Menu
38 νέες άδειες υπαίθριου στάσιμου εμπορίου προκηρύσσει ο Δήμος Κω

38 νέες άδειες υπαίθριου …

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργο...

Πάρε βαθιά ανάσα: To trailer του 7ου επεισοδίου του Game of Thrones μόλις κυκλοφόρησε

Πάρε βαθιά ανάσα: To trai…

Και ενώ ακόμα επισήμ...

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές το βίντεο για την νεκρή κόρη του παρουσιαστή

Τραγωδία. Ραγίζει καρδιές…

Σαν βόμβα έσκασε χθε...

Πατέρας έστησε «ενέδρα» στον επίδοξο βιαστή της κόρης του!

Πατέρας έστησε «ενέδρα» σ…

Απίστευτες σκηνές στ...

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – Πάνος Βλάχος: «Δεν επιστρέφουμε στη Μουρμούρα»

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου – …

Διαψεύδουν κατηγορημ...

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομικώς. Δεν είναι πλέον σύνθημα, είναι πραγματικότητα.”

“Η Κως αλλιώς...γαστρονομ…

Το Σάββατο το βράδυ ...

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση να «αναβάλλει»

Ποια μέτρα επιδιώκει η κυ…

Την αναβολή της εφαρ...

To σημείωμα του μαγαζάτορα για τις διακοπές που έγινε viral (φωτο)

To σημείωμα του μαγαζάτορ…

Το γύρο του διαδικτύ...

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Με κάρτα οι πληρωμές ΕΝΦΙ…

Με χρεωστική ή πιστω...

Επίσκεψη Βρετανικής προξενικής ομάδας στη Λέρο

Επίσκεψη Βρετανικής προξε…

Την Παρασκευή 25.8.2...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξεις κατά γενικού γραμματέα, περιφερειάρχη & 48 δημάρχων (πίνακας)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποινικές διώξε…

Την ανάλυση των 12...

Prev Next

Τα “μυστικά” της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων

Τα “μυστικά” της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων
jumbo-banner

Λιγότερος από ένας χρόνος απαιτείται ωσότου η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel τεθεί σε ισχύ και εκταμιευθεί το τίμημα ύψους 1,23 δισ. ευρώ, μετά τις χθεσινές υπογραφές μεταξύ των εκπροσώπων των επενδυτών Stefan Schulte και Δημήτρη Κοπελούζου και του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί σηματωρό για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και καταδεικνύει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Διατυπώνουν όμως, συγκρατημένη επιφυλακτικότητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, ιδίως επειδή η επόμενη φάση της διαδικασίας περιλαμβάνει σειρά γραφειοκρατικών διαβημάτων τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει το Δημόσιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν αποκλείεται η πολιτική μεταβλητότητα να οξυνθεί.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, ο παραχωρησιούχος έχει την υποχρέωση κατάρτισης αρχικού γενικού σχεδίου αξιοποίησης (master plan) εντός πέντε και σχεδίου ανακαίνισης (refurbishment plan) εντός 6 μηνών από τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης. To master plan περιλαμβάνει την περιγραφή και χωροθέτηση των έργων για διάρκεια 20 ετών και εγκρίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατόπιν γνωμοδότησης του ανεξάρτητου μηχανικού ενώ το Refurbishment Plan εγκρίνεται από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, με την ΥΠΑ να έχει δικαίωμα προβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Το master plan επικαιροποιείται κάθε πέντε έτη και εγκρίνεται με την ίδια διαδικασία, ενώ το refurbishment plan κάθε έτος.
Όσον αφορά τις αναλυτικές μελέτες των επιμέρους έργων, αυτές εγκρίνονται από τον ανεξάρτητο μηχανικό, με την ΥΠΑ να έχει δικαίωμα προβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Ακόμη θα πρέπει να συσταθεί ρυθμιστική αρχή αεροδρομίων.

Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να λάβουν χώρα έως το Φθινόπωρο του 2016 και στόχος είναι να μην ανακύψουν τα “παραδοσιακά” προσκόμματα που αποδίδονται στους ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς της κρατικής μηχανής.

Την ίδια στιγμή, παρότι σήμερα οι συνθήκες είναι οι καλύτερες δυνατές- σε πολιτικό επίπεδο- για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, υπάρχει το “ανοιχτό μέτωπο” των συνδικαλιστών της ΟΣΥΠΑ οι οποίοι εναντιώνονται με την ανάληψη της λειτουργίας των αερολιμένων από την Fraport.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προσφύγει μαζί με πολίτες και φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Τα μεγέθη

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Χανίων, Μυτιλήνης, Σκιάθου, Σάμου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω, Ρόδου) θα παραχωρηθούν για 40 έτη στην κοινοπραξία, η οποία δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα επί της γης και των υπόλοιπων εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου επί των αεροδρομίων.

Επίσης, το Δημόσιο θα λάβει εγγυημένο τίμημα άνω των €2,4 δισ. το οποίο περιλαμβάνει εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ πληρωτέο με τη νομική ολοκλήρωση της συναλλαγής και ετήσια μισθώματα συνόλου άνω των 1,2 δισ. ευρώ (μίσθωμα €22,9 εκατ. ετησίως για 40 χρόνια, προσαυξημένο με τον ετήσιο πληθωρισμό).
– Επιπλέον, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το ετήσιο εγγυημένο τίμημα διαμορφώνεται σε περισσότερα από 2,4 δισ.. Περιλαμβάνει εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ πληρωτέο με τη νομική ολοκλήρωση της συναλλαγής και ετήσια μισθώματα συνόλου άνω των 1,2 δισ. ευρώ (μίσθωμα €22,9 εκατ. ετησίως για 40 χρόνια, προσαυξημένο με τον ετήσιο πληθωρισμό). Επιπλέον, κάθε έτος, θα εισπράττεται από το ΤΑΙΠΕΔ ετήσιο μερίδιο της κερδοφορίας μέσω σταθερού, προκαθορισμένου ποσοστού 28,5% επί των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των αεροδρομίων. Το μεταβλητό τίμημα εκτιμάται σε 5 δισ. ευρώ.

Συνολικά το τίμημα θα ανέλθει κατά προσέγγιση σε 10 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις

Ο ανάδοχος θα πρέπει να αναβαθμίσει τα αεροδρόμια εντός των πρώτων τεσσάρων ετών ώστε να συμμορφώνονται με τα αντικειμενικά προσδιορισμένα κριτήρια Επιπέδου C, όπως αυτά καθορίζονται από την ΙΑΤΑ και στη συνέχεια να τα συντηρεί και να διατηρεί αυτά τα επίπεδα εξυπηρέτησης για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Το ύψος των επενδύσεων τοποθετείται σε 330 εκατ. ευρώ τα 4 πρώτα έτη της παραχώρησης, ενώ η συνολική αξία τους ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των 40 ετών της περιόδου παραχώρησης.

Τέλη-χρεώσεις

Τα αεροναυτικά τέλη που ισχύουν σήμερα στα περιφερειακά αεροδρόμια ανέρχονται σε 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ανώτατο όριο αεροναυτικών χρεώσεων σε προκαθορισμένα επίπεδα. Πάντως, τα τέλη δεν θα αυξηθούν ωσότου να ολοκληρωθούν οι άμεσες επενδύσεις και η συνολική μέγιστη χρέωση έχει οριοθετηθεί σε 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ είναι μόνο δυνατό να αναπροσαρμοστεί ετησίως με τον εκάστοτε ισχύοντα δείκτη τιμών καταναλωτή.

Μετά την ολοκλήρωση των άμεσων επενδύσεων, δηλαδή όταν οι υποδομές θα έχουν βελτιωθεί ώστε να συμμορφώνονται με τα προκαθορισμένα πρότυπα, τα Αεροναυτικά Τέλη ανά επιβάτη θα μπορούν να αυξηθούν κατά 5,5 ευρώ κατά μέγιστο, φθάνοντας μέχρι τα 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι τα επιπρόσθετα φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη (πλην του τιμήματος) εκτιμώνται μέχρι το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος και 1,2 δισ. ευρώ άλλα τέλη (υπέρ ΥΠΑ κ.α.).

capital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός