Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Γιώργος Χαρτοφίλης: Μέχρι σήμερα η κοινωνία της Κω είχε μια υγιή αντίδραση στους μετανάστες, αύριο;

Γιώργος Χαρτοφίλης: Μέχρι σήμερα η κοινωνία της Κω είχε μια υγιή αντίδραση στους μετανάστες, αύριο;
jumbo-banner

Στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν στην Κω από τις απέναντι ακτές, η κοινωνία μας είχε μια υγιή αντίδραση, μέχρι σήμερα. Έσπευσε δίπλα στο πρόβλημα και προσπάθησε να το αντιμετωπίσει με όπλα το συναίσθημα και τη λογική.

Οι λιγοστοί θιασώτες του μισανθρωπισμού και της μισαλλοδοξίας είχαν μέχρι τώρα λουφάξει για τα καλά, ανίσχυροι, άπραγοι και αφοπλισμένοι, αφού δεν είχαν λόγο και αφορμή ν’ αρχίσουν να χύνουν το δηλητήριο της ανεπάρκειάς τους.

Το τελευταίο διάστημα η αυξημένη προσέλευση των προσφύγων και μεταναστών σε συνδυασμό με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν στην τοπική πολιτική σκηνή, άνοιξαν χώρο για να περάσουν και να εδράσουν αντιαισθητικές και νοσογόνες απόψεις, αποκύημα νόων, που άκριτα, χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, υιοθέτησαν ως αιτία των επερχόμενων δεινών την υποδεικνυόμενη παρουσία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας.

Αν υπάρχει κάτι που προσβάλλει και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνία μας περισσότερο απ’ όλα, αυτό είναι οι εκφράσεις του ρατσισμού από ρατσιστές και μη.
Αν υπάρχει κάτι από το οποίο μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία και η εικόνα του τόπου ως τουριστικού προορισμού, ανησυχία, που σαφώς κινεί τις ενέργειες του Δήμου και των φορέων του τουρισμού, αυτό δεν είναι τόσο οι προσφυγικές οικογένειες στα πάρκα της πόλης, αλλά η ρατσιστική έκρηξη που μπορεί να εκδηλωθεί με έστω και ένα και μοναδικό ρατσιστικό επεισόδιο βίας. Αυτό, δεν θα μπορέσει γίνει ανεκτό, να δικαιολογηθεί και να κρυφτεί από κανένα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι εύκολα αντιληπτές οι συνέπειες:
 Να θυματοποιηθούν ακόμα μια φορά αθώοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι
 Να πληγεί άμεσα ο τουρισμός και η οικονομία του νησιού
 Να συνδεθεί το όνομα της Κω με τον ρατσισμό, άπαξ διά παντός
 Να τρωθεί ανεπανόρθωτα η κοινωνία της Κω από το σαράκι του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας

Η κατάσταση είναι άκρως εκρηκτική και η στιγμή μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν θα αργήσει πολύ. Οι διαρκής ένταση που καλλιεργείται, κυριαρχεί και ενισχύεται δεν θα αργήσει να πυροδοτήσει την έκρηξη.

Επί 64 συνεχόμενες μέρες, η δική μας παρουσία και δράση στο χώρο του ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ, με διανομή φαγητού, ρούχων, παπουτσιών, σαπουνιών, σαμπουάν κλπ, σε συνδυασμό με την προσφορά των ξενοδόχων, των αρτοποιών, των παραγωγών, των επιχειρηματιών και όλων των πολιτών του νησιού και της Ευρώπης, έδρασε καταλυτικά στην καθήλωση ρατσιστικών εκδηλώσεων και αποτρεπτικά στην ανάπτυξη οδυνηρών καταστάσεων.
Ό,τι πετύχαμε, όμως, μέχρι σήμερα, όλοι μαζί, φαίνεται να εξανεμίζεται, αφού η πρακτική που επικρατεί τις τελευταίες μέρες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την προηγούμενη, που εφαρμόστηκε με θετικά αποτελέσματα.

Τα βλέμματα των πολιτών και των Ανθρωπιστικών Οργανώσεων της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Κω. Είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε καλά. Είναι ζήτημα χρόνου η αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος, που δημιουργεί η εκτεταμένη άφιξη και παρουσία προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις πέρα από τα ελληνικά σύνορα, πράγμα που τελικά θα μπορέσει να οδηγήσει στη λύση του.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή απαιτείται μια διευρυμένη σύσκεψη όλων των παραγόντων που βρίσκονται γύρω από το πρόβλημα με την υποχρεωτική συμμετοχή της κυβέρνησης και του Δήμου. Την ευθύνη και αρμοδιότητα για την άμεση σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης έχει η κυβέρνηση ή ο Δήμαρχος (αφού το σπίτι μας καίγεται). (Όποιος προλάβει, κερδίζει πόντους).

Θα πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε τρία επίπεδα, με παράλληλες δράσεις:
1. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων: Η κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα και υπεύθυνα τον κωακό λαό σχετικά με τα κέντρα υποδοχής. Να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία προσωρινού ή μόνιμου (κατά τη γνώμη μας, προτιμότερο) κέντρου υποδοχής.

2. Λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων: Να κινηθούν διαδικασίες σε συνεργασία με τους ευρωπαίους πολίτες και Διεθνείς Οργανώσεις για την ανατροπή του νομικού καθεστώτος στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών, που θυματοποιεί πολλαπλά τους ίδιους αθώους ανθρώπους.

3. Λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων κατεπειγόντως: Να δοθεί χώρος φιλοξενίας με εξασφαλισμένη τη σίτιση, με ενοικίαση από την κυβέρνηση κλειστών ξενοδοχείων, σε προσωρινό καταυλισμό υπό την εποπτεία του κράτους ή ακόμα και στα πάρκα της πόλης με την εξασφάλιση των στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης. Όλη η πόλη θα συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια.

Να γίνεται άμεσα η μετάβαση των προσφύγων στην Αθήνα (το πολύ σε δύο μέρες), με κάλυψη του ναύλου από το Υπουργείο.
«Από δω από την Κω ξεκινά ένα μεγάλο κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Για τη λήψη μέτρων που θα λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει», λέγαμε στη συνέντευξη τύπου, πριν 10 μέρες περίπου.
Πρόκειται για πολύ δύσκολο γρίφο, που η κοινωνία της Κω απαιτεί από τους διαχειριστές των πραγμάτων την άμεση λύση του.

Γιώργος Χαρτοφίλης
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

1 σχόλιο

  • Νίκος
    Νίκος Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2015 10:38 Απάντησε

    Ο κόσμος δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να κάνει υπομονή και κάποια στιγμή θα ξεσηκωθεί κάτι πρέπει να γίνει!!!!!

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή