Menu
Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού για απόπειρα κλοπής στην Κω

Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού…

Σύλληψη ημεδαπού γ...

Ραγδαίες εξελίξεις στο Mega! Πωλήθηκε και επίσημα στον Μαρινάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στο Me…

Την απόκτηση του 22,...

Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τα καμένα – Επίσκεψη στους πυροσβέστες: Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοψία Τσίπρα πάνω από τ…

Με ελικόπτερο και ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Ζηπάρι

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Τα τρία ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα στον κόσμο

Τα τρία ελληνικά πανεπιστ…

Τρία ελληνικά πανεπι...

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓ…

Για την κατάρτιση ...

Ο #No1 DJ της Ελλάδας, ο Michael Tsaousopoulos και Kiko Navarro, στο stage του Mylos Beach Bar !

Ο #No1 DJ της Ελλάδας, ο …

Με το φανατικό κοινό...

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ποζάρει με μπικίνι και σαρώνει στο Instagram!

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ποζάρε…

Δείτε τη νέα φωτογ...

Κι όμως: Γιατί η Μενεγάκη έφυγε από τα εξώφυλλα των περιοδικών

Κι όμως: Γιατί η Μενεγάκη…

Επί δέκα και πλέον...

Μπουφόν, Μέσι και Ρονάλντο υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς

Μπουφόν, Μέσι και Ρονάλντ…

Οι Τζιανλουίτζι Μπ...

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Κω: Ματαίωση εκδηλώσεων μετά από εισήγηση των αρμόδιων φορέων

Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. Κω: Ματαίωση…

Στο πλαίσιο των πο...

Υστέρηση 663 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Ιούλιο, φέρνουν πιέσεις για νέα μέτρα

Υστέρηση 663 εκατ. ευρώ σ…

Κάθετη πτώση σημεί...

Prev Next

10.051 «κανόνια» σε έντεκα χρόνια

10.051 «κανόνια» σε έντεκα χρόνια
jumbo-banner
Mόλις μία στις τέσσερις πτωχεύσεις επιχειρήσεων έχει αποτιμηθεί τα τελευταία 11 χρόνια ως προς το πραγματικό ύψος των οικονομικών ζημιών και του αριθμού των εργαζομένων που αξιώνουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.

Και τα μεγέθη έστω κι από αυτό το χαμηλό δείγμα δεν είναι καθόλου ευχάριστα: Οι 1.420 επιχειρήσεις για τις οποίες περατώθηκαν οι επαληθεύσεις έχουν παθητικό 5 δισ. ευρώ, ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ, ενώ 13.911 εργαζόμενοι που βρέθηκαν στον αέρα... διεκδικούν από τα περιουσιακά στοιχεία τούς μισθούς και τις αποζημιώσεις που δεν έλαβαν λόγω της πτώχευσης.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση της έρευνας που έκανε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2004-2014. Πρόκειται για μεσαίες και μεγάλες εταιρείες που κατέφυγαν στα Πρωτοδικεία της χώρας αναζητώντας την προστασία του πτωχευτικού δικαίου.

Αποτίμηση ζημιών
Η ΕΛΣΤΑΤ για πρώτη φορά έκανε αυτή την καταγραφή. Σε 11 χρόνια, λοιπόν, βγήκαν 11.668 πτωχευτικές αποφάσεις. Από αυτές έγιναν δεκτές οι 10.051. Αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισαν όλες αυτές οι εταιρείες. Μπορεί να αφορούσαν σε επικυρώσεις, ακυρώσεις, ανακλήσεις ή διαρρήξεις του πτωχευτικού συμβιβασμού. Οι μισές, όμως, επιχειρήσεις, και για την ακρίβεια οι 5.028, κηρύχθηκαν πτωχευμένες. Για τις 1.420 από αυτές τις πτωχεύσεις «περατώθηκαν οι επαληθεύσεις» -σύμφωνα με τη δικαστική ορολογία-, δηλαδή επιβεβαιώθηκε το μέγεθος των οικονομικών ζημιών και του αριθμού των εργαζομένων που έχουν αξιώσεις από τις εταιρείες που έβαλαν λουκέτο και με τη δικαστική «βούλα».

Σημαντική είναι και η ανάλυση των στοιχείων για τη νομική μορφή των εταιρειών που κηρύχθηκαν σε πτώχευση. Το 42% ήταν ατομικές επιχειρήσεις, το 11% προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρείες), ενώ το 47% αφορούσε σε κεφαλαιουχικές εταιρείες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες). Συγκλονιστικά είναι εκείνα τα ευρήματα που φανερώνουν το μέγεθος των επιπτώσεων σε κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα λουκέτα ανά τομέα
Από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν για την περίοδο 2004-2014 συνάγεται ότι κατά σειρά οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιούνται στον τομέα χονδρικού και λιανικού εμπορίου - επισκευών με ποσοστό 45,7% (μέσος όρος περιόδου), ακολουθούν ο τομέας της μεταποίησης με 22,8%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 11,6% και ο τομέας των κατασκευών με 5%.
Από τη διαχρονική εξέλιξη των αποφάσεων πτωχευτικής διαδικασίας αποκαλύπτεται πως οι περισσότερες ελήφθησαν στις αρχές της εξεταζόμενης περιόδου. Συγκεκριμένα από το 2004 έως και το 2007 κάθε χρόνο ο αριθμός των επιχειρήσεων ήταν πάνω από 1.000 και το 2006 έφτασαν στις 1.435. Ακολουθεί μία κάμψη του φαινομένου τη διετία 2008 και 2009. Το 2010 και το 2011 οι αποφάσεις της πτωχευτικής διαδικασίας ανέβηκαν και πάλι στις 1.143 και 1.195, αντίστοιχα. Το 2012 κατεβαίνουν ξανά κάτω από τις 1.000 (919), το 2013 αυξάνονται στις 1.160 και το 2014 σημειώνεται πάλι πτώση στις 828.

Από τα στοιχεία που δείχνουν την πορεία των οικονομικών ζημιών των πτωχευμένων επιχειρήσεων -για τις οποίες επιβεβαιώθηκε το παθητικό- αναδεικνύεται η αυξητική τροχιά τους. Ιδίως από το 2010 και μετά εκτοξεύονται. Το 2010 ήταν στα 332 εκατ. ευρώ και το 2014 εκτινάχθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, το 2014 επιβεβαιώθηκαν οι απαιτήσεις για 2.214 εργαζόμενους. Το αμέσως επόμενο υψηλότερο μέγεθος σημειώνεται το 2010, 1.749 απασχολούμενοι. Ακολουθεί το 2011 μία μικρή μείωση στους 1.304, για να αρχίσει πάλι η ανοδική πορεία από το 2012 μέχρι και το 2014. Υπενθυμίζεται πως τα δύο τελευταία στοιχεία, δηλαδή το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και ο αριθμός των εργαζόμενων που έχουν αξίωση, αντιστοιχούν σε 1.420 πτωχεύσεις, για οποίες ολοκληρώθηκε η αποτίμηση.

ethnos.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός