Έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο για τη Συρία

Οκτώβριος 01, 2015
jumbo-banner
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συμφώνησαν για μια συνάντηση στρατιωτικών τους το ταχύτερο δυνατό, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό μεταξύ των αεροσκαφών τους στη Συρία. Παγκόσμια ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για μια έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα στη χώρα αυτή, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
“Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια “συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο”, είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα. Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε εξάλλου ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου “πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι “υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος”.
Την ίδια ώρα και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να “καλωσορίσει” την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει “πράγματι” κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος.
Στην αντίθετη περίπτωση “θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες”, σημείωσε. Η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 εξόδους και έπληξε “οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική. Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως “το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας” και σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι συμβατοί με το διεθνές δίκαιο. Εξάλλου διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνον για αεροπορικές επιχειρήσεις και κάλεσε τον σύμμαχό του Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό. Ο Λαβρόφ απέρριψε ως “αβάσιμες” τις αμφιβολίες των Δυτικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως “αβάσιμες” τις αμφιβολίες των Δυτικών, σύμφωνα με τις οποίες, οι χθεσινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία δεν είχαν ως στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αντίθετα έπληξαν θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντρο-δυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Δαμασκό και μάλιστα ακριβώς τους θύλακες όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.
“Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήσαν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση”, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Κέρι στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει “καμία πληροφορία” για θύματα μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μόσχα. Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό από τη ρωσική αεροπορία των επαρχιών της Χάμα (βορειο-δυτικά) και της Χομς (κέντρο). Η συριακή αεροπορία παράλληλα πραγματοποίησε επιδρομή στην περιοχή της Λαττάκειας. Ούτε η επαρχία Χάμα , ούτε η επαρχία Χομς περιλαμβάνονται στα εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Αντίθετα, ανήκουν στον άξονα που ενώνει το βόρειο τμήμα της υπό κυβερνητικό έλεγχο ζώνης με τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τον ηγέτη της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Χάλεντ Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, 36 “αθώοι άμαχοι” σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές επιδρομές στη Χομς, “στις περιοχές που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος”.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot