Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών
jumbo-banner
Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Η βία σε κάθε της μορφή σε βάρος των κοριτσιών και  των γυναικών είναι κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα- και όχι μόνο ατομικό- αποτελώντας  ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Χαρακτηρίζεται  ως  πράξη εγκληματική που παραβιάζει και  προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνδέεται άμεσα με τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα χρόνων,  κι ας αναγνωρίστηκε ως έγκλημα με παγκόσμια διάσταση από τη  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  μόλις το 1999 .

 Οι έρευνες  δείχνουν ότι  η έκταση του προβλήματος είναι εξαιρετικά μεγάλη είτε μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) είτε  με την κακοποίηση,  την  εμπορία και  την εκμετάλλευση ευάλωτων ομάδων  γυναικών ( μετανάστριες- πρόσφυγες- άτομα με αναπηρίες)  μέσα από «χρυσοφόρες» επιχειρήσεις  επιτηδείων. Και βέβαια επιδεινώνεται τραγικά, καθώς η φτώχεια και η περιθωριοποίηση τροφοδοτούν τη βία.

  Όσο κι αν όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών «σπάζει τη σιωπή»  , όσο κι αν το νομικό πλαίσιο και οι υφιστάμενες υποστηρικτικές  κοινωνικές δομές -που αποτελούσαν   αίτημα  χρόνων του Γυναικείου Κινήματος, -  προστατεύουν  και διευκολύνουν  τα θύματα να ξεφύγουν από τον  τρομερό κλοιό της βίας, η συχνότητα  του φαινομένου πίσω από τις  διπλανές μας κλειστές πόρτες, δεν επιτρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί η ανοχή μας συνιστά συνενοχή.

Απαιτεί ανησυχία, και εγρήγορση. Απαιτεί ενημέρωση- ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων και  του συνόλου της κοινωνίας .Απαιτεί επιμόρφωση- εκπαίδευση εμπλεκομένων Φορέων. Απαιτεί θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καλυφθούν τα κενά όπου αυτά υπάρχουν. Απαιτεί  προσπάθεια  ανατροπής των αντιλήψεων της επιβολής του ισχυρού, της υποκριτικής στάσης της κοινωνίας που συνήθως εξισώνει θύτες και θύματα . Απαιτεί ορθολογικά σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου  και ουσιαστική πολλαπλή βοήθεια και στήριξη των θυμάτων βίας μέσα από  τις σύγχρονες δομές. Απαιτεί άρση της  κοινωνικής προκατάληψης που συνοδεύει την ενδο-οικογενειακή βία, ενθάρρυνση  για τη   δημοσιοποίηση του προβλήματος αλλά και την αναζήτηση βοήθειας εκ μέρους όσων την υφίστανται.

 Η 25η Νοεμβρίου, κάθε χρόνο ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας υπενθυμίζει τη  μεγάλη εκκρεμότητα την οποία έχει η πολιτεία, την οποία  έχουμε ως κοινωνία, ως Γυναικεία Οργάνωση : αυτή που συνδέεται με το θέμα της ενδο-οικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών .  Γι’ αυτό το λόγο, η σημερινή ημέρα, ας λειτουργήσει κυρίως σαν  παρότρυνση για την  ανάληψη των ευθυνών όλων μας  μπροστά  σ΄αυτή τη νοσηρή κατάσταση, σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό αλλά και εξαιρετικά αφανές πρόβλημα, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θεωρητικά υπολογίζουμε.

                                                         ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός