Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον ιό Ζίκα που συρρικνώνει τον εγκέφαλο των νεογέννητων!

Ιανουάριος 06, 2016
jumbo-banner

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική από τον ιό Ζίκα οποίος μεταδίδεται από κουνούπια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ιός Ζίκα έκανε την εμφάνισή του στην Τροπική Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τα νησιά του Ειρηνικού και στην Κεντρική και Νότια Αμερική ενώ σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τις προσβεβλημένες χώρες και αναμένουν να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι βραζιλιάνοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός Ζίκα είναι υπεύθυνος για την τεράστια αύξηση στα κρούσματα μικροεγκεφαλίας που παρατηρείται στην πατρίδα τους.

Αν και η νόσος αυτή θεωρείται σπάνια, το 2015 καταγράφηκαν στη Βραζιλία 2.782 κρούσματα, ενώ το 2014 ήταν μόλις 147 και το 2013 ήταν 167.
Τουλάχιστον 40 από τα μωρά του 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αρκετοί βραζιλιάνοι ερευνητές προειδοποιούν ότι τους επερχόμενους μήνες πιθανώς θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Όσα βρέφη επιβιώσουν, θα αντιμετωπίζουν για μια ζωή διαταραγμένη νοητική ανάπτυξη, λένε οι ειδικοί.
Η κατάσταση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως οι γυναίκες από περιοχές όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια, καλό είναι να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών. Ωστόσο, μικροβιολόγοι θέλουν να κάνουν περεταίρω εξετάσεις έτσι ώστε να αποδείξουν την άμεση σύνδεση του ιού με την εγκεφαλική βλάβη.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας,πάντωες, συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να είναι προσεκτικές και να αποφύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών με το να φοράνε μακρύ παντελόνι, μακριά μανίκια και να διαμένουν σε τόπους που έχουν κλιματιστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Pernambuco, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 900 περιπτώσεις μικροκεφαλίας.
Ο ιός Ζίκα, παρατηρήθηκε αρχικά τη δεκαετία του 1940 στην Ουγκάντα και σταδιακά εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της Αφρικής, στο Νότιο Ειρηνικό και πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και στη Λατινική Αμερική.


mothersblog.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot