Έμπολα: Αναζητούνται νέοι τρόποι προστασίας από τον ιό

Οκτώβριος 14, 2014
jumbo-banner
Τα δραματικά κενά στη χρηματοδότηση υποδομών υγείας, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, έγιναν σαφή χθες με πολλούς τρόπους, σε αρκετές χώρες.
 
Στη Σιέρα Λεόνε, όπου τα κρούσματα είναι τριπλάσια από τις νοσοκομειακές κλίνες (304 κλίνες, 1.148 νυν πάσχοντες), η κυβέρνηση παραδέχθηκε την αποτυχία της χορηγώντας γάντια σε όσους υποχρεώνονται να περιθάλπουν τους ασθενείς κατ' οίκον.
 
Στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι προχώρησαν χθες σε απεργία, καθώς εργάζονται χωρίς να εισπράττουν όχι μόνο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, αλλά συχνά ούτε καν μισθούς, τη στιγμή που δεκάδες συνάδελφοί τους έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), Φράνσις Κόλινς, δήλωσε ότι η ανυπαρξία εμβολίου για τον Εμπολα δεν οφείλεται σε ανυπέρβλητα επιστημονικά εμπόδια αλλά στην ελλιπή χρηματοδότηση της τελευταίας δεκαετίας.
«Δουλεύουμε για το εμβόλιο του Εμπολα από το 2001. Δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά και είπαμε "Θεέ μου, κάτι πρέπει να κάνουμε"», είπε ο δρ Κολινς στην ιστοσελίδα «Χάφιγκτον Ποστ». «Ειλικρινά, αν δεν είχαμε υποστεί μία δεκαετία περικοπών στον προϋπολογισμό για την έρευνα, θα είχαμε κάνει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και θα ήμασταν προετοιμασμένοι». Το ίδιο αφορά και κάποιες από τις τεχνικές για τη θεραπεία του Εμπολα.
 
Στο μεταξύ, σε έρευνα που έγινε μέσω Ιντερνετ μεταξύ νοσηλευτών στις ΗΠΑ, το 76% απάντησε ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για τις διαδικασίες εισαγωγής ασθενών που πάσχουν από Εμπολα. O Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο χθες να ενημερωθεί για τους χειρισμούς των υγειονομικών αρχών στο θέμα, μετά την ανακοίνωση ότι μία από τις νοσοκόμες που φρόντιζαν τον Λιβεριανό Τόμας Ντάνκαν στο Ντάλας του Τέξας βρέθηκε θετική στον ιό. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον έλεγχο του Εμπολα, γιατί ακόμη και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών Τομ Φρίντεν. Ο Φρίντεν εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρούσματα. «Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα κρούσματα, ιδίως μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού», είπε ο Φρίντεν. «Δυστυχώς δεν θα εκπλαγώ».
 
Το θετικό στην περίπτωση της Αμερικανίδας νοσηλεύτριας είναι ότι στο διάστημα που μπορούσε να μεταδώσει την ασθένεια, δηλαδή αφότου ανέβασε πυρετό, ώς τη στιγμή που μπήκε στην απομόνωση, ήρθε σε επαφή με μόνο ένα άτομο. Δεν ισχύει το ίδιο και για την Ισπανίδα νοσηλεύτρια, Τερέζα Ρομέρο, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Δεκαπέντε άτομα, μεταξύ αυτών και ο σύζυγός της, βρίσκονται σε θάλαμο απομόνωσης έως ότου παρέλθει το διάστημα των 21 ημερών που είναι η μέγιστη περίοδος επώασης της ασθένειας. Συνολικά περίπου 8.000 άτομα έχουν νοσήσει, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Δυτική Αφρική, ενώ τα μισά έχουν επιβιώσει από τον αιμορραγικό πυρετό.
 
newsbomb.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot