Menu
Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δελφίνι αρνείται να εγκαταλείψει το νεκρό μωρό της!

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δ…

Στο βίντεο και στι...

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αegean Regatta 2017

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αege…

Την Κυριακή το πρωϊ ...

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέταιρο του Μπόμπολα παραχωρεί το management της Πήγασος ο Σαββίδης

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέτα…

Σε ποιον συνέταιρο τ...

Ασφαλιστικό για κλάματα: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψεις για να πάρεις σύνταξη 1.000€

Ασφαλιστικό για κλάματα: …

«Πόσα χρόνια είπες...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Καρδούλια: ..."Ο μαστραντώνης μ΄ ασβηστο μεράκι"...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Κα…

Έφυγε ο καλός φίλος,...

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου: Φήμες για χωρισμό, λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας!

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – …

Μπορεί να ετοίμαζαν ...

«Μάγεψε» μικρούς και μεγάλους η «Η Ωραία Κοιμωμένη» (φωτό-βίντεο)

«Μάγεψε» μικρούς και μεγά…

Ναι, αυτή η Ωραία Κο...

Ανεγκέφαλο άτομο σημάδευε με λέϊζερ διερχόμενο πάνω από την Κάλυμνο αεροπλάνο

Ανεγκέφαλο άτομο σημάδευε…

Σύμφωνα με πληροφο...

Για λίγους η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης - Οι χαμένοι των αλλαγών

Για λίγους η εξαγορά πλασ…

Η εξαγορά πλασματικώ...

Το νέο trend στις σχέσεις λέγεται love bombing και είναι χειρότερο από το να αδιαφορεί ο άλλος για σένα

Το νέο trend στις σχέσεις…

Πόσο αθώες είναι τελ...

Prev Next

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ: Ικανοποίηση από τη δρομολόγηση της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής στο νησί

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ: Ικανοποίηση από τη δρομολόγηση της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής στο νησί
jumbo-banner

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ ήταν παρούσα στη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μετανάστευσης με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/9 στο Δημαρχείο της Κω.

Διατυπώσαμε την αναγκαιότητα για εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης στο πρόβλημα, έτσι όπως αυτό εκδηλώνεται στο νησί μας, σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών των προσφύγων και μεταναστών και τη στοχοθετήσαμε (όπως ήδη από 9/8 έχουμε ανακοινώσει) σε τρεις άξονες:

Κατά πρώτον, αναφέραμε, ως απολύτως απαραίτητη τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής στο νησί, με δυνατότητα φιλοξενίας αρκετών εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών.
Επισημάναμε ότι, παράλληλα θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την δυνατότητα υποδοχής πολύ μεγαλύτερου (σε σχέση με τον προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία) αριθμού προσφύγων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άμεσης και απευθείας μετακίνησής τους προς αυτές.
Τέλος, αξιολογήσαμε ως επιτακτική ανάγκη την άμεση δημιουργία κατάλληλης υποδομής, η οποία θα εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησής τους.

Κλείνοντας την παρέμβασή μας, αναφερθήκαμε στα περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας, που εκδηλώνεται από, ευτυχώς ελάχιστους, κατοίκους της Κω, απέναντι σε ανθρώπους ανίσχυρους και ανυπεράσπιστους, κατάσταση πρωτόγνωρη και άκρως προσβλητική για το νησί μας, που τείνει όμως να γίνει καθημερινή πρακτική, εισάγοντας τη βία στην τοπική κοινωνία.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από τη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μετανάστευσης με τις ελληνικές αρχές, έτσι όπως ανακοινώθηκαν, κινούνται στις παραπάνω κατευθύνσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στα δύο πρώτα σκέλη.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ως ειλημμένη απόφαση τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής στην Κω, σε χώρο ο οποίος αναμένεται να προσδιοριστεί από το Υπουργείο Άμυνας.
Φάνηκε, επίσης, αποφασισμένη να διεκδικήσει σε επίπεδο κρατών Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας σε σχέση με την απορρόφηση, από τις χώρες της Ευρώπης, των εισερχομένων ροών προσφύγων.
Όσον αφορά στο τρίτο σκέλος, το σχετικό με την τρέχουσα κατάσταση στα πάρκα της πόλης, δεν αναφέρθηκε κάποια λύση. Απλώς, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα πρέπει για λίγο καιρό ακόμα να συνεχιστεί η καθημερινή δράση των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αβραμόπουλος από τη θέση του Επιτρόπου της Ε.Ε. έθεσε το ηθικό πλαίσιο της υποδοχής των προσφύγων στην Κω και έκανε πολλαπλές αναφορές στην έννοια της αλληλεγγύης, αναγορεύοντάς την σε παράγοντα κλειδί για τη λύση του προβλήματος.
«Οι αρχές που διέπουν την Ε.Ε. στη διαχείριση αυτού του ζητήματος είναι οι αρχές που προβλέπονται από τις συνθήκες. Είναι η αρχή της αλληλεγγύης και η αρχή της υπευθυνότητας. Δύο αρχές που μόνο εάν συλλειτουργήσουν μπορεί να αποδώσουν, να φέρουν αποτελέσματα.»
«Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας Είναι χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι έλληνες γνωρίζουμε. Μας συγκινεί και είναι ένα μήνυμα που στέλνει η Κως πέραν από το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει και κάτι που μας κάνει περήφανους, ο ανθρωπισμός και η ουσιαστική καθημερινή, στην πράξη, αλληλεγγύη που δείχνουν οι κάτοικοι του νησιού μας, που σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης προσφέρουν βοήθεια στους απελπισμένους και κατατρεγμένους αυτούς συνανθρώπους μας.»
«(Οι εικόνες των νεκρών παιδιών είναι) εικόνες που θέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό προ των ευθυνών του γι’ αυτό και δεν υπάρχει θέση και χώρος για ξενοφοβικές συμπεριφορές, για ρατσισμό και για ακραίες στάσεις. Μόνο με πλήρη αλληλεγγύη μπορούμε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αλλά και να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.»

Από σήμερα αρχίζει μια περίοδος κατά την οποία θα δρομολογηθούν οι νέες εξελίξεις.
Η υλοποίηση του Κέντρου Υποδοχής αρχίζει να παίρνει το δρόμο της. Αν η αντίθετη άποψη, περί μη ίδρυσης Κέντρου Υποδοχής, λειτουργούσε ανασταλτικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τώρα, είναι ζήτημα χρόνου η πόλη να αποκτήσει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τις διχαστικές για την κοινωνία μας τάσεις.
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την επιδίωξη θεσμικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνει οριστικά πίσω στάσεις και πρακτικές επιζήμιες για τον τόπο.

Η προσπάθεια της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ δεν σταματά εδώ. Το πρόβλημα δεν έχει ακόμα λυθεί. Το Κέντρο Υποδοχής υπάρχει προς το παρόν μόνο ως απόφαση και μέχρι να ανοίξει τις πόρτες του, οι πρόσφυγες θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, που μόνο ντροπή μπορεί να είναι για μας και τον πολιτισμό μας.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε και θα το πράξουμε. Γνωρίζουμε καλά (η καθημερινή αύξηση των φίλων της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ το πιστοποιεί), ότι εκφράζουμε τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, που σπεύδει να δηλώσει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Γνωρίζουμε ότι η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει μέχρι τώρα, θα αρχίσει να υποχωρεί, ανοίγοντας το δρόμο για μια ουσιαστική αναδιοργάνωση σε κοινωνικό επίπεδο.

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Κω
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή