Αμφιβολίες Φάιμαν για τη λειτουργικότητα των hotspots

Οκτώβριος 08, 2015
jumbo-banner

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, μιλώντας σήμερα στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, αμφισβήτησε την λειτουργικότητα των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων hotspots,

τα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα στην Ελλάδα και την Ιταλία για να μπορέσουν να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, περισσότερα μέσα και περισσότερο προσωπικό για την εγκατάσταση και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Ο κ. Faymann, ο οποίος προχθές Τρίτη είχε συνομιλίες για την προσφυγική κρίση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν προσφυγικούς κατακλυσμούς, εμφανίστηκε στη συνέντευξή του αρκετά επιφυλακτικός ως προς το εάν θα καταστεί δυνατό να τεθούν σε λειτουργία τα κέντρα αυτά από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Μόνον εάν υπάρξει κεντρικός συντονισμός, περισσότερα οικονομικά μέσα και περισσότερο προσωπικό, ο ίδιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος ότι τα κέντρα θα μπορέσουν να είναι έτοιμα στα τέλη του χρόνου, σημείωσε ο καγκελάριος, παρατηρώντας ότι κανείς θα πρέπει να έχει δει επί τόπου την κατάσταση για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες εκεί μεγάλες ελλείψεις.

Δεν πρέπει κανείς να πιστεύει ότι η λήψη μιας απόφασης σημαίνει αυτόματα ότι αυτή έχει γίνει και πραγματικότητα, πρόσθεσε, και διευκρίνισε ότι με λιγότερο από 1.000 έως 1.500 ανθρώπους προσωπικό που θα δραστηριοποιούνται τόσο για τη διασφάλιση των συνόρων όσο και για τη διεκπεραίωση στα hotspots, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα ο καγκελάριος προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει στις αρχές του επόμενου χρόνου να είναι μόνον κατά το ήμισυ έτοιμα τα hotspots ή μόνον κατά το ένα τέταρτο η επιτήρηση των συνόρων, τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας στάσης στο θέμα της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις.
Η Αυστρία, μία χώρα περίπου 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει γίνει η βασική δίοδος των προσφύγων και μεταναστών που μεταβαίνουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Μόνο τον Σεπτέμβριο, 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Αυστρία από την Ουγγαρία.

Ο Faymann είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να διαπραγματευτεί κοινές συμφωνίες για την απέλαση μεταναστών σε χώρες όπως το Πακιστάν. “Θα ήταν προτιμότερο αν δεν διαπραγματεύονταν οι χώρες μεμονωμένα”.
Από τους 500.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν φέτος στην Ευρώπη δια μέσω την Μεσογείου, σχεδόν 400.000 πέρασαν από την Ελλάδα και 131.000 από την Ιταλία, τοποθετώντας τις δύο αυτές χώρες στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σχέδιο της Ε.Ε., το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, προβλέπει την δημιουργία hotspots στις δύο αυτές χώρες και σε άλλες συνοριακές χώρες για την πιο προσεκτική παρακολούθηση των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών.

Η Ιταλία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει έξι τέτοια κέντρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει το δικό της δίκτυο κέντρων με βάση το ιταλικό πρότυπο.
“Μη θεωρούμε ότι μόλις ληφθεί μία απόφαση, είναι ήδη πραγματικότητα. Πρέπει να βρίσκεσαι εκεί για να διαπιστώσεις ότι φυσικά απουσιάζουν πολλά πράγματα”, σχολίασε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot