Αδιαπραγμάτευτη η νέα Frontex για φύλαξη συνόρων

Δεκέμβριος 19, 2015
jumbo-banner
Την εντολή προς το Συμβούλιο Υπουργών να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση συνοροφυλακής και ακτοφυλακής με διευρυμένες αρμοδιότητες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, έδωσαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση, η οποία φτάνει μέχρι και την επέμβαση σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, δημιουργώντας πρόβλημα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, φαίνεται ότι έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών και αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης, ακόμη και αυτοί που έχουν κάποιες επιφυλάξεις (Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία), δεν άσκησε δημόσια κριτική στην πρόταση, κάτι που δημιουργεί βάσιμες πιθανότητες για την υιοθέτησή της, ίσως με κάποιες διευκρινίσεις στη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας, τον Ιούνιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της FRONTEX Ζάκομπο Λετζέρι, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρά τις αντιδράσεις, η πρόταση της Κομισιόν θα προχωρήσει.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία με τη συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν, ενώ, από την άλλη, αναρωτιέται τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους 20.000 μετανάστες μέσα σε μία εβδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν ούτε να ελέγξουν. 

Οπως είπε, η πρόταση περιλαμβάνει δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών 
δικαιωμάτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις, στη βάση «ανάλυσης κινδύνου» προς τα κράτη-μέλη, ως προς τους συνοριακούς ελέγχους και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί, μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει.

Από εκεί και πέρα, στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα στο προσφυγικό είναι πολλά και η πρόοδος μικρή ή ανύπαρκτη.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot