Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Στις 8 Γενάρη εκδικάζονται οι προσφυγές για τα αεροδρόμια-Πονοκέφαλοι στην κυβέρνηση

Στις 8 Γενάρη εκδικάζονται οι προσφυγές για τα αεροδρόμια-Πονοκέφαλοι στην κυβέρνηση
jumbo-banner

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη σύσταση του νέου υπερ-ταμείου κρατικής περιουσίας που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Στις 8 Ιανουαρίου θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές κατά της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στις 8 Ιανουαρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές φορέων κατά της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport.

Παρά την εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που διοργάνωσε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων (περί το 75% ψήφισε κατά της παραχώρησης) η υπόθεση των αεροδρομίων εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Η συμφωνία με το σχήμα της Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου υπεγράφη προ ημερών, αλλά το 1,23 δισ. ευρώ που προσέφεραν δεν θα καταβληθεί μέχρι να παραδοθούν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στους νέους διαχειριστές.

Πρόσθετες αντιδράσεις αναμένονται από τη σύσταση του νέου υπερ-ταμείου εγγυοδοσίας υπό την ομπρέλα του οποίου θα λειτουργούν τόσο το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όσο και η ΕΤΑΔ (ελέγχει περί τα 78.000 κρατικά ακίνητα).

Ηδη η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ», στην οποία συμμετέχουν νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως με το νέο υπερταμείο «παραχωρείται στους «θεσμούς» ο πλήρης έλεγχος όχι μόνο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του συνόλου της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας του κράτους».

Η Πρωτοβουλία στηρίζεται στο σχέδιο δημιουργίας του νέου ταμείου το οποίο είχε διαρρεύσει προ ημερών στην «Αυγή». Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως «το ταμείο θα διοικείται από ένα πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθορίζεται κατά 3/5 από την ελληνική κυβέρνηση και κατά τα 2/5 από την Κομισιόν και τον ESM. Ωστόσο, για να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 4/5, ενώ και οι δύο πλευρές θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην επιλογή των μελών του. Επίσης το ίδιο θα καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, αλλά και το συμβούλιο των ειδικών, το οποίο θα έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των business plan του ταμείου,… ενώ η διάρκεια του ταμείου θα είναι 35 χρόνια».

Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που διορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το νέο ταμείο θα απορροφήσει τουλάχιστον τέσσερις βασικές δομές διαχείρισης δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και τις ΔΕΚΟ, «χωρίς να αποκλείεται ο εμπλουτισμός του ενεργητικού του με την προσθήκη επιπλέον άυλων αξιών και ακίνητων ή δημιουργία νέων υποταμείων». Οσοι αντιδρούν στη σύσταση του υπερ-ταμείου εγγυοδοσίας / κρατικής περιουσίας (ούτως ή άλλως το χρονοδιάγραμμα έχει αναθεωρηθεί) επισημαίνουν πως μολονότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ (και όχι 25 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία με τους δανειστές), δεν αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος για τα έσοδα που παραμένει στα 50 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζουν πως με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές το ένα τέταρτο των εσόδων του νέου ταμείου θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ενώ το σύνολο των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ (με βάση τον ιδρυτικό του νόμο ο οποίος εκπνέει στο πρώτο εξάμηνο του 2016) οδεύει για την αποπληρωμή του χρέους.

euro2day.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός