Άνοιξαν ξανά τη διάβαση στα σερβο-ουγγρικά σύνορα

Σεπτέμβριος 21, 2015
jumbo-banner

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς και της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ άνοιξαν χθες ξανά τη συνοριακή διάβαση Χόργκος 1 στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, αφαιρώντας συμβολικά τον πρώτο φράχτη.

Η διάβαση Χόργκος 1 άνοιξε εκ νέου για τη διέλευση επιβατών και φορτίων και από τη διάβαση Χόργκος 2 θα διευθετούνται διαδικασίες που αφορούν τους μετανάστες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο στο Βελιγράδι, όταν ανακοινώθηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών των δύο χωρών θα συμφωνήσουν τους όρους για την επαναλειτουργία των διαβάσεων που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τις συγκρούσεις της ουγγρικής αστυνομίας με πρόσφυγες.

Ο κ. Πίντερ εκτίμησε ότι "έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες λύσεις" και ότι η πίεση που υφίστανται οι δύο χώρες προκάλεσαν μία τέτοια έκτακτη κατάσταση, αλλά τελικά οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το κοινό συμφέρον.

"Είναι λυπηρό που έπρεπε να διευθετήσουμε το θέμα με κλείσιμο των συνόρων, αλλά σε συνεργασία με τον κ. Στεφάνοβιτς βρέθηκε λύση για τη διέλευση" υπογράμμισε ο ο Ούγγρος υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συνοριακή διάβαση Χόργκος 1 ήταν κλειστή από τις 17 Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων και της παραμονή τους στα σύνορα, που ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Ουγγαρίας να θέσει σε ισχύ αυστηρούς νόμους για την πρόληψη των παράνομων διελεύσεων των συνόρων, κάτι που ανάγκασε χιλιάδες πρόσφυγες να αλλάξουν διαδρομή και να κινηθούν προς την Κροατία.

Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά η οικονομική συνεργασία και η κυκλοφορία των πολιτών έχουν μεγαλύτερη σημασία.

real.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot