Αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου από την Κομισιόν

Απρίλιος 06, 2016
jumbo-banner

Σήμερα αναμένεται να «αποκαλυφθούν» στις Βρυξέλλες οι προτάσεις της Κομισιόν για αλλαγές στη συνθήκη του Δουβλίνου (κανόνες ασύλου).

Η σημαντικότερη που προτείνει είναι να χορηγηθεί στην ΕΕ η δυνατότητα να «διανέμει» τους αιτούντες ασύλου, ανάλογα με τον πλούτο της κάθε χώρας και τη δυνατότητα της να τους απορροφήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Guardian” , η πρώτη πρόταση της Κομισιόν προβλέπει να δοθεί στην ΕΕ η δυνατότητα να διανέμει τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στις χώρες ανάλογα με τον πλούτο της χώρας και την δυνατότητά της να τους απορροφήσει. Η δεύτερη αλλαγή προβλέπει να διατηρηθούν οι κανόνες του Δουβλίνου, αλλά να προστεθεί ένα «διορθωτικό δίκαιο μηχανισμό» έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να αναδιανεμηθούν στις χώρες της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης για να μειώνεται η πίεση από τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Όπως επισημαίνεται ο διορθωτικός μηχανισμός δικαιοσύνης, θα βασίζεται στο υπάρχον σχέδιο με βάση το οποίο οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στη μετεγκατάσταση 160.000 Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά στους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής, ούτε 1.000 άτομα δεν έχουν μετεγκατασταθεί, εγείροντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του σχεδίου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τους κανόνες ασυλίας από το 1990, οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot