«Δεν αντέχει άλλο η Κροατία-Θα προωθήσουμε τους μετανάστες»

Σεπτέμβριος 19, 2015
jumbo-banner

Επιχειρώντας να περιορίσει το προσφυγικό τσουνάμι με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη λόγω και του φράχτη της Ουγγαρίας στα σύνορα με την Σερβία, η Κροατία έκλεισε από χθες το βράδυ επτά διαβάσεις στα σύνορα με τη βαλκανική χώρα και ετοιμάζεται να προωθήσει τους μετανάστες, αφού «έχει εξαντλήσει τα όριά της» όπως δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο πνέει μένεα κατά των ευρωπαϊκών κρατών που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους, βάσει ποσοστώσεων.

Η Κροατία προχώρησε σε αυτή την κίνηση, κατόπιν της εισροής-εντός 2 ημερών- περισσότερων από 14.000 μεταναστών που ευελπιστούν να φθάσουν με κάποιο τρόπο στην βόρεια Ευρώπη.Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στις διαβάσεις Τοβάρνικ, Ίλοκ, Ίλοκ 2, Πριντσίποβατς, Πριντσίποβατς 2, Μπάτινα και Έρνουτ. Ανοιχτή παραμένει η διάβαση Μπαγιάκοβο στα σύνορα Κροατίας - Σερβίας και η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κροατικής συνοριακής αστυνομίας, Νταμίρ Τσούλι.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής. Όπως σημείωσε, τα σύνορα της χώρας δεν θα κλείσουν τελείως, αλλά πλέον, όπως υπογράμμισε, η Κροατία αδυνατεί να δεχθεί άλλους. Προειδοποίησε ότι η χώρα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα που διέθετε και τώρα αδυνατεί να καταγράψει όσους φθάνουν στο έδαφός της, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να προωθούν τους μετανάστες, «όχι επειδή δεν τους συμπαθούμε, αλλά επειδή η Κροατία δεν είναι ο τελικός τους προορισμός».

«Έχουμε καρδιά, αλλά έχουμε και μυαλό. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Θα τους προμηθεύσουμε με τρόφιμα, με νερό, θα χορηγήσουμε ιατρική βοήθεια και στην συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν (το ταξίδι τους). Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι η Κροατία δεν θα μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης για τους μετανάστες», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς.

Πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο να σταλούν στην Ουγγαρία ή και στην Σλοβενία, χωρίς όμως να είναι σαφές πως ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό εφόσον και οι δυο αυτές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την αθρόα εισροή μεταναστών.

Πυρά Βερολίνου
Την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ δεν δέχονται να μοιραστούν- βάσει ποσοστώσεων- τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη, εκφράζουν υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ότι «αν τα κράτη-μέλη δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες της ανθρώπινης ευαισθησίας και αλληλεγγύης δεν μπορούν να υπολογίζουν και στα χρήματα που χορηγεί η ΕΕ».

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot