Menu
Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού για απόπειρα κλοπής στην Κω

Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού…

Σύλληψη ημεδαπού γ...

Ραγδαίες εξελίξεις στο Mega! Πωλήθηκε και επίσημα στον Μαρινάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στο Me…

Την απόκτηση του 22,...

Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τα καμένα – Επίσκεψη στους πυροσβέστες: Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τ…

Με ελικόπτερο και ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Ζηπάρι

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Τα τρία ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα στον κόσμο

Τα τρία ελληνικά πανεπιστ…

Τρία ελληνικά πανεπι...

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓ…

Για την κατάρτιση ...

Ο #No1 DJ της Ελλάδας, ο Michael Tsaousopoulos και Kiko Navarro, στο stage του Mylos Beach Bar !

Ο #No1 DJ της Ελλάδας, ο …

Με το φανατικό κοινό...

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ποζάρει με μπικίνι και σαρώνει στο Instagram!

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ποζάρε…

Δείτε τη νέα φωτογ...

Κι όμως: Γιατί η Μενεγάκη έφυγε από τα εξώφυλλα των περιοδικών

Κι όμως: Γιατί η Μενεγάκη…

Επί δέκα και πλέον...

Μπουφόν, Μέσι και Ρονάλντο υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς

Μπουφόν, Μέσι και Ρονάλντ…

Οι Τζιανλουίτζι Μπ...

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Κω: Ματαίωση εκδηλώσεων μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Κω: Ματαίωση…

Στο πλαίσιο των πο...

Υστέρηση 663 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Ιούλιο, φέρνουν πιέσεις για νέα μέτρα

Υστέρηση 663 εκατ. ευρώ σ…

Κάθετη πτώση σημεί...

Prev Next

Πώς θα αναβαθμίσει η Fraport τα αεροδρόμια-Οι παρεμβάσεις σε Ρόδο και Κω

Πώς θα αναβαθμίσει η Fraport τα αεροδρόμια-Οι παρεμβάσεις σε Ρόδο και Κω
jumbo-banner

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευαστικών εργασιών διαθέτει η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport – Slentel για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης που συνοδεύει το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές.

Από τη σημαντική αυτή αποκρατικοποίηση το Δημόσιο θα εισπράξει 1,234 δισ. ευρώ, έχει λαμβάνειν ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται, ετησίως, ως ποσοστό 28,2% και 28,94% των ebitda των περιφερειακών της ομάδας Α και Β, αντίστοιχα.

Υπολογίζεται ακόμη, βάσει των προβλέψεων του ελληνογερμανικού κονσόρτσιουμ, ότι έως το τέλος της 40ετούς παραχώρησης θα αυξήσει τον αριθμό των διακινούμενων επιβατών περίπου στα 52 εκατομμύρια.

Τα έργα ανά αεροδρόμιο

Τα έργα που η Fraport-Slentel θα υλοποιήσει χωρίζονται σε επικείμενα των οποίων η ολοκλήρωση θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των τελών και σε μελλοντικά τα οποία θα λάβουν χώρα έως το τέλος της παραχώρησης.

Ρόδος

Η χωρητικότητα του αεροσταθμού είναι περιορισμένη λόγω περιορισμών στο σύστημα αποσκευών, ενώ απαιτούνται πρόσθετες επεμβάσεις αποκατάστασης για τη βελτίωση της κατάστασης του οδοστρώματος στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης, αλλά και αντικατάστασης λειτουργικών υποδομών.

Το οφέλη που θα αποκομίσει ο αεροσταθμός από την επέκταση θα μετριάσουν τους υφιστάμενους περιορισμούς έτσι ώστε να βελτιώσουν την ταξιδιωτική εμπειρία των επιβατών.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται να επεκταθεί ο αεροσταθμός κατά 11.656 τ.μ. περίπου, ενώ επισκευής χρήζουν δύο τμήματα που έχουν αποκατασταθεί τοπικά (μπαλώματα) στο διάδρομο τροχοδρόμησης.

Ακόμη η εφαρμογή ενός πλήρως in-line συστήματος ελέγχου αποσκευών (HBS) στο ισόγειο και η επέκταση των πυλών αναμονής θα δώσουν τη δυνατότητα στο αεροδρόμιο να επιτύχει υψηλότερες λειτουργικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Το οδόστρωμα του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης βρίσκεται επί του παρόντος σε καλή κατάσταση, ωστόσο θα χρειαστεί αποκατάσταση μέσα στην περίοδο των μελλοντικών έργων. Η αναδιάταξη των θέσεων των αεροσκαφών θα επιτρέπει την οπισθέλκυσή τους, και ως εκ τούτου θα αυξήσει τη συνολική χωρητικότητα.

Η κοινοπραξία εκτιμά ότι ο αριθμός των επιβατών θα υπερδιπλασιαστεί, από τους 4,2 εκατ., ετησίως, το 2013 στους 9,5 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης (CAGR, Compound Annual Growth Rate) της τάξης του 1,97%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 32.400 σε 61.200 το 2055.

Κως

Η χωρητικότητα του αεροσταθμού είναι περιορισμένη, εξαιτίας της ανεπάρκειας των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών, και απαιτούνται πρόσθετες εργασίες ανακαίνισης για τη βελτίωση της κατάστασης του οδοστρώματος στο χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης καθώς και αντικατάσταση των λειτουργικών υποδομών.

Η υφιστάμενη δομή του αεροδρομίου εμφανίζει σημαντικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα να προβλέπεται η επέκταση της τάξης των 17.700 τ.μ. , η οποία θα μετριάσει τη σημερινή συμφόρηση και θα προσφέρει στους επιβάτες μια ταξιδιωτική εμπειρία πολύ υψηλού επιπέδου. Η αναδιάταξη των θέσεων στάθμευσης των αεροσκαφών θα δώσει τη δυνατότητα για οπισθέλκυση. αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη χωρητικότητα των θέσεων. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η αναδιάταξη της αίθουσας αναχωρήσεων με στόχο την κατασκευή ενός επιπλέον πάγκου διαβατηρίων στις αφίξεις.

Για την περίοδο των μελλοντικών έργων σχεδιάζονται δύο ακόμα επεκτάσεις σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του οδοστρώματος στον ελεγχόμενο χώρο (airside).

Σήμερα δεν υπάρχει χώρος υποδοχής επιβατών, καθώς επίσης τα συστήματα σήμανσης και προσανατολισμού είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Το μέγεθος όλων των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών του αεροσταθμού είναι πολύ μικρό για την υφιστάμενη ζήτηση, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τη συμφόρηση και τις ουρές στην αναμονή ένα σημαντικό θέμα κατά τις ώρες αιχμής. Το Αεροδρόμιο της Κω διαθέτει έναν διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης χωρίς παράλληλα διάδρομο τροχοδρόμησης. Αυτό μειώνει τη δυναμικότητα, καθώς αυτό απαιτεί από τα αεροσκάφη να τροχοδρομούν στον ίδιο διάδρομο.

Ακόμη το υφιστάμενο πλάτος της λωρίδας του διαδρόμου για τον RWY 14/32 είναι μόνο 75m από τον κεντρικό άξονα του διαδρόμου και ως εκ τούτου δεν βρίσκεται σέ συμμόρφωση με τα πρότυπα του ICAO. Η μη συμμόρφωση με τα πρότυπα μπορεί να αμβλυνθεί με επέκταση της υφιστάμενης λωρίδας κατά 75m ακόμη σε κάθε πλευρά του διαδρόμου, έτσι ώστε να βρίσκεται σε συμφωνία με τα πρότυπα του ICAO που απαιτούν 150m από τον κεντρικό άξονα του διαδρόμου.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί από 2.0 εκατ., ετησίως, το 2013, σε 4.7 εκατ. επιβάτες το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 2,04%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 16.300 σε 37 600 το 2055.

Θεσσαλονίκη

Όπως σημειώνεται στα παραρτήματα της σύμβασης παραχώρησης, η τρέχουσα αύξηση της χωρητικότητας του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης του αεροδρομίου πρέπει να γίνει ισορροπημένα με την αύξηση της χωρητικότητας του κτιρίου του αεροσταθμού και των εγκαταστάσεων του αστικού χώρου του αεροδρομίου. Παράλληλα, τα στελέχη της κοινοπραξίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια σειρά από συγκεκριμένες συμφορήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής, με συνεχόμενη αύξηση της κίνησης επιβατών. Πολλά από τα γραφεία εντός του κτηρίου του αεροσταθμού θα μπορούσαν να μεταφερθούν προκειμένου ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες εξυπηρέτησης επιβατών.

Υπάρχουν δύο περιοχές ελέγχου ασφαλείας των επιβατών. Η δεύτερη είναι ανοιχτή μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής. Η λειτουργία δύο περιοχών ελέγχου ασφαλείας των επιβατών είναι μια αναποτελεσματική χρήση του χώρου και των πόρων.

Επίσης, υπάρχουν δύο διάδρομοι, οι οποίοι έχουν σε όλο το μήκος τους παράλληλους τροχοδρόμους. Ο διάδρομος 10/28 είναι σήμερα κλειστός καθώς είναι υπό αποκατάσταση και επεκτείνεται στη θάλασσα. Το δίκτυο απορροής υδάτων στην περιοχή κίνησης αεροσκαφών παρατηρήθηκε ότι είναι φραγμένο με βλάστηση και απαιτείται καθαρισμός για να αποφευχθεί συσσώρευση υδάτων στις επιφάνειες του διαδρόμου.

Το τρέχον πλάτος του διαδρόμου για τον RWY 10/28 και τον RWY 16/34 είναι μόλις 75 μέτρα από την κεντρική γραμμή του διαδρόμου και, ως εκ τούτου, δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα του ICAO. Αυτή η μη συμμόρφωση μπορεί να απαλειφθεί με την επέκταση της υφιστάμενης λωρίδας περαιτέρω 75 μ. σε κάθε πλευρά, έτσι ώστε να είναι 150 μέτρα από την κεντρική γραμμή του διαδρόμου.
Τα επικείμενα έργα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση και αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών και την μετεγκατάσταση των γραφείων στο υπάρχον κτήριο του αεροσταθμού. Πέραν αυτού, μια επέκταση των 35.000 τ.μ. περίπου θα παρέχει επαρκείς περιοχές εξυπηρέτησης επιβατών και περιοχές για εμπορική χρήση και θα είναι συμβατή με τις προδιαγραφές της ΙΑΤΑ για την εξυπηρέτηση και κυκλοφορία των επιβατών.

Θα υλοποιηθούν εργασίες εξορθολογισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων έτσι ώστε να παρέχεται περισσότερος χώρος για την κυκλοφορία των επιβατών. Αυτό Θα επιτευχθεί κυρίως με τη συγκέντρωση του ελέγχου ασφαλείας των επιβατών και την συγχώνευση με την αίθουσα παραλαβής αποσκευών για να αυξηθούν οι περιοχές των χώρων αναμονής των επιβατών. Η μετεγκατάσταση του χώρου των γραφείων και η επέκταση του αεροσταθμού θα ενισχύσει περαιτέρω την διαχείριση των επιβατών και θα παρέχεται επιπλέον χώρος για τις εμπορικές χρήσεις.

Σε βάθος χρόνου, ο αεροσταθμός και ο αστικός χώρος του αεροδρομίου θα επεκταθεί, ξεπερνώντας τα 100.000 τ.μ. έως το τέλος της περιόδου παραχώρησης. Ακόμη, το 2020 η αναδιαμόρφωση των χώρων στάθμευσης των αεροσκαφών θα επιτρέπει την οπισθέλκυσή τους, με αποτέλεσμα την αύξηση της χωρητικότητας των θέσεων από 22 σε 28.

Προβλέπεται ότι ο αριθμός των επιβατών θα τριπλασιαστεί από 4,2 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2013 σε 13,8 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 2,87%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 39,7 σε 113,2 χιλιάδες το 2055.

Κέρκυρα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο της σύμβασης, τρεις αεροπορικές εταιρείες έχουν αιτηθεί οπό ένα αεροσκάφος τους να έχει βάση στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, το αίτημα έχει απορριφθεί λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης και χώρου ελιγμού των αεροσκαφών.

Η οροφή του αεροσταθμού είναι σε κακή κατάσταση και η ψευδοροφή χρήζει συντήρησης και αποκατάστασης. Απαιτείται επίσης περαιτέρω συντήρηση και αναδιαμόρφωση των οδοστρωμάτων του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης.

Έτσι, ο αεροσταθμός θα επεκταθεί κατά 2.726 τ.μ. και θα πραγματοποιηθούν έργα αποκατάσταση στον διάδρομο, τον χώρο ελιγμών των αεροσκαφών και τους τροχόδρομους, ενώ θα ενισχυθούν περαιτέρω τα οδοστρώματα σε όλο τον χώρο ελιγμών του αεροδρομίου.

Στα επικείμενα έργα περιλαμβάνεται η μετακίνηση των WC τόσο από τον χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης όσο και από τον αστικό χώρο του αεροδρομίου στο ισόγειο για την παροχή επιπλέον γκισέ με αντίστοιχο χώρο αναμονής και κυκλοφορίας. Ακόμη θα μετακινηθεί ο χώρος ελέγχου ασφαλείας από την αίθουσα αναχωρήσεων στον ημιώροφο, και θα δημιουργηθεί χώρου αφορολογήτων ειδών στον ημιώροφο, μετά τον έλεγχο ασφαλείας.

Θα δημιουργηθούν 2 κλιμακοστάσια και 2 ανελκυστήρες για πρόσβαση τόσο από τον αστικό χώρο όσο από τον χώρο ελεγχόμενης πρόσβασης στον ημιώροφο.

Μελλοντικά, θα επεκταθεί ο αεροσταθμός και ο αστικός χώρος του αεροδρομίου περαιτέρω κατά 1.850 τ.μ. και 1.547 τ.μ.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2013 σε 3,3 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 1,05%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 16,3 σε 24,2 χιλιάδες.

Χανιά

Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης του αεροσταθμού στην ανατολική πτέρυγα του σταθμού, αυξάνοντας το μέγεθος του κατά 17.000 τ.μ. Μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσουν εργασίες επέκτασης και στην Δυτική πτέρυγα.

Τα προβλήματα του αεροδρομίου σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το περιορισμένο μέγεθος της αίθουσας αναχωρήσεων, με τον έλεγχο διαβατηρίων κατά την αναχώρηση να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία.

Τα μελλοντικά έργα περιλαμβάνεται επέκταση του αεροσταθμού με στόχο το μέγεθός του να διαμορφώνεται σε 80.000 τ.μ. έως το τέλος της παραχώρησης.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2013 σε 10 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 3,78%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 15 σε 65,7 χιλιάδες το 2055.

Ζάκυνθος

Στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο περιλαμβάνεται ο ανεπαρκής αριθμός γκισέ. Γι’αυτό σχεδιάζεται η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης αποσκευών in-line (in-line HBS) που θα βελτιώσει την διακίνηση επιβατών και θα μειώσει τις ουρές στα γκισέ. Επίσης, θα βελτιωθούν οι εμπορικοί χώροι στον ημιώροφο του κτηρίου, ενώ δεν απαιτούνται σημαντικού βεληνεκούς επικείμενα έργα.

Όσον αφορά τα μελλοντικά έργα, θα επικεντρωθούν στην αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και όχι στην κατασκευή ή την επέκταση καινούργιων.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 1,0 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως το 2013 σε 1,7 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 1,33%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 7,4 σε 13,9 χιλιάδες το 2055.

Κεφαλονιά

Τα προβλήματα του συγκεκριμένου αεροδρομίου σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το περιορισμένο μέγεθος του αεροσταθμού και των χώρων τόσο της ελεγχόμενης πρόσβασης όσο και του αστικού χώρου του αεροδρομίου. Η έλλειψη χώρων οφείλεται και στους πρόσφατους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υλοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης, αναδιαμόρφωσης και επέκτασης του αεροσταθμού, αρχικά κατά 815 τ.μ., ο οποίος είναι υποδιαστασιολογημένος και σε κακή κατάσταση. Ακόμη, θα αναδιαταχθούν τα γκισέ, θα μετακινηθεί ο έλεγχος ασφαλείας και διαβατηρίων κατά την αναχώρησης και θα αυξηθεί ο χώρος αναμονής στις πύλες με ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών εστίασης. Μελλοντικά ο αεροσταθμός θα επεκταθεί κατά 1.212 τ.μ. ακόμη.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 0,43 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως το 2013 σε 0,76 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του CAGR 1,33%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 7,4 σε 13,9 χιλιάδες το 2055.

Άκτιο

Απαιτούνται έργα για την αύξηση της χωρητικότητας του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης και για τη βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων του αεροσταθμού των επιβατών με στόχο τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του αεροδρομίου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εγκαταστάσεις για το σύστημα αποσκευών και τους επιβάτες θα βελτιστοποιηθούν, ενώ οι Οθόνες Πληροφοριών Πτήσεων (FIDs) θα αντικατασταθούν με οθόνες LCD. Θα αυξηθεί ο αριθμός των γκισέ και θα αναδιαμορφωθούν οι υπάρχοντες χώροι ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Έως το 2030 θα επεκταθεί ο τερματικός σταθμός της τάξης κατά 4.073 τ.μ.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 0,32 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2013 σε 0,58 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 1.45%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 3,1 σε 6.

Καβάλα

Θα αξιοποιηθεί η αχρησιμοποίητη έκταση των 500 τ.μ. στον ημιώροφο για την κατασκευή καταστημάτων και χώρων λιανικής / ΚΑΕ / μαζικής εστίασης, ενώ ο αεροσταθμός θα επεκταθεί κατά 4.961 τ.μ. Στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ο βασικός όγκος των εργασιών αναβάθμισης θα υλοποιηθεί έως το 2020, με αποτέλεσμα τα μελλοντικά έργα να είναι περιορισμένα και να περιλαμβάνουν την αναδιάταξη των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών για να είναι δυνατή η οπισθέλκυσή τους και την αποκατάσταση του οδοστρώματος (2035).

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 0,21 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2013 σε 0,59 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 2,49%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 2.800 σε 7.600

Σαντορίνη

Η βασική πρόκληση στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι το πολύ μικρό μέγεθος του αεροσταθμού, με τις εγκαταστάσεις να περιορίζονται ελλείψει χώρου. Γι’αυτό θα απαιτηθεί άμεσα να επεκταθεί ο αεροσταθμός.

Σκοπος των άμεσων έργων είναι η αντιμετώπιση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες. Αυτό θα επιτευχθεί με τη επέκταση μέρους των βασικών χώρων ώστε να διαμορφώνεται περισσότερος χώρος διαχείρισης επιβατών. Επίσης, τα έργα θα επεκτείνουν τους χώρους προσφοράς φαγητού και αναψυκτικών και θα αυξήσουν τη χωρητικότητα στον χώρο παραλαβής αποσκευών. Θα προστεθούν επιπλέον γκισέ, θα επεκταθούν οι αναχωρήσεις αστικού χώρου και ο χώρος ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως και ο χώρος ελέγχου ασφαλείας. Τα WC και τα γραφεία πληροφοριών θα μετακινηθούν.

Σε βάθος χρόνου, θα επεκταθεί περαιτέρω ο αεροσταθμός.

Ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να αυξηθεί από 0.9 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2013 σε 2,5 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης (CAGR, Compound Annual Growth Rate) της τάξης του 2,50%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 7.800 σε 19.800 το 2055.

Μύκονος

Το αεροδρόμιο έχει έναν διάδρομο χωρίς παράλληλο τροχόδρομο, και απαιτείται τα αεροσκάφη να τροχοδρομούν στον ίδιο διάδρομο, κάτι που μειώνει την χωρητικότητα. Ο φωτισμός του διαδρόμου και η σήμανση δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παραρτήματος 14 του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Το οδόστρωμα του αεροδρομίου είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, ενώ λόγω της κατάστασης του δημιουργούνται στο διάδρομο FOD, Στον χώρο ελιγμών των αεροσκαφών απαιτείται επίσης η υλοποίηση σημαντικών έργων αποκατάστασης. Βλάστηση έχει αναπτυχθεί στις πλευρές του διαδρόμου, δημιουργώντας ρωγμές, και πρέπει να αφαιρεθεί.

Οι διάδρομοι RWY 16L and RWY 34R δεν έχουν επαρκείς Ζώνες Ασφάλειας Τέλους Διαδρόμων (RESAs). Απαιτείται είτε μετατόπιση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης ή αναδιάταξη γης.

Σχεδιάζεται να επεκταθεί ο αεροσταθμός κατά περίπου 8.840 τ.μ. ώστε να προσαρμοστεί στην προβλεπόμενη ζήτηση και απαιτείται άμεσα η ανακαίνιση του διαδρόμου και των χώρων ελιγμών των αεροσκαφών, για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης του οδοστρώματος.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 0,6 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2013 σε 2 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 2.99%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 6 σε 17,5 χιλιάδες το 2055.

Μυτιλήνη

Η μετακίνηση των γραφειακών χώρων και η επέκταση του αεροσταθμού κατά την περίοδο των άμεσων έργων, θα δώσει την δυνατότητα τοποθέτησης επιπρόσθετου ιμάντα παραλαβής αποσκευών και αύξηση του χώρου διαχείρισης επιβατών.

Τοπικές αποκαταστάσεις στα οδοστρώματα του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης είναι πιθανό να απαιτηθούν το 2018. Ωστόσο, συνολικά οι υποδομές του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν απαιτείται άμεσα υλοποίηση εργασιών.

Ο υφιστάμενος αεροσταθμός θα ευνοηθεί από έργα αναδιάταξης και επέκτασης. Μετακινώντας τους γραφειακούς χώρους στο ισόγειο, δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης επιπρόσθετου ιμάντα παραλαβής αποσκευών και αύξηση του χώρου διαχείρισης επιβατών. Ακολούθως, επέκταση 6.938 τ.μ. θα δημιουργήσει επιπρόσθετο χώρο για την διαχείριση επιβατών.

Κατά την περίοδο παραχώρησης, ο αεροσταθμός θα επεκταθεί σταδιακά, περαιτέρω, όπως και ο αστικός χώρος του αεροδρομίου.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από 0,4 εκατομμύρια επιβάτες ετησιως το 2013 σε 1,2 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του CAGR 2,61%. Η κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλεπεται να αυξηθεί απο 5,4 σε 13,5 χιλιάδες το 2055.

Σαμος

Το πλάτος του διαδρόμου είναι μόνο 75 μ. από τον κεντρικό άξονα του διαδρόμου και επομένως δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των προτύπων του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Αυτή η μη συμμόρφωση αντιμετωπίζεται με επέκταση του πλάτους κατά επιπλέον 75 μέτρα εκατέρωθεν της άκρης του διαδρόμου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη γη για την επέκταση του πλάτους στο τέλος του διαδρόμου λόγω της εγγύτητας με την ακτογραμμή, θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με την περιοχή που δεν θα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς, αν ο διάδρομος τελικά επεκταθεί.

Απαιτείται σημαντική διερεύνηση στα οδοστρώματα του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης για να διαμορφωθεί επακριβής γνώμη για τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής τους και το έτος αντικατάστασης τους. Κύριος στόχος των επικείμενων εργασιών ανακαίνισης του αεροσταθμού είναι ο εξορθολογισμός του διαθέσιμου χώρου προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος διαχείρισης επιβατών και να παρασχεθεί επιπλέον χωρητικότητα για γκισέ. Επίσης, θα μετακινηθούν οι γραφειακοί χώροι κατά 10.094 τ.μ. και θα δημιουργηθεί χώρος διαχείρισης βάσει των προδιαγραφών της IATA.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 0,3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2013 σε 0,9 εκατ. το 2055 με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του CAGR 2,21%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 4,5 σε 10,3 χιλιάδες το 2055.

Σκιάθος

Το τρέχον πλάτος του διαδρόμου είναι 75 μέτρα από τον κεντρικό άξονα και επομένως δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των προτύπων του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται πλάτος 150 μ. από το κέντρο του διαδρόμου. Ακόμη δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο τέλος του διαδρόμου RWY20 ώστε να παρέχεται μια επαρκής Ζώνη Ασφάλειας Τέλους Διαδρόμων (RESAs), καθώς η περιοχή περιορίζεται από οδικές οδούς και την θάλασσα.

Η ανάκτηση γης είναι οικονομικά απαγορευτική και ανέφικτη, καθώς οι δημόσιες οδοί συνδέουν με το λιμάνι και είναι αναγκαίες για την μετακίνηση στο νησί. Πιθανό μέτρο αντιμετώπισης και εναλλακτική λύση για συμμόρφωση με πς απαιτήσεις RESA θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση συστήματος EMAS (Engineered Material Arresting System).

Θα μετακινηθεί το σύστημα αποσκευών, θα επεκταθεί η αίθουσα παραλαβής αποσκευών και θα μετεγκατασταθούν οι γραφειακοί χώροι εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης. Έτσι, θα βελτιωθεί η ροή των επιβατών και η γενικότερη εμπειρία τους. Σε συνέχεια των ανωτέρω έργων σχεδιάζεται επέκταση κατά 2.953 τ.μ. του αεροσταθμού, παρέχοντας επαρκή χωρητικότητα μέχρι το τέλος της περιόδου παραχώρησης.

Μελλοντικά θα επεκταθεί ο διάδρομος, σε συνδυασμό με την επαναδιάταξη των θέσεων στάθμευσης, αυξάνοντας την συνολική χωρητικότητα αεροσκαφών. Επίσης, πιθανολογείται ότι θα απαιτηθεί αναμόρφωση των οδοστρωμάτων το 2025 λόγω αναμενόμενης διάβρωσης, ενώ υπάρχει η πρόταση της επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου στη θάλασσα κατά 400 μέτρα.

Επίσης, υπάρχουν αρκετές επιλογές γιο την αξιοποίηση του δεύτερου παλαιότερου αεροσταθμού. μεταξύ των οποίων είναι η χρήση του ως ξενοδοχείο αεροδρομίου, τερματικό σταθμό GA ή την κατεδάφιση για τη στάθμευση λεωφορείων, μέχρι να απαιτηθεί αξιοποίηση του για την επέκταση του υφιστάμενου αεροσταθμού.

Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά από 0,27 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2013 σε 0,39 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 0,89%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 2,3 σε 3,6 χιλιάδες το 2055.

capital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός