Menu
Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δελφίνι αρνείται να εγκαταλείψει το νεκρό μωρό της!

Σπαρακτικό βίντεο: Μαμά δ…

Στο βίντεο και στι...

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αegean Regatta 2017

Με 82 σκάφη ξεκινά η Αege…

Την Κυριακή το πρωϊ ...

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέταιρο του Μπόμπολα παραχωρεί το management της Πήγασος ο Σαββίδης

Σκάνδαλο: Σε ποιον συνέτα…

Σε ποιον συνέταιρο τ...

Ασφαλιστικό για κλάματα: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψεις για να πάρεις σύνταξη 1.000€

Ασφαλιστικό για κλάματα: …

«Πόσα χρόνια είπες...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Καρδούλια: ..."Ο μαστραντώνης μ΄ ασβηστο μεράκι"...

Κώστας Ζαμάγιας για Α. Κα…

Έφυγε ο καλός φίλος,...

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου: Φήμες για χωρισμό, λίγο πριν ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας!

Αλέξανδρος Μπουρδούμης – …

Μπορεί να ετοίμαζαν ...

«Μάγεψε» μικρούς και μεγάλους η «Η Ωραία Κοιμωμένη» (φωτό-βίντεο)

«Μάγεψε» μικρούς και μεγά…

Ναι, αυτή η Ωραία Κο...

Ανεγκέφαλο άτομο σημάδευε με λέϊζερ διερχόμενο πάνω από την Κάλυμνο αεροπλάνο

Ανεγκέφαλο άτομο σημάδευε…

Σύμφωνα με πληροφο...

Για λίγους η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης - Οι χαμένοι των αλλαγών

Για λίγους η εξαγορά πλασ…

Η εξαγορά πλασματικώ...

Το νέο trend στις σχέσεις λέγεται love bombing και είναι χειρότερο από το να αδιαφορεί ο άλλος για σένα

Το νέο trend στις σχέσεις…

Πόσο αθώες είναι τελ...

Prev Next

Πρύτανης του ΑΠΘ για «No Border Camp» : Δεν αντιδρά κανείς, απλά παρακολουθούν

Πρύτανης του ΑΠΘ για «No Border Camp» : Δεν αντιδρά κανείς, απλά παρακολουθούν
jumbo-banner

Περισσότερα από 1.000 άτομα μετέτρεψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ένα απέραντο κάμπινγκ χωρίς την άδεια κανενός - Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, λέει ο Σύλλογος Διδακτικού και ερευνητικού Προσωπικού

Σε ένα απέραντο κάμπινγκ έχει μετατραπεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κατσαρόλες σκηνές και αναζήτηση ίσκιου, καθώς περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν κατασκηνώσει σε πανεπιστημιακό campus, χωρίς βέβαια να έχουν ζητήσει κανενός είδους άδεια από τις πανεπιστημιακές αρχές.

Ειδικότερα, μαγειρεία με καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, συσκευές υγραερίου, ντουζιέρες είναι λίγα από όσα έχουν στήσει οι οργανωτές του camp.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας «σε καμιά άλλη χώρα από την Αμερική και την Κίνα έως και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα μπορούσε να γίνει παρόμοια κίνηση, δηλαδή δεν θα ήταν δυνατό κάποιοι άγνωστοι να κατασκηνώσουν σε πανεπιστημιακό χώρο, χωρίς κανένας να αντιδράσει, και απλά όλοι να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα».

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές έμαθαν από φυλλάδια για την άφιξη των αλληλέγγυων και ενημέρωσαν την αστυνομία, τον δήμο, και τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Σημειωτέον ότι το «No Border Camp Thessaloniki 2016» που οργανώνεται στην πόλη έως τις 24 Ιουλίου από αντιεξουσιαστές, χωρίς να είναι γνωστό κάτι περισσότερο, έχει ως στόχο να επικεντρωθεί στο θέμα των προσφύγων.

Ήδη σε κατάληψη βρίσκονται τα κτίρια της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου έσπασαν και πόρτες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Για το θέμα, στο ΑΠΘ έχει συσταθεί πενταμελής συντονιστική επιτροπή, ενώ η Σύγκλητος είναι σε επιφυλακή. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ. έρευνα για τυχόν διάπραξη αυτόφωρων αξιόποινων πράξεων εντός του ΑΠΘ.

«H αυθαίρετη κατάληψη των χώρων του ΑΠΘ από χιλιάδες κατασκηνωτές -μέλη άγνωστων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με την ονομασία "No Border Camp - Thessaloniki 2016" ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αρχών της (δηλαδή όλων μας) να διαχειριστούν καταστάσεις αυτού του είδους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και υπογραμμίζει: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος από τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο με το κλείδωμα των κτηρίων (που, όπως φάνηκε, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό), το κλείσιμο των εργαστηριών και των βιβλιοθηκών, τον αυτοεγκλεισμό όσων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν το θάρρος να συνεχίζουν να εργάζονται μέσα σε καθεστώς φόβου και την ουσιαστική αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για δέκα ημέρες, δηλώνει για μια ακόμη φορά, αλλά πλέον με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, την αδυναμία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των αρχών της να διαχειριστούν και να ελέγξουν τους χώρους του Ιδρύματος και να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα και το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση αυτού του μεγέθους, όταν μάλιστα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει για χρόνια ολόκληρα παραβατικές ή και ακόμη εγκληματικές συμπεριφορές από ολιγομελείς ομάδες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να αναδειχθούν και να τονιστούν οι ευθύνες των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, τα οποία ουσιαστικά αρνούνται να παρέμβουν και να προασπίσουν τη δημόσια περιουσία και την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, παρά τις ρητές εκκλήσεις των εκλεγμένων οργάνων της διοίκησης του ΑΠΘ σε αρκετές περιπτώσεις.

Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν αρκούν πλέον τα ευχολόγια και οι εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών προς στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να «αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία», όταν η εμπειρία των προηγούμενων ετών απέδειξε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αυτό.

Οι πρυτανικές αρχές συνεπώς θα πρέπει:

- να καταγγείλουν δημόσια, ευθαρσώς και με σαφήνεια την αδράνεια που επιδεικνύουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας αλλά και η Κυβέρνηση πρωτίστως, για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του ΑΠΘ στην προκείμενη περίπτωση, υπό το πρόσχημα της αυτοδιοίκησής τους ή για να μην επιδεινωθούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, και
-να προχωρήσουν επιτέλους στην ανάληψη πιο δραστικών μέτρων, δράσεων, περιλαμβανομένης της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, οι οποίες θα αφυπνίσουν την πολιτεία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Χθες το βράδυ, πάντως, κατάληψη στην ΕΡΤ3 προσπάθησαν να κάνουν μέλη του «No Border Camp», της οργάνωσης που έστησε το αυτοσχέδιο κάμπινγκ στο ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το seleo.gr, αναρχικοί μπήκαν στην ΕΡΤ3 με σκοπό να διαβάσουν ένα μήνυμα στον αέρα, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και συνέχισαν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ξεκίνησε από τη Λεωφόρου Στρατού και κατέληξε στο Camp στο ΑΠΘ, ενώ όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, κατά τη διάρκειά της ομάδα ατόμων που συμμετείχε στην κινητοποίηση, κινήθηκε προς το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και υπέστειλε τη σημαία της Ε.Ε. από τον ιστό της.

protothema.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός