Menu
Στην Κω τη Δευτέρα ο διοικητής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής

Στην Κω τη Δευτέρα ο διοι…

Την Κω θα επισκεφθ...

«Για Γέλια Και Για Κλάματα» στην Κέφαλο στις 22/08

«Για Γέλια Και Για Κλάματ…

Στο πλαίσιο των Πο...

Συλλεκτικό δίευρο για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

Συλλεκτικό δίευρο για τα …

Τα σχέδια του Υπου...

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ στον Μανώλη Φρουζάκη

Πόπη Παπαχρήστου: Ένα οφε…

Συμπληρώθηκαν κοντά ...

Γεωπονικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα γήπεδα της Κω(βίντεο)

Γεωπονικές παρεμβάσεις πρ…

Γεωπονικές παρεμβάσε...

PlayStation 4: Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του firmware update 5.0

PlayStation 4: Αυτά είναι…

Μια πρόσφατη διαρρ...

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και γιατί κάποιοι θα κοπούν από το νέο ριάλιτι του ΑΝΤ1;

Ποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες…

Στην τελική ευθεία...

Η ευχάριστη είδηση του καλοκαιριού! Επιστρέφει το «Κάτω Παρτάλι»

Η ευχάριστη είδηση του κα…

Επιστρέφει το «Κάτ...

Αυτός είναι ο Λαρισαίος ηθοποιός που θα πρωταγωνιστήσει στο «Mission Impossible» με τον Τομ Κρουζ

Αυτός είναι ο Λαρισαίος η…

Ένας Λαρισαίος ηθο...

Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν [εικόνες]

Μετά την Ισπανία διώχνουν…

«Δεν είστε ευπρόσδεκ...

Μ. Βαμβακούση: "Τελικά η Κως για μια ακόμη φορά βγήκε νικήτρια....... "

Μ. Βαμβακούση: "Τελι…

Με τον δικό της μο...

Prev Next

Σχέδιο δράσης για 13.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ στα νοσοκομεία

Σχέδιο δράσης για 13.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ στα νοσοκομεία
jumbo-banner

Ειδική δράση για την αναβάθμιση του πολύπαθου δημόσιου συστήματος Υγείας αναλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές της εβδομάδας σε τρεις επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους ευρωβουλευτές προβλέπει την πρόσληψη 13.000 επιστημόνων Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία. Η χρηματοδότησή του προτείνεται να εξασφαλιστεί μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΣΕΣΧ 2014-2020 (Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, με έμφαση στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού - Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση») και άλλων γενικών και ειδικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορούν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής θα συναντηθεί την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 10 π.μ., με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς. Επίσης θα συζητήσει το αίτημα της ελληνικής πλευράς με τους επιτρόπους Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρία Μαριάν Τίσεν και Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η πρόταση αφορά αφενός την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας, αφετέρου την απασχόληση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών Υγείας, αποφοίτων κυρίως των ανωτάτων τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας.

Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει συνολική διάρκεια έξι έτη και να υλοποιείται μέσω εικοσιτετράμηνων συμβάσεων κατάρτισης / απασχόλησης, απόκτησης εμπειριών ανέργων επιστημόνων λόγω ιδιαζουσών αναγκών. Οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση την εκπαίδευση αλλά και κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή - οικονομική κατάσταση, μήνες ανεργίας κ.τ.λ.), ενώ όσοι επιλέγονται δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στον αμέσως επόμενο κύκλο αλλά θα μοριοδοτούνται για επόμενη πρόσληψη στη συγκεκριμένη θέση. Το ετήσιο κόστος του προγράμματος είναι 130 εκατ. ευρώ.

Σκοπός είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης νέων επιστημόνων, οι οποίοι για πολλά χρόνια δεν εργάζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο λόγω της κρίσης, καθώς και να στηριχθεί στην πιο κρίσιμη φάση του το σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναγκών ανά κατηγορία, το σύστημα έχει ανάγκη από την πρόσληψη 3.500 νοσηλευτών, 500 ραδιοτεχνολόγων - ακτινολόγων, 300 παρασκευαστών - βοηθών μικροβιολόγων, 200 φυσικοθεραπευτών, 150 λογοθεραπευτών, 250 διαιτολόγων, 150 εργοθεραπευτών, 100 επισκεπτών υγείας, 150 κοινωνικών λειτουργών, 200 μαιών, 100 στελεχών διοίκησης μονάδων υγείας, 750 ατόμων ως λοιπό επιστημονικό προσωπικό, καθώς και άλλων 500 ατόμων που θα καλύψουν θέσεις τραπεζοκόμων, οδηγών για τα κέντρα υγείας, βοηθών πληροφορικής, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθών μηχανολόγων, βοηθών εργαστηρίων, προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης, γυμναστών, βοηθών θαλάμων.

Επίσης, απαιτούνται 700 τραυματιοφορείς, 3.000 εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και άλλοι 2.000 στη φύλαξη. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό καθαριότητας, προτείνεται να απορροφηθούν άνεργοι άνω των 45 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν διαμορφωθεί ασφυκτικές συνθήκες ως προς τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας της χώρας. Ο βασικός λόγος είναι το πάγωμα των προσλήψεων. Μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις εργαζομένων από το ΕΣΥ συνέβαλε στη μείωση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού Υγείας και στην υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κενών θέσεων να υπερβαίνει τις 22.000.

Κατά συνέπεια πολλές κλινικές υπολειτουργούν, ενώ ορισμένες αναγκάζονται να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ογκολογικών κλινικών, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες θεραπείας των καρκινοπαθών, με λίστες αναμονής που συνθέτουν μιαν απελπιστική κατάσταση.

tovima.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός