Τι ισχύει για τη σημερινή υποχρεωτική αργία

Δεκέμβριος 26, 2017 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Υποχρεωτική αργία κηρύχθηκε από φέτος η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας. Η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, έθεσε νέα δεδομένα, αφού υποχρεωτικά θα πρέπει να τηρηθεί η αργία κατά τη σημερινή ημέρα.
Με αφορμή το ζήτημα που είχε ανακύψει προ ημερών, με αλυσίδα καταστημάτων (εκπτωτικό χωριό MacArthurGlenn) που επεδίωξε να επιβάλλει εργασία για σήμερα, πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές και οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν.
Όσοι μεν εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο, στην περίπτωση της μειωμένης απασχόλησής τους, θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς να εργασθούν και οι αμειβόμενοι με μηνιαίες αποδοχές θα λάβουν τον πλήρη μισθό τους.
Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες (πχ επιχειρήσεις στους τομείς του επισιτισμού, της υγείας, του τουρισμού, των συγκοινωνιών κ.λπ), οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, θα δικαιούνται προσαύξηση κατά 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους ή το 1/25ο του μηνιαίου μισθού τους, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής των αποδοχών τους.
Πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν λάβει την άδειά τους σήμερα, η ημέρα αυτή δεν θα υπολογισθεί στις ημέρες αδείας που δικαιούνται για το έτος 2017 και θα λάβουν μία ημέρα άδειας επιπλέον. Αν δεν υπάρχουν, λόγω της λήξης του έτους, άλλες ημέρες ώστε να λάβουν την πρόσθετη αυτή ημέρα άδειάς τους, θα δικαιούνται ένα ημερομίσθιο σε χρήμα, ως αποδοχές μη ληφθείσας άδειας.
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot