×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

«Ναι» στη Ρωσία με συντριπτικό ποσοστό 97% είπαν οι πολίτες της Κριμαίας

Μάρτιος 17, 2014
jumbo-banner

Με ποσοστό 97% εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους η ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!», έγραψε ο Αξιόνοφ. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος αυτού το οποίο θεωρείται παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Οι Δυτικοί καταδίκασαν την Κυριακή το «παράνομο» δημοψήφισμα στην Κριμαία και η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον ρώσων αξιωματούχων, χωρίς πάντως να πλήξει την κεφαλή του κράτους, ώστε να αφήσει την πόρτα ανοιχτή στο διάλογο με τη Μόσχα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης λόγο για ενδεχόμενες επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» το χθεσινό δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Ο Ομπάμα, τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ιαπωνία και ο Καναδάς συντάχθηκαν με τις δυτικές καταδίκες. Το Τόκιο κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να μην προσαρτήσει την Κριμαία κι η Οτάβα αναφέρθηκε στον «παράνομο χαρακτήρα» του «λεγόμενου δημοψηφίσματος».

Στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων από την ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους θα αντιδράσουν χωρίς καθυστέρηση, ήδη σήμερα το πρωί, καθώς οι υπουργοί τους επί των Εξωτερικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη μηνιαία σύνοδό τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στο παράνομο «αποκαλούμενο δημοψήφισμα» στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου συναντώνται σήμερα εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και όπου, σύμφωνα με δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ θα συμφωνήσουν στο πάγωμα των οικονομικών πόρων Ρώσων αξιωματούχων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους.

Το δημοψήφισμα είναι «παράνομο σύμφωνα με το ουκρανικό σύνταγμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Άστον και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μένεις αμέτοχος και να επιτρέπεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση».

«Καλώ τη Ρωσία για μία ακόμη φορά να συναντηθεί με τους ουκρανούς ηγέτες και να ξεκινήσει μαζί τους διάλογο, να κινηθεί παρακαλώ το συντομότερο δυνατόν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», είπε η Άστον.

Η ΕΕ προσπαθεί να στείλει «όσο πιο ισχυρά μηνύματα γίνεται» στη Ρωσία «για να διασφαλίσει ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε η Άστον και τόνισε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται και επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία-το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο BBC είπε: «θα συμφωνήσουμε σήμερα, είμαι σίγουρος, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε κάποιες κυρώσεις, κάποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, κάποιες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν άτομα στη Ρωσία. Θα καταλήξουμε μετά τη συνάντηση στα πρόσωπα αυτά. Η συνάντηση πρέπει να εξετάσει αυτή τη λίστα, μπορεί να τροποποιηθεί», δήλωσε ο Χέιγκ.

Ερωτηθείς αν η κρίση σηματοδοτεί την κήρυξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο Χέιγκ απάντησε: «Δεν θα το περιέγραφα ως έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά σίγουρα αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων μέσα στις επόμενες μέρες».

Χωρίς να περιμένουν, οι Βρυξέλλες όπως και η Ουάσιγκτον επανέλαβαν χθες, Κυριακή, πως θεωρούν «παράνομο και αθέμιτο» το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο «αντιβαίνει στο ουκρανικό Σύνταγμα και στους διεθνείς νόμους», σύμφωνα με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα» της ψηφοφορίας, επανέλαβε επίσης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

«Έπειτα απ' αυτό το παράνομο δημοψήφισμα, η Ρωσία αρχίζει ντε φάκτο την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε αντιδρώντας έντονα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκαϊτέ.

Χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία αυτή «ψευδο-διαβούλευση», ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε προειδοποιήσει το Σάββατο πως, «αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα», «θα υπάρξει χρήση κυρώσεων», στις οποίες συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την τελευταία έκτακτη σύνοδό τους για την Ουκρανία στις 6 Μαρτίου.

Το Λονδίνο, το οποίο φαινόταν ως τώρα μάλλον απρόθυμο, δήλωσε επίσης πως είναι καιρός «να υιοθετήσει (η ΕΕ) πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα», σύμφωνα με τον βρετανό υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στις Βρυξέλλες, μια νέα σύνοδος σε επίπεδο πρεσβευτών επρόκειτο να οριστικοποιήσει χθες το βράδυ «στοχευμένες» κυρώσεις σε βάρος ρώσων ή ουκρανών φιλορώσων αξιωματούχων, με τη μορφή περιορισμών στις θεωρήσεις εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων.

Ουδεμία επίσημη πληροφορία θα αποκαλυφθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά με τον κατάλογο των προσώπων που γίνονται στόχοι κυρώσεων, ο οποίος θα μπορούσε να περιλάβει «25 ως 30 ονόματα», σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή. «Πρόκειται να είναι περιορισμένος, αλλά πολιτικά σημαντικός, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα» στη Μόσχα, διευκρίνισε μια άλλη πηγή.

Ο εν λόγω κατάλογος «θα περιλαμβάνει κοινοβουλευτικούς, μέλη οργάνων ασφαλείας, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας...», σύμφωνα με την πηγή αυτή. Θα αφορά επίσης φιλορώσους αξιωματούχους της Κριμαίας.

Ωστόσο φαίνεται πως αποκλείεται ο κατάλογος να περιλάβει, σ' ένα πρώτο στάδιο, μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, επειδή θα ήταν δύσκολο να τιμωρηθούν πρόσωπα με τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει διαπραγμάτευση μιας πολιτικής λύσης.

Σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί, η η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει μια τρίτη σειρά κυρώσεων, οι οποίες θεωρούνται περισσότερο επιβλαβείς για τη Μόσχα επειδή αφορούν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι οικονομικοί κύκλοι, κυρίως οι γερμανικοί, εκφράζουν δημοσίως ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αποφασισθούν τέτοιες κυρώσεις. Ο επικεφαλής της γιγάντιας ενεργειακής εταιρείας EON, ο Γιοχάνες Τέισεν, επέστησε την προσοχή μιλώντας στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» για τον κίνδυνο «να ζημιωθούν χωρίς προετοιμασία» οι σχέσεις με τη Ρωσία, τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε κι αυτός χθες απρόθυμος για κυρώσεις, υπογραμμίζοντας πως πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η δική του, «θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι» σε περίπτωση που αυτές επιβληθούν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον πρόεδρο Πούτιν, να αναπτυχθούν στην Ουκρανία περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Νομοθεσία για την ένταξη της Κριμαίας προωθεί η ρωσική βουλή.

Πάντως η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα υιοθετήσει νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στη νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία «στο πολύ εγγύς μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σώματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψήφων στην Κριμαία, η υποστήριξη στην ένωση με τη Ρωσία φθάνει το 95,7%, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι για το δημοψήφισμα που έχει βυθίσει τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης σε επίπεδα πρωτοφανή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας, αψηφώντας τους δυτικούς ηγέτες που λένε πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο επειδή ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια αυτή περιοχή.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία δείχνουν σαφώς πως οι κάτοικοι της Κριμαίας βλέπουν το μέλλον τους μόνον ως τμήμα της Ρωσίας», φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Νεβέροφ.

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου «Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που είχε ψηφισθεί το 2001, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.

Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας, το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό.

Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρώσει τη συνθήκη. Μετά αυτή θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα θέματα αυτά είτε στη Δούμα είτε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε όλες τις απαιτούμενες νομικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ροσίγια-24» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ίλιας Ουμαχάνοφ.

Πηγή: Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot