Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Σοκ από πεταμένες σωρούς των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου

Σοκ από πεταμένες σωρούς των προσφυγόπουλων στο νοσοκομείο της Σάμου
jumbo-banner

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά τις ακτές των ελληνικών νησιών – ακόμη και τον θάνατο των οικείων τους τον βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο μέσα στα νοσοκομεία όπου μεταφέρονται οι νεκροί τους προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες διαδικασίες της πιστοποίησης του θανάτου.

O πόλεμος ανακοινώσεων που μαίνεται μεταξύ των Ελλήνων ιατροδικαστών και της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου σχετικά με τη νομιμότητα της ακολουθούμενης διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών θανάτου για τους νεκρούς πρόσφυγες που «ξεβράζονται» στις ακτές του νησιού, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι από τη μελανή εικόνα που σχηματίζεται μέσα κι έξω από τον χώρο του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.
Η αλήθεια που «κρύβεται» μέσα στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου Σάμου είναι τραχιά και οδυνηρή. Σωροί μικρών παιδιών στοιβάζονται στον νεκροθάλαμο του νοσοκομείου όπου και παραμένουν επί μέρες μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατός τους από παιδίατρο ή να δρομολογηθεί η νεκροτομή τους από χειρουργό. Οι εικόνες που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr είναι αποκαλυπτικές για ό,τι εκτυλίσσεται και απαιτούν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται αυτό το κρίσιμο ζήτημα, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά ανήλικα θύματα της προσφυγιάς.

Οι καταγγελίες των ιατροδικαστών

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία κατήγγειλε την περασμένη Τρίτη ότι οι γιατροί του νοσοκομείου, κατόπιν των εντολών που δέχονται από τη διοίκηση, εκδίδουν πιστοποιητικά θανάτου με τρόπο απολύτως παράνομο και αυθαίρετο.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνταν, τα πιστοποιητικά τα υπογράφουν παθολόγοι και παιδίατροι (εφόσον τα θύματα είναι ανήλικα) με την αιτία θανάτου να είναι πανομοιότυπη σε όλα: «πνιγμός στη θάλασσα». Σε περίπτωση, που οι συγγενείς των νεκρών αρνούνται να δεχτούν το πιστοποιητικό, χωρίς να έχει προηγηθεί νεκροτομή, τους δίδουν το σχετικό έντυπο της έγκρισης για νεκροτομή με την υποσημείωση ότι αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.

Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση, γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος και συνεπώς ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης.

Η απάντηση του νοσοκομείου

Μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας για εξπρές έκδοση πιστοποιητικών θανάτου σε πρόσφυγες από τους γιατρούς του νοσοκομείου Σάμου η διοίκηση υποστήριξε τη νομιμότητα της διαδικασίας επικαλούμενη ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες ζητούν να αποφευχθεί η νεκροτομή, διότι αντίκειται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Επιπλέον, η διοίκηση υποστήριξε ότι στη Σάμο δεν υπάρχει ιατροδικαστική υπηρεσία και ως εκ τούτου και οι νεκροψίες – νεκροτομές πραγματοποιούνται από τους χειρουργούς του Νοσοκομείου χωρίς ποτέ να έχει αμφισβητηθεί η επιστημονική η νομική τους αξιοπιστία.

Σύμφωνα με το επιστημονικό όργανο των ιατροδικαστών, η συγκεκριμένη ειδικότητα εντάσσεται στο ΕΣΥ από το 2006 και υπάρχουν αρκετά δημόσια νοσοκομεία με ιατροδικαστές, μόνιμους ή επικουρικούς στο ιατρικό δυναμικό τους. Είναι ενδεικτικό ότι στη Λέσβο και τη Χίο, νησιά που επίσης κατακλύζονται από πρόσφυγες, υπάρχουν ιατροδικαστές.

Στη Σάμο υπήρχε ιατροδικαστής μέχρι και το 2011. Ωστόσο, ακόμη και όταν υπήρχε εξειδικευμένος ιατρός η κατάσταση δεν ήταν ομαλή, καθώς γιατροί της χειρουργικής κλινικής διεκδικούσαν έντονα το μερίδιό τους στις νεκροτομές. Σήμερα στη Σάμο υπηρετεί ένας ιατροδικαστής ως αγροτικός γιατρός στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική υπηρεσία επικοινώνησε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Δαμασκού στη Συρία και έθεσε τα δεδομένα που προέκυψαν μετά το δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Σάμου.

Οι Σύριοι ιατροδικαστές απάντησαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι οι θάνατοι –και από πνιγμό- στη Συρία πιστοποιούνται μόνο μετά από ιατροδικαστική διερεύνηση, όπως οι κανόνες της παγκόσμιας ιατρικής επιστήμης ορίζουν, καθώς και ότι οι συγγενείς σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη νεκροτομή που υποχρεωτικά διενεργείται από Ιατροδικαστές.

protothema.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός