Menu
41χρονος Ροδίτης κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας

41χρονος Ροδίτης κατείχε …

Περαιώθηκε, μετά κ...

Η «Σάλβια» απειλεί και την Ελλάδα – Το ναρκωτικό φονιάς προκαλεί συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ.

Η «Σάλβια» απειλεί και τη…

Συναγερμός στην ΕΛ.Α...

Συνεργασία του Α.Ο Αθλοπαιδιών Κω με το νέο αθλητικό επιστημονικό κέντρο Perception Of Perfection

Συνεργασία του Α.Ο Αθλοπα…

O A.Ο Αθλοπαιδιών ...

Ξεκίνησαν οι ακαδημίες του Ιπποκράτη στις 22/08

Ξεκίνησαν οι ακαδημίες το…

Είμαστε στην ευχάρισ...

Η Λέρος έχει τη δική της δυναμική και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το γνωρίζει

Η Λέρος έχει τη δική της …

Πανέμορφος και ιστ...

Α.Ε Δικαίου: "Νικητές του 3on3 οι "Followers"

Α.Ε Δικαίου: "Νικητέ…

Με απόλυτη επιτυχί...

Ο μόνος που φοβάται και τρέμει είναι ο κος Κυρίτσης που κωλυσιεργεί τον έλεγχο της ΒΙΜΕΛ επί τρία χρόνια…

Ο μόνος που φοβάται και τ…

Είμαστε ξεκάθαροι ...

Συγκέντρωση σχολικών ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Συγκέντρωση σχολικών ειδώ…

Ενόψει της νέας σχ...

Έκτακτο: Επισπεύδεται η ανακοίνωση των βάσεων

Έκτακτο: Επισπεύδεται η α…

Αύριο, Πέμπτη, θα αν...

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ  “Τα υπολείμματα του Οράματος, που έχουν αφήσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στη ΒΙΜΕΛ, τρέμουν τον έλεγχο του ορκωτού λογιστή”

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ “Τα υπολε…

Από τη δημοτική πα...

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ (βίντεο)

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤ…

Μία μεγάλη φώκια εντ...

Εχθρική πράξη προς τα νησιά, η διαρκής στοχοποίησή τους, επισήμανε ο Περιφερειάρχης στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Εχθρική πράξη προς τα νησ…

Πάγιο αίτημα της Π...

Prev Next

Το ελληνικό πνεύμα μεταναστεύει

Το ελληνικό πνεύμα μεταναστεύει
jumbo-banner
Μάθε παιδί μου γράμματα, έλεγαν οι παλαιοί, εννοώντας φυσικά πως η καλλιέργεια - γνώση είναι η μετεξέλιξη στο νου της καταγεγραμμένης πληροφορίας και εμπειρίας που παρέχει την εξοικείωση, την αντιληπτότητα και την κατανόηση των πραγμάτων, δίνοντας επιδεξιότητα και δυνατότητα καθοδήγησης στη λήψη αποφάσεων. 
Η γνώση αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασική προϋπόθεση στη σωστή ενηλικίωση, στην προσωπική ανάπτυξη αλλά και στην ένταξή του καθενός από εμάς στο περιβάλλον. Κατά πόσο όμως η γνώση απαξιώνεται λόγω οικονομικής κρίσης;

Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ελλάδα διανύει μια σοβαρή περίοδο οικονομικής κρίσης και αδιεξόδου για πολλούς νέους, ηλικίας από 25 έως 39 ετών. Κάποιοι θα πουν σε αυτό το σημείο, στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους. Τα φαινόμενα δεν απατούν αλλά δυστυχώς αποδεικνύονται με αριθμούς που δεν διαψεύδονται…
Την προηγούμενη εβδομάδα η στρατιωτική σύρραξη στη Συρία, ο πόλεμος, συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την έναρξή του. Η Ελλάδα σε βάθος χρόνου, έγινε «σωσίβιο» των μεταναστευτικών ροών σε μια πρωτοφανή εισροή προσφύγων που κοινός τους στόχους ήταν και είναι ένα καλύτερο μέλλον...

Την ίδια ώρα, η ήδη «πληγωμένη» οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δέχεται μεγάλη φυγή από τα αποκαλούμενα «μυαλά» της. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, ερευνητές επιλέγουν -κατά χιλιάδες- να ξεκινήσουν από την αρχή σε εξειδικευμένο ωστόσο επίπεδο σε μια άλλη χώρα, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου των τελευταίων ετών. 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με χαμηλότερης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζεται από την Ημερησία, από το 2008 μέχρι το 2013, σχεδόν 223.000 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών σε πιο αναπτυγμένες χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία «επένδυσαν» στη φυγή ως αντίδραση στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας και την ταχεία βύθισή της στην ύφεση. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ κατά τα έτη 2008-2009 μετανάστευαν περί τους 38.000 Έλληνες, η ροή αυτή υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις δύο έτη (2010-2011), ξεπερνώντας το 2013 τις 104.000 και σχεδόν τις 427.000 άτομα σωρευτικά για όλη την περίοδο. Τι θα συμβεί αν το φαινόμενο συνεχιστεί; 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με χαμηλότερης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό με άμεσο αντίκτυπο στην ήδη «πληγωμένη» οικονομία της.

Λήψη μέτρων για τη «διαρροή εγκεφάλων»

Τα αριθμητικά μεγέθη και το ποιοτικό έλλειμμα που συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας η «διαρροή εγκεφάλων» οδηγούν την ηγεσία του Υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας σε μέτρα για τη δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες​Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, κατ' αρχάς για την έρευνα, με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ τα οποία συνολικά για την έρευνα και την καινοτομία αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί, μέσα στο 2016, ένα ανεξάρτητο Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί την έρευνα και τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις και θα αποτελείται από ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.

Οι δημόσιοι πόροι θα προέρχονται κατ' εξοχήν από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ οι ιδιωτικοί, σε πρώτη φάση, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ). Μόνο για τη διετία 2016 - 2017, το Ταμείο αναμένεται να διαθέσει πόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία θα απασχολούνται υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από ιδιώτες και επενδυτικά κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τουλάχιστον 8.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που αναζητούν εργασία σε μία άλλη χώρα.

Με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), τουλάχιστον 8.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα -οι 5.406- μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. Τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε και εκτινάχθηκε ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών. Πλέον, τα πιστοποιητικά σε ειδικευμένους γιατρούς είναι υπερδιπλάσια έναντι των ανειδίκευτων.
Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν είναι χειρουργοί, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι και αναισθησιολόγοι. Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία και ακολουθούν οι Γερμανία, Σουηδία, Κύπρος, Ελβετία και ΗΠΑ. Επίσης, αρκετοί επιλέγουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι με δελεαστικούς μισθούς και άλλες παροχές.

Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις Έλληνες γιατρούς είναι άνεργος ή υπο-απασχολείται, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ. Μάλιστα, η ανεργία των γιατρών έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ: το 27,5% των μελών του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υπο-απασχολούμενοι. Το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% είναι υπο-απασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων γιατρών οι 7.000 γιατροί είτε είναι άνεργοι είτε υπο-απασχολούνται στο επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι στην Αττική, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτήν τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια ώρα, η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το 17% των γιατρών βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και στην τρίτη θέση από πλευράς κατανομής γιατρών είναι η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη (ποσοστό 15%). Στη Στερεά Ελλάδα δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 έχει καταγραφεί ότι 8.057 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο

Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα επηρέασε ασφαλώς και το δικηγορικό σώμα. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν μηδενική ή ελάχιστη παράσταση στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), το έτος 2009 από τους περίπου 22.000 δικηγόρους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΔΣΑ, οι 6.384 είχαν μηδενικές παραστάσεις στα δικαστήρια. Το 2010 ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 7.057, το 2011 στους 7.406 και το 2012 στους 8.138. Το 2013 παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση, δηλαδή ο αριθμός των δικηγόρων χωρίς παράσταση στα δικαστήρια ήταν 6.957, ενώ το 2014 ήταν 7.112. Δυστυχώς, όμως, από το έτος 2015 ο αριθμός αυξάνεται εκ νέου. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 έχει καταγραφεί ότι 8.057 δικηγόροι δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΑ περί τους 2.000 δικηγόρους κατά μέσο όρο έχουν από 1 - 2 παραστάσεις. Την τελευταία τριετία, εξάλλου, αρκετοί δικηγόροι -νέοι ή μέσης ηλικίας- δηλώνουν παραίτηση. Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας εκκρεμούν οι εγγραφές 7.000 δικηγόρων (σε σύνολο περίπου 22.000 δικηγόρων), οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για ανανέωση της ταυτότητάς τους.

Για τον λόγο αυτό, ο ΔΣΑ λαμβάνοντας υπ' όψιν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δικηγόρων και την παρατεταμένη αποχή, αποφάσισε στις 9/3/2016 να μειώσει κατά 50% τις ετήσιες εισφορές για το 2016.

Πηγή: Ημερησία
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός