ευρωπαίους συνομιλητές του που θα τον επικρίνουν", προέβλεψε, καταλήγοντας πως "οι ζημιές είναι αναπόφευκτες".

Πηγή: real.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot