«Σφραγίζουν» τα σύνορα: Καραμπινιέροι στην αλβανο-ελληνική μεθόριο - Στρατό στη συνοριογραμμή αναπτύσσει η Βουλγαρία

Μάρτιος 11, 2016
jumbo-banner

Άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με Αλβανούς συναδέλφους τους στην αλβανο-ελληνική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από το Σάββατο.
Μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

Τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Και η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot