«Βόρεια Μακεδονία» με παζάρια και 81 ψήφους

Ιανουάριος 12, 2019
jumbo-banner

Ο Ζάεφ σχημάτισε τον μαγικό αριθμό «81» για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», εξασφαλίζοντας μία έδρα παραπάνω από τα 2/3 του συνόλου των 120 βουλευτών
Στο γήπεδο της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η καυτή πατάτα του «Μακεδονικού», καθώς η Βουλή των Σκοπίων ολοκλήρωσε αργά χθες την τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών.

«Η “μακεδονική” γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ’ όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι “Μακεδόνες – πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για «διεθνή ολοκλήρωση της χώρας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των “Μακεδόνων” και όλων των πολιτών».

Yστερα από σκληρά παζάρια με το αλβανικό κόμμα BESA της αντιπολίτευσης (που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αγκυρα) και τους 8 «αντάρτες» βουλευτές του σλαβομακεδονικού VMRO, που στήριξαν, ενάντια στο κόμμα τους, τη συμφωνία των Πρεσπών (με δικαστικά και άλλου είδους ανταλλάγματα), ο Ζάεφ σχημάτισε τον μαγικό αριθμό «81» για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», εξασφαλίζοντας μία έδρα παραπάνω από τα 2/3 του συνόλου των 120 βουλευτών. Το αποτέλεσμα ήταν 81-0, αφού όλοι οι (εναπομείναντες) βουλευτές του VMRO απείχαν από την ψηφοφορία – ορισμένοι συμμετέχοντας σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή.

Για να πετύχει το βασικό στόχο του, ο Ζάεφ αποδέχθηκε τη μετατροπή της ΠΓΔΜ σε «εθνολογική σαλάτα», αναγνωρίζοντας αυξημένα δικαιώματα όχι μόνο στους Αλβανούς, αλλά και στις άλλες εθνότητες της χώρας!

Η αλλαγή της ονομασίας αφορούσε μόνο μία (την 33η) από τις τέσσερις συνολικά συνταγματικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, κατόπιν πιέσεων του αρχηγού του κόμματος «Αλβανική Συμμαχία», Ζιγιαντίν Σέλα, άλλαξε την 34η τροποποίηση του προοιμίου του Συντάγματος ως εξής: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του “μακεδονικού” λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Σέρβων, των Ρομά, των Βοσνίων και άλλων ανθρώπων». Επίσης, το νέο κείμενο της 36ης τροπολογίας αναφέρει: «Η Δημοκρατία μεριμνά για τη διασπορά του “μακεδονικού” λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Ρομά, των Βόσνιων και των άλλων, προωθώντας τους δεσμούς τους με την πατρίδα». Επίσης, ψηφίστηκε η τροπολογία για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά την πολυθρύλητη ιθαγένεια, παραμένει «μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά θα αναγράφεται στα αλβανικά για τους αλβανικής εθνότητας πολίτες, όχι μόνο σε ταυτότητες και διαβατήρια, αλλά και σε όλους τους νόμους ή διοικητικές πράξεις όπου απαιτείται. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό το προνόμιο θα παραχωρηθεί και σε άλλες εθνότητες. Ωστόσο, ο Σλαβομακεδόνας πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Μιλέσκι προειδοποίησε ότι η εξίσωση του «μακεδονικού» λαού με τον αλβανικό οδηγεί αργά ή γρήγορα στην ομοσπονδοποίηση ή την καντονοποίηση της χώρας.

Στo σκέλος που μας αφορά άμεσα, τα Σκόπια θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» μόνο αφού η ελληνική Βουλή κυρώσει όχι μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ – κάτι που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, ότι σκοπεύει να προωθήσει σε δύο χωριστές ψηφοφορίες, ως το τέλος Ιανουαρίου.

«Ηταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα που να επιτρέπει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», τόνισε ο Ζάεφ στους απόντες βουλευτές του VMRO-DPNE. Ο αρχηγός τους, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι εξασφάλισε τα δύο τρία της Βουλής με «δικαστικές μεθοδεύσεις, εκβιασμούς, πιέσεις και απειλές» κατά βουλευτών, ενώ από την άλλη πλευρά στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) χαρακτήρισαν «προδοτική» τη στάση του VMRO.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot