×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Αίγυπτος: Προεδρικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές;

Δεκέμβριος 31, 2013
jumbo-banner

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενδέχεται να προκηρύξει προεδρικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές, τροποποιώντας τον πολιτικό "οδικό χάρτη" ώστε να εκλεγεί αρχηγός του κράτους ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μέχρι τον Απρίλιο, ανέφεραν δύο πηγές.

Με βάση τον "οδικό χάρτη" που είχαν ανακοινώσει οι αρχές μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο, οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν πριν από τις προεδρικές. Ορισμένοι πολιτικοί ωστόσο ζητούσαν να αλλάξει αυτό το σχέδιο υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται έναν εκλεγμένο ηγέτη καθώς βρίσκεται εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Το προσχέδιο του συντάγματος, η σύνταξη του οποίου ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου, ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή στη σειρά διεξαγωγής των εκλογών, αφού δεν διευκρινίζει ποια από τις δύο θα πρέπει να προκηρυχθεί πρώτη. Το δημοψήφισμα για την έγκριση του συντάγματος θα διεξαχθεί στις 14-15 Ιανουαρίου.

Πολιτικοί που στηρίζουν την αλλαγή συζήτησαν το θέμα αυτό στις τέσσερις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τον Άντλι Μανσούρ, τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου. «Συμφώνησαν, με μεγάλη πλειοψηφία, να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές», είπε ένας αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ένας αξιωματικός του στρατού διευκρίνισε ότι «οι προεδρικές εκλογές είναι πιθανόν να διεξαχθούν πρώτες γιατί φαίνεται ότι αυτό ζητούν μέχρι στιγμής τα περισσότερα κόμματα».

Ο Σίσι θεωρείται ως ο επικρατέστερος για την προεδρία, αν και ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν θα είναι υποψήφιος. Ο αρχηγός του στρατού κατηγορείται από τους ισλαμιστές αντιπάλους του για την ανατροπή του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, την οποία χαρακτηρίζουν πραξικόπημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot